A reálbérek és a forint-árfolyam így változhat 

Interjú2023. okt. 11.D.J.

Nem gondoltuk korábban, hogy a forint a jelenlegi szintekre gyengülhet. Most gyakorlatilag minden tőkepiacot a világon egy dolog befolyásol: ez pedig a tíz éves amerikai állampapírhozam - mondta el a növekedés.hu-nak Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

Jövőre várhatóan hogyan fognak változni a reálbérek?

Már most látni a pozitív fordulatot, ám az idei év átlagát tekintve körülbelül 2 százalék körüli mínuszban lesznek a reálbérek a tavalyi évhez képest. Viszont jövőre már meghaladhatja a 4 százalékot is a reálbérek növekedése.

Több felfelé mutató kockázat is van a jövedelmek kapcsán: például ha Magyarország hozzá tud férni az uniós forrásokhoz akkor sor kerülhet a pedagógus bérek rendezésére.

Illetve nem tudjuk még, hogy miként fognak zárulni a minimálbér tárgyalások. De egyelőre az a konszenzus, hogy akár 10-15 százalékos minimálbér-emelés is megvalósulhat. Ebben az esetben 2024-ben a vártnál nagyobb is lehet a reálbérek növekedése.

Ha már szóba kerültek az uniós források: ugyan biztosat nem tudni, de szóba jött, hogy a zárolt EU-s pénzekből Magyarország a közeljövőben hozzáférhet 13 milliárd eurónyi kohéziós forráshoz. Ha ez meg is történik: mekkora hatása lenne a gazdaságra?

Ez egy összetett téma, hisz rengeteg féle pályázat van és mindegyik más szempontok miatt számít fontosnak. Sok olyan támogatás van, amely a GDP-re nincs is különösebb hatással, viszont fontos azért, mert társadalmi célokat szolgál. Az biztos, hogy költségvetési szempontból különösen jó lenne, ha az EU-s források hozzáférhetőek lennének, hisz így csökkenne a költségvetési hiány.

Az uniós támogatások beérkezése akár a forintot is erősítheti, a kockázati megítélésünket javíthatja, ezáltal a kockázati feláraink csökkenhetnének.

Az államadósság finanszírozás terhei is csillapodhatnának. Vagyis nagyon sok áttételes pozitív hatása lehet annak, ha hozzáférhetővé válnak az uniós források.

A kiskereskedelmi forgalom itthon nagyobb mértékben esik, mint ahogy a reálbérek csökkennek. Ez minek köszönhető?

A háztartások fogyasztása az utóbbi időben sokkal tudatosabbá vált. Ezt több adat is alátámasztja. Nemrég jelent meg egy statisztika, amely rávilágított, hogy jelentősen csökkent azaz ételmennyiség, amelyet a háztartások a szemétbe dobnak. Vagyis ezen a téren láthatóan visszaesett a pazarlás is: egyre ritkábban vesznek olyan élelmiszert az emberek, amely aztán megromlik és ki kell dobni.

A forint-árfolyam terén mire számíthatunk a közeljövőben?

Nem gondoltuk korábban, hogy a forint a jelenlegi szintekre gyengülhet. Most gyakorlatilag minden tőkepiacot a világon egy dolog befolyásol: ez pedig a tíz éves amerikai állampapírhozam.

Mivel az elmúlt időszakban nagyon megugrott, a kockázatosabb eszközökből jelentős tőkekivonás történt. Emiatt nem csak a forint, a cseh korona vagy a lengyel zloty járt rosszul. A távol-keleti devizák is gyengülni kezdtek.

Szerencsére pánik nem történt. Mi arra számítunk, hogy a magyar jegybank lassan fogja csökkenteni a kamatokat és ez már stabilitást adhat a forintnak.

Az előrejelzésünk szerint az év végére 380 forint alá mehet az euró árfolyam.

Várhatóan, azután, hogy itthon átadják az új akkumulátor-gyárakat, meg fog nőni az ország energiaéhsége. Valószínűleg egyre több energiaimportra lesz szükségünk. Ez mekkora kihívást jelent?

Az a naperőmű kapacitás, amely addig kiépül részben lefedheti a felmerülő plusz energiaigényt. Egyelőre az is kérdés, hogy pontosan miként fognak megépülni az akkumulátor-gyárak. Ugyanis ma már több beruházásnál látjuk, hogy a gyárak eleve úgy épülnek, hogy az energiaigényük egy részét saját termeléssel váltják ki.

Jó példa erre a LEGO, amely nemrég jelentette be, hogy a csomagoló- és raktárkapacitás bővítése mellett a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet is tervez.

Ez is egy lehetőség a készülő akkumulátor-gyárak előtt.