A tőzsdei kilengések és a jegybankok rajzolják át a befektetési térképet

Pénzügy2019. aug. 15.Szabó Anna

A heves tőzsdei kilengések miatt a biztos alapokba menekítik megtakarításaikat a befektetők, és előtérbe kerültek azok a részvények, amelyeket nem érint elsődlegesen a vámháború naponta változó színtere.

A heves tőzsdei mozgások miatt mintegy 500 milliárd dollárt mentettek át fix hozamú befektetési alapokba az év első felében, mivel a befektetők inkább az alacsony, de biztos hozamot részesítik előnyben.

A kötvényalapokba fektetett eszközök értéke rekordszintre, 9400 milliárd dollárra nőtt július végére, ami 2010-hez képest megduplázódást jelent. 

Az elsődleges ok a valuta és vámháború okozta kiszámíthatatlan nemzetközi hangulat, valamint a jegybanki politikák – főként a Fed – lazítási fordulata – írja a Financial Times. 

A kereskedelmi háború mélyülése miatt bizonytalanná váltak a műszaki cégek részvényei, viszont néhány vállalat, mint például a Microsoft értékpapírjai ellenállónak bizonyulnak a kilengésekkel szemben.

A vállalati szoftverek váltak az egyetlen biztos mentsvárává a tech-szektornak, mely egyébként nagyon érzékenyen reagál a befektetők bizalmának.

A Wall Street elemzői egyre inkább olyan szoftvercégek felé fordulnak, melyek kevésbé támaszkodnak az ellátási láncra, illetve a termékek legyártására, mivel a kereskedelmi háború és az erős dollár kiszolgáltatottá teszi a szektor többi részét.

Habár az olyan cégek, mint a Microsoft, a Salesforce vagy a Twilio sem teljesen betét-biztosak, úgy tűnik jobban tartják magukat, mint azok a műszaki cikkeket értékesítő vállalatok, melyek Kínában gyártják le termékeiket.

„Ezek a cégek biztos menedéket jelentenek a befektetőknek” – mondta a CNBC-nek nyilatkozó elemző. Hozzátette azonban, hogy „a szoftvercégek sem teljesen kockázatmentesek, viszont ellenállóbbak a hullámvölgyekkel szemben.”

A műszaki szektor megingásának egyik fontos tényezője a megerősödött dollár. Az S&P 500 technológia szektor (mely nem tartalmazza az Amazont, a Google-t, vagy a Facebookot) a leginkább nemzetközi bármely S&P szektor közül bevételek tekintetében a Data Trek Research adatai szerint. Az eladások 58 százaléka az Egyesült Államokon kívül történik, míg az S&P 500 többi része esetében ez az érték 39 százalék.

„Eszerint a globális kereskedelem lassulása nagyobb hatással van erre a szektorra, mint az átlag S&P vállalatokra” – mondta a Data Trek egyik alapítója.

A vámemelések és a kínai yen gyengülése az amerikai dollárhoz képest világszerte elbizonytalanítja a befektetőket visszaesést okozva a tőzsdén. A műszaki szektor részvényei a Newton Advisors elnöke szerint azonban ezek a részvények augusztus második felében csökkenhetnek. Mark Newton azt tanácsolja a befektetőknek, hogy

vegyenek ki valamennyi profitot, majd osszák meg részvényeiket több nagy technológiai vállalat között, melyek a gazdasági válság óta rekord ütemben emelkednek.

„A Microsoft részvények jó választásnak bizonyulhatnak, mivel a vállalat kevéssé van kiszolgáltatva Kínának, ezáltal elméletben nem érintett a kereskedelmi háborúban” – nyilatkozták elemzők a gazdasági portálnak.

Az S&P technológia szektor 1,7 százalékkal rosszabbul teljesített augusztus eddigi részében, míg a Microsoft részvényei ugyanebben az időintervallumban 1,4 százalékos emelkedést mutatnak.

De nem minden szoftvercég dicsekedhet ilyen adatokkal: A Salesforce részvényei 6 százalékot, a Docusigné 11 százalékot, míg a ZenDeské 14 százalékot csökkentek az elmúlt hónapban. A D.A. Davidson’s Jaluria által ajánlott Twilio pedig 6 százalékkal alulteljesített ebben a hónapban.

A Data Trek szakembere szerint „a szoftvercégek nem feltétlenül bizonyulnak biztonságosabb befektetésnek, mint az olyan cégek, melyek hardvert gyártanak, mivel az ilyen vállalatoknak is szükségük van cégekre, akik megveszik a szoftvert, így végsősoron hasonlóan kiszolgáltatottak. Emellett így is a technológiai szektor az egyik legvonzóbb hosszútávú befektetés, a jelen események ellenére is” – tette hozzá.