újHáz Centrum: Fél éves várakozási idő és elszabadult árak az építőiparban

Ingatlan2021. jún. 24.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Akár 6-8 hónapos várakozási idő, szakember hiány és akadozó építőanyag ellátás. Európa, sőt világszerte problémák vannak az építőiparban. Meglepő, de itthon nem a főváros húzza a piacot. Budapesten visszaesett az építkezési kedv.

Az elmúlt időszakban gyakran lehetett hallani, hogy újra magára talált a lakáspiac, és hogy rengetegen szeretnének belevágni jelenlegi otthonuk modernizálásába. Az újHáz Centrum felmérése alapján, a megkérdezettek közel fele, azaz 49 százaléka tervezi felújítani lakóingatlanát, derült ki a cég sajtóeseményén.

A többség csak festést/tapétázást szeretne

Ezeknek a személyeknek, tehát a felújítást tervezőknek elsöprő többsége, 85 százaléka már az Otthonfelújítási Támogatásról is hallott.

újHáz diagram

Ezen a téren egyébként korosztály-, és iskolázottság szerinti differenciálódás is megfigyelhető a válaszadók között.

A felmérésben résztvevőknek nagy része, 59 százaléka, csak festést/tapétázást tervez, komplex legalább 5-6 munkafolyamatot magába foglaló renovációt viszont csupán 15 százalék szeretne végezni.

diagram újHáz

Az átlagos felújítási költség a kutatás eredményei alapján 2,36 millió forint.

újHáz diagram

Nő az építkezési kedv, de nem mindenhol

Ha az egész országot nézzük, az építkezési kedv is felszálló ágon van. A megyei jogú városokban 77 százalékkal, még az egyéb városokban 84 százalékkal több építkezésbe fogtak bele, mint 2020 azonos időszakában. Érdekes, hogy mindez nem igaz a fővárosra, ott ugyanis idén enyhén még vissza is esett az építkezésre való hajlandóság.

Ez a KSH legfrissebb adatain is meglátszik, ugyanis azok arról tanúskodnak, hogy az idei első negyedévben 6153 új lakás épült, ami 29 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket.

Ezek a trendek az EU egészére jellemzőek, ennek oka részben az, hogy a különböző újraindítási csomagok többnyire tartalmaznak olyan elemeket, amik az építkezéseket, felújításokat ösztönzik. Az Unió egyébként a járvány előtt 2019-ben a teljes GDP-jének az 5,3 százalékát fektette a lakhatásba, és az a cél, hogy ez a szám megduplázódjon 2030-ra.

Nőnek az árak az építőanyag piacon

Mindez jól tükröződik az építőanyag piacon, ugyanis jelentősen nő a keresleti oldal. Ez már önmagában is árfelhajtó tényező lehet, de a problémát tovább mélyíti, hogy mindeközben a kínálati oldalon különböző zavarok tapasztalhatók.

Az ilyen zavaroknak többféle oka lehet. Az egyik ezek közül a különböző államközi konfliktusok esetleges kihatása az árupiacokra, az árumozgásra.

Tipikusan ilyen az USA – Kanada és a Kína – Ausztrália viszály. Ezek miatt megemelkedett az acél és a fa ára. (A fa áremelkedéséről a növekedés.hu írását ide kattintva olvashatja.)

A járvány is negatívan befolyásolta az árakat. Megdrágult a konténer bérlés, nőtt a szállítás időtartama.

Emellett olyan az ellátási láncot súlytó egyedi problémák is nehezítik a helyzetet, mint az Evergiven hajó szuezi megfeneklése, vagy a német BASF vegyi üzem leégése.

A különböző árfolyamingadozások, az energiaárak változása, különösen az üzemanyagárak növekedése is árfelhajtó erővel bírhat.

Gyorsan érvényesül a spillover hatás

Mindez persze már rövidtávon jelentős áremelkedés képét vetíti előre a lakáspiacon is, hiszen az építőanyag ár növekedés, gyorsan túlcsordul a komplett építőiparra, ahol ráadásul a munkadíjak is folyamatosan növekednek (éppúgy, ahogy az építőanyag előállítók esetében).

újHáz diagram

A legfontosabb kérdés persze mindannyiunk számára, hogy a fentiek mit is jelentenek az átlag lakásvásárló, vagy lakásfelújító számára?! Röviden, áremelkedést, és hosszú várakozást. Bővebben, az építőanyag drágulása mellett, a szakemberek limitált száma is kedvezőtlenül hat az építési költségekre. A fentiekben vázoltak alapján ugyanis a megnövekedett igények túlkeresletet okoznak, amit nem tudnak az építési vállalkozók kielégíteni, így megnövekedett árakra, és hosszú 6-8 hónapos várakozási időre lehet számítani.

újHáz diagram

Hazánkban egyébként jelenleg többen szeretnének felújítani, mint építkezni, illetve megfigyelhető egyfajta regionalitás is a szakember hiányban, ugyanis vannak olyan térségek ahol nem, vagy kevésbé jelentkezik ez a probléma, viszont mivel a mesterek nem igazán mobilisak, ez nem enyhít a többi terület gondjain.

Az újHáz Centrum is rekord negyedévet zárt

Az építőanyag keresleti oldalon fellépő drasztikus bővülést a felmérést készítő hazai tulajdonú építőanyag-kereskedelmi hálózat, az újHáz Centrum forgalom bővülése is alátámasztja.

újHáz térkép

Az idei a lakásfelújítási támogatások miatt még a jó évek között is kiemelkedő növekedést várható: a hálózat az elmúlt 5 hónapban 33.8 milliárd forintos árbevételt ért el, ami az egy évvel korábbi bázishoz képest 22,9 százalékos növekedésnek felel meg.