A rákkutatásban segít a nálunk megnyílt nemzetközi biobank

Interjú2020. aug. 23.Szabó Anna

A közép-európai régió legmodernebb biobankjának alapkövét rakták le nemrég a Szegedi Tudományegyetemen. Az Európai Unió tagállamainak biobanki tevékenységét felügyelő, a Biobank és Biomolekuláris Infrastrukturális Kutatóintézet (BBMRI-ERIC) európai vezérigazgatója, Erik Steinfelder ezzel kapcsolatban adott interjút a Növekedés.hu számára. A szakember szerint a szegedi kutatócsoport nagyon erős, valóban multidiszciplináris, amelynek minden tagja határozott vízióval rendelkezik. Mindannyian nagyon nyitottak, és teljes mértékben tiszteletben tartják egymás szakértelmét, ez az, ami kifejezetten biztató Szeged jövőjét tekintve.

Először volt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvosi központjában, amely a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert nevét viseli. Mi volt a benyomása az intézményről?

Megtisztelő, hogy részese lehettem az eseménynek és meglátogathattam az orvosi központot. Lenyűgöző volt megismerni, hogy milyen nagy szerepet játszott a biológia és az élettudományok történetében Szentgyörgyi Albert, illetve a Szegedi Tudományegyetem. Különösen büszke voltam, amikor megtudtam, hogy

munkásságának néhány alapvetően fontos mozzanatát lakóhelyem, a hollandiai Groningen környékén dolgozta ki. 

Lehetősége volt két napot tölteni a Szegedi Kórház Kemény Lajos professzor vezette Klinikai Osztályon. Milyen lehetőséget lát az itt zajló munkában?

Lenyűgözött, hogy milyen megbízható infrastruktúrával találkoztam Szegeden: ez a multidiszciplináris együttműködés alapja, és kifejezetten örültem annak, hogy a közeljövőben tovább bővül ez az infrastruktúra.

Az infrastruktúra azonban mit sem ér, ha azt nem elkötelezett szakemberek használják, és ebben a tekintetben a szegedi csapat nagyon jól áll. Feltűnt, hogy nagyon erős,

valóban multidiszciplináris csapatról van szó, amelynek minden tagja ugyanazzal a határozott vízióval rendelkezik, mindannyian nagyon nyitottak, és teljes mértékben tiszteletben tartják egymás szakértelmét. Ez az, ami kifejezetten bíztató Szeged jövőjét tekintve.

Erik Strinfelder, a BBMRI Európai Kutatóközpont vezetője

Milyen potenciált lát az Európai Unió tagállamainak biobanki tevékenységét felügyelő Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) és Szeged között, amely nem áll közvetlen partneri viszonyban az intézettel?

A BBMRI-ERIC számára fontos, hogy látható legyen a biobankok tevékenysége, illetve hogy az azokban tárolt minták és a hozzájuk kapcsolódó adatokat felhasználják az új kezelések kifejlesztésekor.

A különböző tudományágak közötti ritkán látható szoros együttműködés Szegeden lehetőséget nyújt arra, hogy annak eredményeit közvetlenül élvezhessék a kórházban ápolt betegek.

Szeged modell lehet Magyarország és Közép-Kelet-Európa más régiói számára. Ezért ha egyesítjük erőinket, akkor ötvözni tudjuk az Önök biobankjának tevékenységét a mi tudásunkkal és szakértelmünkkel, miközben Szeged megoszthatja tapasztalatait és elképzeléseit hálózatunk többi tagjával.

Ez mindkét fél számára előnyös partnerséget jelent.

Végül pedig reméljük, hogy Magyarország új tagként csatlakozni fog a BBMRI-hez, amelynek eredményeként nagy lépést tehetünk azért, hogy a szegedi páciensek is élvezhessék ennek közvetlen hatását.

Látja annak lehetőségét egy olyan regionális szervezet kiépítésének, amelyben a Szegedi Biobank Hubként működhet?

Természetesen. A helyi kiválósági központok, mint például a Szegedi Tudományegyetem, bekapcsolódhatnak olyan nagyobb hálózatok életébe és vérkeringésébe, mint a BBMRI.

Az európai egészségügyi kutatás finanszírozásának és megszervezésének jellegéből adódóan nagyon nehéz az európai hálózatot egy az egyben lemásolni helyi szinten.

Ehelyett inkább helyi kiválósági központokra támaszkodunk, és hálózatba szervezzük azokat a hatékonyság növelése érdekében.

Végül egy személyes kérdés: Hollandiából érkezett, ahol nagy kultúrája van a halételeknek. Mennyire ízlett Önnek a szegedi halászlé?

A halászlé kiváló volt! Imádtam! Jómagam nagyon szeretek főzni, a múltban már többször elkészítettem a híres marseille-i levest, a Bouillabaisse-t. A Szegedi Halászlé felkerült azoknak a halleveseknek a listájára, amelyeket szeretnék újra enni, és nagyon szeretném megtanulni, hogyan kell készíteni, hogy megoszthassam gazdag ízvilágát családommal és holland barátaimmal.