Albérlőként kötnünk kell lakásbiztosítást?

Ingatlan2022. nov. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Alaptalan tévhit, hogy a lakásra csak a tulajdonos köthet biztosítást.

Aki mostanában szeretne ingatlant kivenni annak jó hír, hogy az árnövekedés ezen a fronton megállt. Ha a havi összevetéseket nézzük akkor már második hónapja stagnálnak a lakbérek. Ráadásul a kínálat is egyre bővül. Viszont, aki belevág egy albérleti szerződésbe, akár most vagy később, az előbb-utóbb szembesülni fog egy dilemmával: ki köti a lakásbiztosítást? Az albérlő vagy a tulajdonos?

Csupán egy alaptalan tévhit, hogy a lakásra csak a tulajdonos köthet biztosítást.

Mielőtt bérlőként belaknánk a kiszemelt lakást, mindenképp kérdezzünk rá, hogy az albérletre a tulajdonos kötött-e lakásbiztosítást.

Az se mindegy milyen szerződése van az ingatlan kiadójának. Nézzünk utána, hogy a biztosítás kiterjed-e az ingóságokra. Abban az esetben, ha nem és eleve egy olyan ingatlanról van szó, amely teljesen bútorozatlan, akkor kifejezetten célszerű, ha a saját berendezéseinket mi magunk biztosítjuk be. Még akkor is, ha nem egy komplett lakást, hanem csak egy szobát vettünk ki.

Viszont figyeljünk rá, hogy ugyanazt a kárt ne jelentsük be egyszerre több szerződés terhére – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Ha pedig a teljes lakásra akarunk szerződést kötni a biztosítóval, akkor egyeztessünk a főbérlővel. Hisz tisztázni kell, hogy a kártérítés összege kit illet meg, illetve az esetleges kárt kinek kell majd bejelentenie.

Csak azért mert biztonságos környékre akarunk beköltözni még ne gondoljuk, hogy emiatt már nincs is szükségünk biztosításra. Természeti károk bárhol történhetnek.

Eleve a biztosítók adatai szerint a szélsőséges időjárás idézi elő a legtöbb kárt. A bejelentésekre jelentős részben üvegtörések, beázások, viharok, illetve jégverések miatt kerül sor. A lakásbiztosítások nagy része pedig ezeket le is fedi.

Persze előfordulhat, hogy a bérlő olyan károkat okoz, amelyek nem minősülnek biztosítási eseménynek. Például bulit tart a lakásban és az egyik vendég megrongálja a bútorokat. Ilyenkor a megkötött bérleti szerződés értelmében vagy a kiadó vagy a bérlő saját költségén rendezik a kárt. Már csak emiatt is érdemes bérleti szerződést kötni.

Fontos aranyszabály, hogy ha a tulajdonos nem akar belemenni egy bérleti szerződés aláírásába és csak szóbeli megegyezést szeretne, akkor rögtön forduljunk sarkon.