Az internet térképe: Mi történik az interneten 1 perc alatt?

MAG2021. jan. 28.Csizmadia NorbertA világ 100 térKÉPben

A 21. század legfontosabb világtérképén már nem tengerek, óceánok és szárazföldek találhatóak, hanem összefüggő nagy hálózatok, amelynek minden egyes pontjában több millió kapcsolódásokat találhatunk. Ez az internet térképe, a korszakunk legfontosabb térképe. Ez a folyamatos és robbanásszerű aktivitás napjainkban 4,5 milliárd embert jelent, és a számuk napról napra növekszik, a Föld lakosságának több mint 50 %-át jelenti.

Az internet galaxis térképe

Forrás: Wikipedia

Az internet világtérképe földrajzi megoszlás szerint

Forrás: Telegography

De mi történik az interneten valójában 1 perc alatt a Földön?

Loris Lewis és az Officially Chad grafikus csapata minden évben elkészíti azt a látványos infografikát, amelyen bemutatják az internet galaxis 1 percét.

A 2019-es adatok alapján amíg ezt a cikket olvasod, addig addig 1 millióan lépnek be a Facebookra, 18,1 millió sms üzenetet küldenek egymásnak az emberek, a Youtube videókon 4,5 millió videót tekintünk meg, 188 millió e-mailt küldünk, 396.000 applikációt töltünk le, 347.000 instagram képet töltünk fel, 87.500 ember tesz ki Twitter posztot, 1,8 millió Snapchat képet küldünk egymásnak, 751 522 dollárt költünk el online vásárlásokra és 3,8 millió Google keresést indítunk. Évről évre természetesen a szám emelkedik.

A 2017-es alapadatokból kiindulva 2019-re például megduplázódott az sms küldések száma, közel megtízszereződött az Instagram feltöltések száma, 862 ezer dollárra nőtt az internetes vásárlások értéke, és közel 100 ezer fővel nőtt a Facebook felhasználók és belépők száma. A számok természetes az elmúlt évben tovább növekedtek, de ami szembeötlő, hogy az előző évhez képest az Instagram feltöltések száma közel a kétszeresére nőtt, valamint duplájára nőtt a Twitter bejegyzések száma.

Csak a Facebookon 1 perc alatt 243 ezer fotót töltünk fel, 3 millió 125 ezer like születik, és egy perc alatt 100.000 új ismeretség születik.

Mi történik az interneten 1 perc alatt 2018-2020 között

Forrás: Loris Lewis, Officially Chad


Az internetes közösségi média valós időben


Az internet különösen hat az új technlógiai vállalatok és platformok felemelkedésére. Ha az elmúlt évek adatait összehasonlítjuk, nagyon szépen kirajzolódnak a technológiai trendek. 2020 előtt nem halottunk a Zoom platformomról, a tavalyi évben pedig a legnépszerűbb volt, akárcsak a TikTok áttörése. A trend egyszerű: minél kevesebb szöveg, több kép (Instagram), hosszú tartalmak helyett rövid, 1 perces videók, és "digitális platformok, platformok platformok" az összekapcsolódás világában.

A legnépszerűbb internet szolgáltatások 2012-2020 között

Forrás: visual capitalist

2020-ban például a Tumblr, a Flickr és a Foursquare forgalma elkezdett csökkenni, és új alkalmazások jelentek meg. Az e-kereskedelem és az internetes fizetés jelentősége egyre jobban növekszik. Ma a PayPal részvényei minden idők legmagasabb szintéjén kereskednek. Ez a szám 2020-ban a globális pandémia révén még tovább emelkedett.

Percenként egymillió dollárt költünk on-line, és az Amazon percenként (!) 6659 csomagot küld. Ma a Facebookot 2,6 milliárdan használják, a WhatsApp-ot és a Youtube-ot 2 milliárdan, az Instagramot több mint 1 milliárdan, a kínai WeChat alkalmazást több mint 1,2 milliárdan.

Nem meglepő, hogy az internetes táj nagy része teljesen másként néz ki. Minden jel arra utal, hogy az internetes és digitális világ tovább emelkedik, és ma már a legnagyobb cégek a technológiai platformokból kerülnek ki.

A közösségi média univerzuma pedig így nézett ki 2020-ban

Forrás: visual capitalist

A végére pedig, aki szeret a térképeket alaposan olvasni, azoknak egy igazi csemege Martin Vargic – aki 17 éves korában készítette el - által megálmodott és megrajzolt egy csodálatos, asszociatív térképet az internet TOP 500-as szereplőiről, amelyet itt lehet nagyban is megtekinteni.

Az internet TOP 500 szereplőjének asszociatív térképe

Forrás: Martin Vargic - halcyonmaps.comForrás: Martin Vargic - halcyonmaps.com


A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke.