A Z generációt jobban érintik a vírus miatti állásmegszűnések, mint a többi korosztályt

HR2020. okt. 26.Növekedés.hu

Noha a koronavírus-járvány amerikaiak millióira volt negatív hatással anyagilag, egy friss elemzés szerint az USA-ban a fiatalabb munkavállalókat érintették leginkább a vírus miatti állásmegszűnések. A 16–24 éves dolgozók nagy fokú munkanélküliséggel és bizonytalan jövővel néznek szembe, és a kutatók arra számítanak, hogy a járványnak a Z generációra gyakorolt hatása hosszan elhúzódik majd.

A Z generáció, azaz a 16–24 évesek körében volt a legjellemzőbb, hogy a pandémia miatt munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak lettek. Az Economic Policy Institute elemzéséből az is kiderül, hogy ezek a munkavállalók nem valószínű, hogy otthonról dolgozhatnak, mint az idősebb generációk, továbbá nagyobb az esély arra, hogy eleve olyan iparágakban dolgoznak, amelyeket a világjárvány leginkább sújtott.

"A jelenlegi recesszió során milliónyi munkavállalót érintetettek a munkahelymegszűnések, de a fiatal munkavállalókra gyakorolt gazdasági hatás még erőteljesebb"

– nyilatkozta Elise Gould, az Economic Policy Institute vezető közgazdásza.

Még mielőtt kitört volna a világjárvány, a Z generáció munkanélküliségi rátája 2019 áprilisában, májusában és júniusában 8,4 százalék volt. Tavasszal, amikor a pandémia kitört, 24,4 százalékra ugrott.

Összehasonlításképp: a 25 éves és annál idősebb munkavállalók munkanélküliségi rátája a pandémiát megelőzően 2,8 százalék volt, és ez év áprilisában, májusában és júniusában 11,3 százalékra emelkedett.

A Z generáció aránytalanul magas munkahelyvesztése részben annak eredménye, hogy ez a generáció általában azokra az iparágakra és ágazatokra koncentrálódik, amelyeket a pandémia különösen súlyosan érintett - állapították meg a kutatók.  

A Z generációs dolgozók körülbelül egynegyede tavaly szabadidős és vendéglátóipari munkakörben, 18,9 százalék pedig a kiskereskedelemben dolgozott. A vendéglátóiparban februárban és márciusban 41 százalékkal csökkent a foglalkoztatás – írják az elemzésben. A kiskereskedelemben 12,8 százalékos csökkenés történt.

Egy másik fontos ok, ami közrejátszik a kialakult helyzetben, hogy a fiatalabb munkavállalóknak kevesebb esélyük volt arra, hogy otthonról dolgozhassanak: a Z generációs dolgozók csupán 6,7 százaléka számolt be arról, hogy távmunkára képes, szemben a 25–64 éves alkalmazottak nagyjából egyharmadával.