Felére esett vissza a lakások adás-vétele

Ingatlan2023. máj. 1.Sz.A.
A rovat támogatója:

Mintegy 50 százalékos a lakáspiaci adás-vétel forgalom visszaesése az ingatlanpiacon, az árak évek óta tartó emelkedése végre megállt. Lakáskiadással 4-7 százalékos éves hozamot lehet elérni - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság "Trendforduló a lakáspiacon" című rendezvényén.

Felére esett vissza az ingatlanok forgalma, ennek ellenére az árak lényegesen még nem csökkentek. Az már biztos, hogy a hét bő esztendő véget ért. A négyzetméterárak növekedése 2013-tól az évi 5 százalékról 2022-re évi 20 százalékra ment fel, az áremelkedés azonban megállt - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Ingatlanpiaci Szakosztályának "Trendfordló a lakáspiacon" című szakmai fórumán.

Az áremelkedés okai közül kiemelte:

  • stabil volt a gazdasági növekedés
  • csökkent a munkanélküliség
  • állandósult a munkaerőhiány
  • növekedtek a keresetek

Az is igaz, hogy a lakosság jövedelme nem nőtt úgy, mint ahogy emelkedtek a lakás árak, de ezt a kedvező kamatozású hitelekkel kompenzálták. 2021 nyarán még 2 -3 százalék volt a lakáshitel kamat, ami 2023 elejére 10 százalékra ment fel

- tette hozzá.

Mint mondta, a nagy ingatlanforgalom alapvető oka, hogy a lakosság 90 százaléka saját ingatlanban lakik, így a lakás nem pusztán otthon, hanem életünk vagyon tárgya is. Ezért bármi történik a gazdaságban, ingatlan forgalom mindig van.

Az ingatlanpiacon 2022 nyarán elkezdett kinyílni az olló a kereslet és a kínálat között - nagyobb lett a kínálat, mint a kereslet - a lakosságot érintő intézkedések következtében.

Ezek közé sorolta azenergiahordozók árváltozását, állami beruházások befagyasztását, a hitelek drágulását, valamint azt, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt nem mertek hosszabb távra tervezni az emberek.

2023 januárra a tranzakciók száma tartósan visszaesett. A visszaesés mértéke mintegy 50 százalékra tehető, az ország összes megyéjében jelen van a csökkenés, ha nem is egyenlő mértékben.

A vásárlásnál az alku mértéke viszont jelentősen emelkedett, országos átlagban 4 százalékról 6 százalékra, és bár a fővárosban kevésbé van mozgástér az áralkuban, a községekben jelentősebb.

Az ingatlanárakkal kapcsolatban kiemelte: a fővárosban a legmagasabbak az árak továbbra is az V., az I., és a XII. kerületben, a legalacsonyabbak a XXIII., XXI., XX. kerületben.

A skála 1 575 000 FT/m2 és 650 000 Ft/m2 között változik, az árakban mintegy 3 százalék a csökkenés mértéke jelenleg.

Ugyanez a tendecia megfigyelhető a vármegye székhelyenként is. Itt a sorrend: Veszprém, Debrecen, míg a legalacsonyabbak az árak Salgótarjánban, Békéscsabán és Miskolcon. 

A megyeszékhelyeken az átlagos ár ott magasabb, ahol a nagy beruházások vannak - mondta Balogh László.

Az újépítésű lakások áraival kapcsolatban elhangzott: a fővárosban a legmagasabbak az árak az I., az V., és a XII. kerületben, a legalacsonyabbak a XXIII., XVII., XV. kerületben.

A skála 2 500 000 forint/m2 és 900 000 Ft/m2 között változik, szinte minden kerületben növekedtek az árak. Ennek oka, hogy a vevők az energetikailag korszerű lakásokat jobban keresik. 

2022-ben a legnagyobb lakosságszám növekedés településenként 13 Budapest környéki településen látható: a legtöbb kiköltöző Érden volt (821 fő), a legkevesebb pedig Kerepesen (195 fő).

Budapesten minden kerületben csökkent a lakosságszám, legjobban XXI., IV., XIX. kerületben, legkevésbé a XIII., XXIII., XI. kerületben

A kiáramlás Budapestről 2021-ben 40 000 fő, míg 2022-ben 13 000 fő volt.

Az eladó lakások iránti érdeklődés változásáról elmondta: 2022 január és 2023 január között a vételi érdeklődés átlag 46 %-al csökkent, legjobban az ikerház kereslete esett vissza, legkevésbé a panellakásé.

Az albérleti piac változásáról szólva kiemelte: az albérleti árak 2020 végétől folyamatosan növekszenek, leginkább az V. kerületben, a II. és az I. kerületben.

- A befektetők számára érdekes helyzet, hogy vidéken is folyamatosan növekszik a bérleti díj - tette hozzá Balogh László.

A bruttó bevételarányos hozam a lakáskiadásoknál a legnagyobb a XXIII. ker.-ben 6,5 % a legkisebb az V. ker.-ben 3,7 %.

A nagyvárosokban a legnagyobb hozam Salgótarjánban alakult ki (7,9 %), míg a legkisebb pedig Győrben (4,1 %).

Az ingatlanpiacon a visszaesés ellenére biztató jelek is láthatóak, mert

  • a potenciális vevők száma nem csökkent
  • az eladó és kiadó lakások száma 2023 eleje óta csak enyhén emelkedik
  • ha visszamennek a kamatok, megindulhat a forgalom, 6-7 %-nál már indul a piac

A csökkenő árak nem hoznak vásárlási növekedést, mert a vevők kivárnak, várják a mélypontot. Ez egy kockázatos dolog, mert ha van „visszapattanás”, akkor kapkodni kell, meg egyébként most jobb az alku helyzet.

A kilátásokkal kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott: hogy

most annak jó, aki tűpontosan tudja, mit akar.

A teljes rendezvényt itt tekintheti meg.