money.hu: Kevésbé borús az ég a lakáshitel-felvevők feje felett

Pénzügy2022. jún. 1.Money.hu
A rovat támogatója:

Szebbé tette a hitelfelvevők jövőképét a Magyar Nemzeti Bank azzal, hogy a korábban jelzett módon, moderáltan, 50 bázisponttal folytatta a kamatemelést. A fizetőképes hitelfelvevők számának csökkenése miatt a bankok továbbra is visszafogottan követik az MNB lépéseit, sőt az ügyelekért folyó verseny már kamatcsökkentéseket is hozott a piacra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a márciusi és áprilisi 100 bázispont után 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte az alapkamat mértékét a májusi kamatdöntő ülésén.

A money.hu szakértői ezzel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a pénzintézetek a jegybanki kamatemelést eddig is visszafogottan érvényesítették. A piaci lakáshitelek átlagos kamat szintje tavaly májusban 3,8 százalék körül alakult, ehhez képest

ma 20 éves futamidőre húszmillió forintos hitelt 6,4-9,3 százalékos kamatszint mellett lehet felvenni, az átlagos fogyasztó 7-7,5 százalék körüli kamatszinten már találhat ajánlatot.

A kamat növekedés természetesen így sem lebecsülendő, hiszen a havi törlesztőrészlet a kamatemelésnek köszönhetően közel harminc százalékkal emelkedett: az az ügyfél, aki tavaly májusban átlagos kamatszint mellett vette fel a hitelét, ma is 125 000 forintos törlesztőrészletet fizet egy 20 éves 20 milliós hitelre.

Ezzel szemben az a lakásvásárló, aki idén májusban szerződött, már 161 000 forintot kénytelen fizetni és a futamidő egészére nézve

a teljes visszafizetendő összeg ötmillió forinttal, 31,5 millió forintra emelkedett.

A törlesztőrészlet emelkedés ugyanakkor a fizetőképes kereslet számottevő csökkenését vonja magával. Az MNB hitelfék szabályai szerint ugyanis míg tavaly májusban a fenti 20 milliós 20 évre felvett hitelt nettó 250 000 forintos jövedelem mellett elérhető volt, ma 30 százalékkal magasabb, 320 ezer forintot meghaladó nettó jövedelmet kell igazolni a bank felé.

Bár a bérnövekedés dinamikája is számottevő – a KSH által mért 17 százalék csak részben tudja fedezni a hitelek drágulását.

Az egyre magasabb törlesztőrészletek egyre szélesebb kört zárnak ki, vagy tántorítanak el a hitelfelvételtől.

A money.hu szakértői ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy márciusban már történelmi mélypontra esett a folyósított hiteleken belül a piaci kamatozású kölcsönök részaránya.

A bankok által folyósított 135,7 milliárd forintnak már kevesebb mint 53 százalékát tudták piaci hitelként folyósítani a bankok az ügyfeleiknek.

Ráadásul ez az arány a következő hónapokban vélhetően tovább romlik majd hiszen a zöld hitelek folyósítása megdobja majd a támogatott hitelek részarányát.

A hitelkeresletet ugyanakkor a bankok aligha köthetik a támogatott konstrukciókhoz - erre épp a zöld hitel kivezetésre a legjobb figyelmeztetés. Éppen ezért a fizetőképes keresletért nekik maguknak s lépniük kell.

A money.hu szakértői szerint kapóra jöhet számukra, hogy a jegybank azt jelezte előre, hogy mérsékelni kívánja a kamatemelés ütemét – ennek jele már a májusi kamatdöntésben is érzékelhető volt. Ha ebből valóban trend lesz, akkor a bankok kondíciói már nem romlanak olyan mértékben, mint ahogy az elmúlt 6-7 hónapban tapasztalhattuk.

A továbbra is moderált kamatemelés mellett a kisebb keresletért harcba szálló bankok arra kényszerülhetnek, hogy időlegesen vagy akár huzamosabb ideig is akciós kamatokkal tegyék kedvezőbbé kínálatukat.

Erre jó példa, hogy a Magyar Bankholding, ahol a tagbankok, az MKB és a Takarékbank júniustól - egyelőre nem tudni, milyen hosszú ideig, de - a korábbiaknál 60 bázisponttal alacsonyabb kamat mellett nyújt 10 éves kamatperiódusú hitelt.

A legalacsonyabb – 600 000 forintos jövedelem átutalás mellett - meghirdetett 6,4 százalékos kamat jelenleg a piac legjobb kamat szintje. Persze, nem szabad elfelejteni, hogy április végén még 5,8 százalék alatt volt a piacon ilyen konstrukcióban elérhető legalacsonyabb kamatszint.

Fontos az összehasonlítás

A moderált jegynbanki és banki kamatemelkedés de főleg az akciós kamatok révén szebb lehet a hitelfelvétel előtt állók jövőképe, mint amire akárcsak néhány hete számítani lehetett. 

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy már csak az akciós ajánlatok feltérképezésében is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak.

A money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 149 és 175 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében is közel 20 százalékos különbséget takar.