Üzleti tanácsadó: a karrierépítés 6 szakaszra bontható – most megtudhatja, hol tart és mi a következő szint

HR2021. dec. 8.B.F.

Gary Burnison 15 éve az egyik legnagyobb tanácsadó cég, a Korn Ferry vezérigazgatója. Ezalatt az idő alatt több száz embernek segített eligazodni a munka világában. A tapasztalatai alapján 6 szakaszt határozott meg a karrierépítésben.

1. A követő

Akik az első szakasznál tartanak, azok általában nemrég kezdtek el dolgozni az első munkahelyükön, vagy esetleg a szakmai gyakorlatukat végzik. Cselekvés-orientáltak és feladatközpontúak, rendszerint azokat a feladatokat hajtják végre, amit feletteseik kérnek tőlük. Az üzleti tanácsadó szerint

sose lesz valakiből jó vezető, ha nem tudja, hogyan kövessen másokat.

2. Az együttműködő

A következő szakasznál az a jellemző, hogy az emberek elkezdenek szorosan együttműködni másokkal. Bár főleg a saját tudásukra támaszkodnak, mivel másokkal együtt dolgoznak, egyre jobban fejlődnek a készségeik, fejlődik a személyiségük.

3. Az oktató 

A harmadik szintnél már csapatvezetőként tevékenykednek a dolgozók, utasításokat adnak a csapatnak, felmérik a többiek képességeit és aszerint adnak feladatokat nekik. A csapat állhat több személyből, de akár egyetlen emberből is.

Itt az a kulcs, hogy már hatékonyan utasítják az embereket arra, hogy mit kell tenni, ahelyett, hogy ők tennék meg.

4. A menedzser

A készségek folyamatosan fejlődnek, ahogy egyre nagyobb csapatok irányítása a feladat. A menedzserek felügyelik a csapattagokat, motiválják őket, meghatározzák a célokat, valamint az ezek eléréséhez szükséges eszközöket. Ebben a szakaszban több alszint található:

a „változásmenedzser” például olyan feladatokat lát el, amelyek jelentős erőfeszítést igényelnek, ilyen lehet egy vállalati szerkezet átalakítása vagy egy új munkarend kialakítása.

5. A befolyásoló

Gary Burnison szerint

innen kezd érdekes lenni a dolog.

Ez a szakasz gyakorlatilag egy átmenet a csapat közvetlen irányítása és az emberek befolyásolása között. A befolyásolás kulcsfontosságú vezetői készség, amelyet fejleszteni kell ahhoz, hogy hatékonyan együtt lehessen működni az emberekkel a szervezeten belül. A befolyásoló nem csak a ranglétrán alatta elhelyezkedőket befolyásolhatja, de a hierarchiában felette állókat is.

6. A vezető

Az utolsó szinten a vezető az ideje nagy részét azzal tölti, hogy másokat erősít és inspirál. Ahelyett, hogy kerek-perec megmondaná nekik, mit tegyenek, inkább rávezeti őket arra, mire gondoljanak. Burnison szerint

a vezető elsődleges feladata, hogy másokat motiváljon.

Gary Burnison kiemeli, hogy ezek a szakaszok nem egy ranglétrát jelképeznek, inkább egy "utazás", amelynek egyes szakaszaiban több időt töltünk, egyes szakaszaiban kevesebbet. Az is lehet, hogy egy munkánk van az egyik szakaszban, míg több a másikban. Bejárhatjuk mind a hat szakaszt, de megállhatunk a közepén is.

A karrierépítés szakaszainak áttekintése ugyanakkor segít nyomon követni, hogy eddig melyiken haladtunk túl, hol tartunk és hová szeretnénk végül eljutni.

(via CNBC)