Elképesztő, mennyi civil drónt vetnek be a háborúban, de mire képesek ezek "a játékszerek"? 

Interjú2023. jún. 8.Kovács Dániel

Özönlenek a teljesen hétköznapi felhasználásra szánt drónok az orosz-ukrán háborúba, olyan mennyiségeket vásárolnak fel a harcoló felek, hogy tavaly villámgyorsan hiánycikk lett a hobbicélra gyártott pilóta nélküli légijármű. De mire mennek ezekkel a játékszerekkel a katonák? - kérdezte a növekedés.hu Molnár Zsoltot, a civil és katonai drónokat gyártó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatóját.

Az orosz-ukrán háborúban mindkét hadviselő fél nagy számban alkalmaz civil használatra gyártott drónokat. Olyan mértékben vásárolják fel ezeket, hogy a New York Times nemrég azt írta, elszálltak az árak a drónkereskedésekben. Nálunk is ez a helyzet?

Az európai piacon nem volt direkt árfelhajtó ereje a háborús bevásárlásoknak, holott jelentősen növekedett a kereslet a háború első időszakában, komoly hiány alakult ki tavaly.

Tulajdonképpen az összes készleten lévő eszközt elvitték, az új megrendeléseket pedig már előre lekötötték.

Nem csupán ukrán megbízásból vásároltak katonák, vagy a nagykövetségek képviselői, hiszen sokan támogatták ilyen eszközök beszerzésével is a megtámadott országot. Volt, hogy készpénzre vették a drónokat, szerte Nyugat-Európában, vagy más országokban. Ez annyira bevett eljárás volt, hogy

maga a DJI, amely a civil drónok piacán a globális értékesítés 60-70 százalékát tudhatja magáénak, az európai dílerek részére megtiltotta ezeknek az ügyfeleknek a kiszolgálását, a forgalmazóik nem értékesíthetnek a harcoló felek részére.

Azért a szürke zóna gondolom működik mindkét oldalon…

Igen, vannak olyan cégek, amelyek az eszközöket beszerzik, továbbadják a frontvonalak felé, nyilván jóval magasabb áron. Ezek a beszerzők jelentős hasznot realizálnak azzal, hogy olcsón bevásárolnak, a nagy mennyiségek miatt még alkupozícióba is tudnak kerülni, az eladási oldalon pedig felverik az árakat.

Drónbemutató

Arra azért Európában nagyon odafigyelnek az utóbbi időben, hogy az európai piacról, vagy az európai piacra szánt termékekből lehetőség szerint ne kerüljön az orosz félhez.

De mivel a gyártók jó része globális cég, jelen vannak orosz érdekkörbe tartozó országokban is, így tulajdonképpen az európai szankciók megsértése nélkül ki tudják szolgálni az ottani igényeket.

Egyáltalán mit keresnek civil drónok a háborúban, mire és hogyan tudják használni őket?

Egy civil és egy katonai drón között jelentős eltérések vannak kialakítás, képességek, tartósság terén, ugyanakkor a beszerzési árukban is. Ráadásul

a védelmiipar sokkal szigorúbb beszerzési láncolatokon keresztül tud csak eszközöket biztosítani, és gyártókapacitásai is erősen limitáltak, lassabban tud a hektikusan változó piaci igényeknek megfelelni.

Képességeit tekintve egy civil drón is alkalmas lehet arra, hogy kisméretű alegységek tevékenységét támogassa. A gerillahadviselés elemeit is felhasználó ukrán területvédelmi egységek felderítésre kiválóan tudják ezeket használni, ahogy régen a partizánok is fegyvert csináltak mindenféle szükség eszközökből, most a hobbicélra gyártott drónok is beálltak a csatasorba. 

Ezeket elsősorban információszerzésre, felderítésre, de kisebb átalakításokkal akár támadásra is fel lehet használni. Ha lelövik, nem súlyos veszteség, a beszerzési ára lényegesen alacsonyabb, mint a katonai eszközöké, és a piacról gyorsabban, nagyobb számban pótolható.

Drón a hadseregben

A civil drónok ilyen mértékű felvásárlása ugyanakkor azt is jelzi, hogy sem az ukrán sem az orosz hadsereg nem volt kellően felkészülve pilóta nélküli légijárművek terén…

Erre, amit most látunk, jelenleg egyik reguláris haderő sincs felkészülve, sehol nem állnak rendelkezésre drónok olyan tömegben és annyi különböző kategóriában, hogy minden típusú harctevékenységet különböző szinteken tudjanak támogatni.

Hozzáteszem, ez a példa rendkívül ragadós lesz, hiszen egy éppen zajló háború minden esetben a védelmi ipar és az új haditechnika tesztkörnyezete. A harcászati, hadászati elvek ilyenkor rendkívül sokat tudnak változni - új módszerek, eljárások jelennek meg. Azt gondolom, hogy a következő időszakban a drónpiac át fog alakulni a háború hatására.

Egy használható civil drón milyen árkategóriában mozog, és ehhez képest mennyibe kerül az, amit katonai célokra gyártanak?

Nagyon sok múlik azon, hogy mik a képességei az eszközöknek. A példa kedvéért vegyünk egy nagyjából két hasonló méretű multirotoros rendszert. Annak az ára, ami már nem a játék-kategória, hanem semi-pro, vagy professzionális felhasználásra tervezett és gyártott civil légijármű, és fel van szerelve mondjuk hőkamerával, 10-15 millió forintig terjed.

Ugyanennek a drónnak a katonai változata ezen az árszinten kezdődik - de felszereléstől függően további 10-20 milliót kell hozzátenni.

Cserébe jobban bírja az időjárás viszontagságait, alacsonyabb a karbantartási igénye, víz és ütésálló a kezelőfelület, a beépített eszközök minősége is magasabb.

De mondok még egy példát: egy profi civil drón irányítópultja 150-200 ezer forintért már megkapható, a katonai körülbelül 1,5 milliónál kezdődik. Ami még fontos különbség, az a katonai drónoknál a titkosított kommunikáció, annak minősége, megbízhatósága és hatótávolsága, amiről külön antennarendszer gondoskodik, de értelemszerűen az árát is növeli.