Havi 300 millió forint - mire költi majd Szoboszlai Dominik? 

Interjú2023. júl. 20.Kovács Dániel

Hetente több mint 150 ezer fontot keres új csapatánál Szoboszlai Dominik, azaz havi szinten közel 300 millió forint lesz a bevétele. Mennyire számít ez soknak, mire fog egy 22 éves srác elkölteni havonta egy kisebb vagyont, és mennyire sáfárkodnak jól a fizetésükkel a magyar focisták? A Növekedés.hu Szabados Gábor sportközgazdászt kérdezte.

Számos részlet derült ki az elmúlt napokban Szoboszlai Dominik liverpooli szerződésével kapcsolatban, például a fizetése, ami  a bónuszokkal együtt hetente 150 ezer font fölött lesz, azaz több mint 65 millió forint fölött kereshet. Nyilván egy hétköznapi ember számára ez bődületesen nagy összeg, de mennyire számít ez jó fizetésnek a topcsapatoknál?

Itthon az NB1-ben egyetlen játékosnak sincs ilyen levétele, egyértelmű, hogy Szoboszlai bevétele toronymagasan vezet. Persze ez a heti 150 ezer font bruttó bér, amiből még adózni is fog, de ezzel együtt is ő lett minden idők legjobban fizetett magyar futballistája, ami

nem is meglepő, tekintve, hogy a Liverpool, a világ és Európa egyik topcsapata 70 millió euróért (26 milliárd forint) igazolt  le, és szemlátomást komoly célokkal, nem a kispadra, hanem alapembernek szánják.

Gyakorlatilag Puskás Ferenc óta nem volt példa arra, hogy  magyar játékos ilyen magas szintre jusson egy élvonalbeli külföldi csapatnál. Ha igazoltak is magyar labdarúgókat, ők leginkább a kispadra kerültek, és nem sok játékidőhöz jutottak. 

Azért például Dzsudzsák Balázs sem panaszkodhat, azt rebesgetik, hogy 2850 millió forint körüli vagyona van. Alighanem ennek nagy részét külföldön focizta össze…

Igen, de nézzük csak meg, melyik csapatokban fordult meg:  a PSV Eindhovenben, majd Oroszországba igazolt az Anzsi Mahacskala, később a Gyinamo Moszkva csapatához, utána légióskodott Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben is, de

ezek egyike sem számít a világ élvonalának, és bár kétségkívül így is szép vagyont lehetett felépíteni, ez nem az a szint, amit most Szoboszlai Dominik elért…

Származik-e Magyarországnak valamilyen forintosítható haszna abból, hogy egy hazai játékos ilyen parádés nemzetközi eredményt ért el?

Közvetlenül nem, hiszen a fizetése után aligha itthon fog a játékos adózni. Az viszont kétségtelen, hogy a magyar futballnak óriási eredmény ez az igazolás. Az elmúlt években nem szűkölködtünk az ilyen eseményekben. A válogatott kétszer is kint volt az Európa Bajnokságon, és jól is szerepelt, akárcsak a Nemzetek Ligájában. Most pedig itt van egy újabb jelentős mérföldkő, ami a hazai labdarúgás presztízsét növeli, ráadásul ez egy olyan elem, ami eddig teljesen  hiányzott.

Szabados Gábor sportközgazdász

Ettől persze itthon semmi nem változik mondjuk az utánpótlás nevelésben, de mindenképpen jó az, hogy a világ lát egy magyar labdarúgót ilyen szerepkörben játszani. Ennek viszont már

vannak forintosítható részei, akár az hogy a magyar csapatok ha légióst akarnak igazolni, olyat is el tudnak hozni aki eddig nem látott fantáziát Magyarországban, most viszont sikerül leigazolni, adott esetben akár olcsóbban is.

Pénzügyi szempontból is fontos, hogy a magyar futball milyen képet alakít ki magáról a külföldiek fejében, ez most egy óriási lehetőség.

Szoboszlai most 22 éves, szóval még elég fiatal. Mit tud majd kezdeni ennyi pénzzel? Persze ezt nyilván nem lehet előre látni, de úgy is feltehetjük a kérdést, hogy mik a korábbi tapasztalatok, korábban mennyire sáfárkodtak jól a fizetésükkel a magyar focisták? 

Szoboszlai Dominik kapcsán annyit máris kijelenthetünk, hogy a pénz elköltéséről biztosan nem ő fog egy személyben dönteni. Azt eddig is láthattuk, hogy minden oldalról biztosítva van, kiváló ügynöke, családja nagyon tudatosan menedzseli a sportoló karrierjét, egészen biztos, hogy ez a része is alaposan át van gondolva. Nem is lehet elvárni egy ilyen fiatalembertől, hogy tisztában legyen azzal, ennyi pénzzel mit is lehet kezdeni.

Ha több évtizedre visszamegyünk, sok rossz példát látunk arra, hogy a játékosok nem tudták az aktív korukban szerzett pénzt jól felhasználni, talán az egyik legemlékezetesebb példa erre Törőcsik András szomorú esete, aki egészen mélyre süllyedt.

A kétezres években szárnyukat bontogató generációra azonban már nem ez a jellemző, sőt azt látom, hogy rendkívül tudatosan kezelik a pénzügyeiket, sőt a karrierjüket is. Szemmel láthatóan keresik a lehetőségeket, és készülnek  azokra az évekre, amikor már nem lesznek a pályán. Személyesen is  nem egy olyan játékossal találkoztam, aki a profi pályafutása alatt folyamatosan tanult, akár egyetemre is beiratkozott, sokaknak segítettem szakdolgozatot írni.

Szoboszlai Dominik sajtótájékoztatón

Jó volt látni hogy tudatosan készülnek a sportkarrier utáni életre, nem úgy állnak hozzá, hogy majd csak lesz valami. Ugyanez látszik a pénzügyi oldalon is, amit megkeresnek, azt igyekeznek befektetni, valamilyen módon hasznosítani. Nagyon sok pozitív példa van erre, például

Király Gábor Szombathelyen van egy teljes szabadidő-sportkomplexumaot épített fel,  gyakorlatilag teljesen saját tőkéből. De említhetnénk Szalai Ádámot is, aki már bőven a visszavonulás előtt elkezdett építkezni, megvásárolta például a lemezmegmunkálással foglalkozó OLS-Omega-Laser-Steeltec Kft.-t

(amely szép haszonnal működik, 906 millió forintos profitot szerzett két évvel ezelőtt - a szerk). De ha szóba került Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgók között neki van a legtöbb üzleti befektetése. (Többek között 2019-ben társtulajdonosa lett a magánegészségügyben érdekelt Rába Medical Center Kft.-nek és a vagyonkezelésre szakosodott Rába Medical Invest Kft.-nek.

Emellett Dzsduzsák birtokában van egy légi- és űrjárműgyártással foglalkozó vállalkozás is, az Első Magyar Léghajógyár Kft. - a szerk.) Persze ehhez minden lehetőségük adott, az igazán jól kereső játékosok egy havi fizetésükből is el tudnak indítani egy ovállalkozást, amely később mentőöv lehet számukra. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ha befejezik a labdarúgást, kizárólag a befektetéseikből szeretnének megélni, sokan szeretnék a továbbiakban edzőként, vagy sportmenedzserként folytatni a munkát.