Teljesen kettészakadt a lakáshitelpiac

Ingatlan2019. szept. 9.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A fix lakáshitelek térnyerése nagyon kedvező tendencia, ugyanakkor a meglévő lakáshitelek többsége még változó kamatozású, amelyeknél jelentős a kamatkockázat.

  • Az új lakáshiteleknél hatalmas fölényben vannak a legbiztonságosabb, több mint 5 évre fix törlesztést garantáló konstrukciók. 
  • Az 5-10 évre rögzített hiteleknél az idén 140 százalékos növekedés történt, a több mint 10 évesek pedig dupláztak.
  • Az új hitelekkel szemben a meglévő lakáshiteleknél még továbbra is többségben vannak a rizikós, változó kamatozású konstrukciók. Ezek fix lakáshitelre történő kiváltással tehetőek biztonságosabbá.

Folytatódott az emelkedés a lakáshitelek piacán. Az év első hét hónapjában 531,4 milliárd forintért adtak új lakáshitelt a bankok, ez 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A lakáshitelek döntő részét 5-10 évig fix törlesztéssel kérték az igénylők, összesen 328 milliárd forint értékben, ami 141 százalékos növekedést jelent éves szinten. A több mint 10 évre fixált lakáshitelek összege az idén 56 milliárd forintra rúgott, ez pedig a duplája az egy évvel korábbi összegnek.

Szakadék a piacon

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint továbbra is emelkedőn van a lakáshitelpiac, és a csok júliusi bővítése további lökést adhat majd. Az is látszik, hogy lakáshitel-igénylők számára kulcskérdés a biztonság, hiszen az új hitelek döntő részét 5-10 évre vagy annál hosszabb időre fix törlesztéssel kérik.

A meglévő lakáshitelek egy része egyébként alapesetben fix kamatozású, a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető államilag támogatott konstrukciók ugyanis ilyenek. A három- vagy több gyermeket nevelő családok július végéig összesen 175 milliárd forint, a kétgyermekesek pedig 16,5 milliárd forint értékben vettek fel csokos lakáshitelt. 

A szakember hozzátette, a fix lakáshitelek térnyerése nagyon kedvező tendencia, ugyanakkor rávilágít arra is, hogy lényegében kettészakadt a lakáshitelpiac.

Az új hitelekkel ellentétben ugyanis a meglévő lakáshitelek többsége még változó kamatozású, amelyeknél jelentős a kamatkockázat.

A gazdasági helyzet változása és egy esetleges kamatemelkedés esetén ugyanis szinte azonnal növekedhet a törlesztés összege, emiatt kiszámíthatatlanok ezek a konstrukciók - mondta Trencsán Erika, a money.hu szakértője.

A hivatalos jegybanki adatok szerint a teljes jelzáloghitel-állomány 60 százaléka változó kamatozású. 

Az átgondolt hitelkiváltás a legjobb megoldás

A money.hu szerint a változó kamatozású, ezáltal kockázatos lakáshitelesek számára a hitelkiváltás jelentheti a megoldást. Mégpedig úgy, hogy a meglévő lakáshitelüket minél hosszabb időre, lehetőleg a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukcióra cserélik.

Ugyanakkor tény, hogy sok esetben a hitelkiváltással járó költségek nem feltétlenül teszik “nyereségessé” ezt a lépést, ezért ezt is mérlegelni kell. 

Trencsán Erika azonban rámutatott arra is, hogy a fix törlesztésű lakáshitelre történő cserénél nem érdemes csak a saját banktól ajánlatot kérni, hanem több bank konstrukcióit is meg kell nézni akár hitelszakértők bevonásával, mert könnyen lehet, hogy sokkal olcsóbb megoldásokat találnak az érintettek.