Maslow Magyarországon

MAG2019. szept. 30.Matolcsy György

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.  (ősi mexikói mondás)

Miért is ne üzenhetne nekünk magyaroknak valami nagyon fontosat Abraham Maslow az 1950-es évekből?

A kitűnő amerikai tudós, Abraham Maslow szerint minket embereket legbelül egy piramis mozgat. Elsőként is a test igényeit kell kielégítenünk, ha ez teljesül, akkor biztonságra vágyunk, majd összetartozásra valakivel és másokkal, ha ezt is elérjük már az önbecsülés és a mások elismerése a legfontosabb számunkra. Ha már értékeljük magunkat és mások is minket, akkor minél többet szeretnénk tudni a világról. Ha ezt is elértük, akkor a rend és a szépség lesz számunkra a legfontosabb belül, a családban és a kinti világban egyaránt.

A piramis tetejére lépve a bennünk élő lehetőségek megvalósítása válik a legfontosabbá.

Ezek a vágyak mozgatnak minket magyarokat ezekben az években, még a sorrend is mintha igazodna Maslow piramisához. Vágyainkból igények lesznek, azokból érdekek, majd érdekeink irányítják döntéseinket és mozgatják tetteinket. Sőt, nem csupán külön-külön, hanem a családokat, közösségeket és az egész nemzetet is.

A jó hír, hogy Magyarország már egy másik ország, mint volt 2010-ben, a nagy kaland elején. Rendbetettük pénzügyeinket, beindítottuk a gazdaságot, elérhetővé tettük a munkát, otthont, gyermekvállalást és gyarapodást a magyarok többségének. Ezzel nem is egy helyet léptünk feljebb Maslow piramisán: szinte a zero vonalról legalább hármat léptünk felfelé. Már útban vagyunk az önbecsülés és a külső elismerés felé, mert kevesen fordítottak akkorát a sorsukon röpke 9 év alatt, mint mi magyarok.

A magyar értékrendben a gyarapodás az egyik legerősebb mozgató erő, mára a magyarok többsége számára a biztonságos emelkedés elérhetővé vált, miközben az anyagi gyarapodás mellé egyre többeknél lép a tudás bővítésének vágya és stratégiája. De a rend és harmónia elérésének igénye is megerősödött, mert az alapszükségletek teljesítése, a biztonság és a közösségi összetartozás megőrzése rendet és társadalmi harmóniát igényel. Sőt, egyre többen lépnek tovább, a vágyak piramisának tetejére és kérdezik meg maguktól: mit is szeretnének elérni az életben és fedezik fel ehhez a belső és külső lehetőségeiket.

Magyarország egésze mozgásban van, egyéni és közösségi vágyaink egyre feljebb törnek a Maslow piramison.

Egyre többen lépnek néhány év alatt még eggyel feljebb, miközben az ország egésze 5-10 évenként újabb és újabb emeletet vehet be a piramisból. A nemzet egésze igen közel került az önbecsülés és a külső elismerés eléréséhez, mert egyre többen belátják, hogy a világban csak kevesen voltak képesek olyan eredményes fordulatokra, mint mi magyarok.

A piramison azonban nem csupán felfelé lehet lépdelni, hanem lefelé is lehet zuhanni, ahogy az történt 2002 és 2010 között. Ezért hát menjünk mindig felfelé úgy, hogy megfogadjuk Rhonda Byrne tanácsát: 

Gondolj jó gondolatokat, mondj jó szavakat és tégy jó tetteket.

A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke