Bátraké a szerencse – kkv-ként lépne a tőzsdére a Gloster

Siker2019. márc. 6.Növekedés.hu

Akvizícióval és aktív terjeszkedéssel fokozná eddig is figyelemreméltó növekedési ütemét az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó Gloster Infokommunikációs Kft. A cég a Budapesti Értéktőzsde ELITE programjával készül fel a nagyságrendi bővülésre és a tervezett tőkepiaci részvénykibocsátásra.

Jó üzleti érzékét bizonyítva, rögtön pályája elején rátalált a kiaknázható piaci résre a távközlési és IT-szolgáltatásokkal foglalkozó, ma már 1,5 milliárdos árbevételt bonyolító Gloster Kft. tulajdonosa, Szekeres Viktor. A cég ötletét tanulmányai mellett betöltött első, részmunkaidős állása „ihlette”, melyben vállalatok számára értékesített távközlési szolgáltatásokat. Az alapító hamar ráérzett, hogy az igazi üzlet nem ebben, inkább a céges telefonközpontok és belső rendszerek kiépítésében, illetve üzemeltetésében van, ezért egy magabiztos döntéssel el is indította saját vállalkozását.  

A családunkban több generációra visszamenő, komoly hagyománya van a kereskedői, vállalkozói érvényesülésnek, így számomra is magától értetődő volt, hogy üzleti pályára fogok lépni. Mikor észrevettem a lehetőséget, egy pillanatig sem hezitáltam, megkerestem a megfelelő műszaki szakértelemmel rendelkező partnert, és 2002-ben elindítottuk a Glostert

– emlékszik vissza a tulajdonos. Mint később kiderült, az alapítás kifejezetten szerencsés csillagzat alatt történt, hiszen az évtized első felében a gazdaság erősen felívelő pályán mozgott, s a sok újonnan indított cég mind érdekelt volt új, saját telefonközpont kiépítésében.

A sikeres indulást hamar egy újabb fontos mérföldkő, az IP-alapú távközlésre való átállás követte. Bár ma már szinte minden hangközvetítésre használt megoldás internetes technológiára épül, az előző évtized közepén még korántsem volt egyértelmű, hogy ez az irány lesz a befutó, és hamarosan teljesen leváltja a hagyományos telefon architektúrákat.

A Gloster azonban jó érzékkel ült fel a megfelelő hullámra, s nagymértékben ennek köszönhető, hogy a 2008-ban megérkező gazdasági válság nem visszavetette, hanem kifejezetten felemelte a céget.

„A krízis új gazdasági környezetet teremtett, melyben minden cég a költségmegtakarításra, működési kiadásai lefaragására törekedett. A hagyományos telefonszolgáltatásoknak vannak rendszeres költségei, míg az IP-alapú telefon a kiépítés után szinte ingyen van. Érthető, hogy a nehezebb anyagi helyzet tömegével sarkallta korszerűsítésre a vállalatokat” – mondja Szekeres Viktor. A bátor üzleti lépések jutalma lehet, hogy a társaság számára indulása idején a gazdasági konjunktúra, míg néhány évvel később pont a recesszió jött jól.

Szintén a válság évei alatt indult meg az együttműködés a Gloster és a hálózati technológiáiról ismert multi, a Cisco között. A partnerség új irányba állította a magyar céget, fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek a hálózatépítésre és más IT-szolgáltatásokra, melyek hatására a krízist követő években a társaság forgalma átlépte az egymilliárdos nagyságrendi küszöböt. A folyamatos növekedésnek köszönhetően a Gloster 2014-ben megnyithatta saját tulajdonú nagytarcsai telephelyét, melyet 2018-ban duplájára bővítettek.

A cég Szekeres Viktor szerint napjainkra eljutott arra a fejlődési pontra, melyről leginkább tőkebevonással és sorozatos akvizíciókkal lehet továbblépni. A Gloster idén már le is vezényelt egy akvirálást, és jelenleg is keresik a további lehetőségeket.

A növekedéshez tőkére van szükség, amihez a jelenlegi gazdasági helyzetben a tőzsdére lépés tűnik számunkra a legjobb útnak. Nagyon jó iránynak tartom, hogy a Budapesti Értéktőzsde elindította az ELITE nevű képzési programját, hiszen a tőkepiac rendkívül előnyös lehetőségekhez segítheti hozzá a hozzánk hasonló méretű kkv-kat – ehhez természetesen el kell sajátítanunk a megfelelő szemléletet és ismereteket, folyamatos fejlődést kíván, de mi pont ebben vagyunk nagyon jók, így ez egy szerencsés találkozás

– véli a cégvezető.

A Gloster Infokommunikációs Kft. árbevétele:

2016: 632 millió Ft

2017: 1,076 milliárd Ft

2018: 1,5 milliárd Ft