Hogyan bánjunk jól a pénzzel? A Netflix egész jó dokumentumfilmjéből kiderül

Siker2022. okt. 2.Növekedés.hu

A Netflix új dokumentumfilmje, a Hogyan bánj a pénzzel különböző pénzügyi problémákkal küzdő emberek helyzetét mutatja be. Többek között adósságok, fizetéstől-fizetésig élés, a befektetések hiányának ismerete is szóba kerül. A főszereplők mindegyike egy-egy pénzügyi tanácsadóval kerül párba. Az Insider összegyűjtötte a műsor tanulságait.

Egy kisvállalkozás indítása lehet sokszor a megoldás

Lindsey fizetéstől-fizetésig él, heti 50 órát dolgozik és két állása van. De pultosként/pincérnőként megkeresett bérét nem érzi elegendőnek, szeretne kitörni ebből a körforgásából, és művészként megvalósítani az álmait. A pénzügyi tanácsadó arra bátorította, hogy kezdjen el kutyasétáltatóként dolgozni, de a művészetet se szorítsa háttérbe.

Lindsey a következő ötletet gondolta ki segítőjével: leül egy parkban, lerajzol egy kutyát, a portrét odaadja a gazdának, a hátoldalán az elérhetőségével, ha kutyasétáltatóra lenne szükségük. Ez bevált, és egyre több pénzt sikerült keresnie, még a festményeiről készült nyomatokat is árulni kezdte.

Lindsey történetének tanulsága, hogy az alacsony bérű munkavállalók számára érdemes lehet elgondolkodni egy kisvállalkozás alapításán.

Többet keresve többet is költünk 

A Hogyan bánj a pénzzel Johnt és Kimet, egy kétgyermekes házaspárt is bemutatott. John a világjárvány idején vált munkanélkülivé, ő maradt otthon a gyerekekkel. Kim viszonylag sokat keres a vállalkozásával: néhány évvel ezelőtt még 70 ezer dollárt vihetett haza, manapság ez az összeg 300 ezer dollár körül alakul.

Bár a házaspár többet keres, többet is költ. Elmondásuk szerint a költekezésre egyfajta jutalomként vagy a stressz kezeléseként tekintenek.

A pénzügyi tanácsadó segítségével felismerték, hogy ellenőrizetlenül költekeznek, amely a pénzügyi egyensúly megbomlásához vezetett. A jövőben azon lesznek, hogy a felesleges költekezést visszaszorítsák, és takarékoskodni fognak, hogy korán nyugdíjba tudjanak menni.

A magas jövedelem nem jelent sokat, ha nem tudjuk, hogyan kell megtakarítani és befektetni

Teez sportoló. Tudta, hogy az egyik módja annak, hogy sokat keressen, ha futballozni kezd. A film szerint 21 évesen már sikeres volt, és 1,6 millió dollárt keresett. Vagyona ugyanakkor gyorsan csökkent, mivel nagy lábon élt, házakat vett a családjának és sokat is utazott.

Körülbelül 280 ezer dollárja maradt, nincs befektetett pénze, és aggódik karrierje miatt, valamint amiatt is, hogy tudja-e támogatni a családját a jövőben.

A sportoló történetét figyelve megállapítható, hogy attól még, hogy magas keresetünk van, még nem biztos, hogy anyagilag sikeresek is vagyunk. Fontos, hogy fenn is tudjuk tartani az életszínvonalunkat.

Teez-t a pénzügyi tanácsadó például tőzsdei befektetésekre ösztönözte. 

A körülmények bármikor megváltozhatnak 

Ha jól keresünk, könnyű azt gondolni, hogy ez mindig így lesz. De a sportoló története bemutatja azt is, hogyan tudott teljesen megváltozni az élete egy hirtelen jött sérülés miatt.

Bár senki sem szeret arra gondolni, hogy a következő munkahely elvesztése vagy az egészségi állapota drasztikusan befolyásolhatja a pénzügyeit, de az ilyen helyzetekre érdemes előre felkészülni: egy vészhelyzetekre félretett pénzösszeggel képesek lehetünk átvészelni a hirtelen jött változásokat.

Adósságok kifizetésének fontossága

A dokumentumfilmben bemutatták Arianát, aki „érzelmi költekezőként” azonosította magát, és bevallotta, hogy fél a pénztől. Felidézte, hogy a szülei azt tanították neki, hogy „megérdemeljük", valahányszor pénzt költöttek. Ez a mentalitás oda vezetett, hogy többet költött, mint amennyit szabadott volna. A nőnek hitelkártyaadóssága és diákhitel-tartozása is van.

Ariana személyi kölcsönt vett fel a hitelkártyák törlesztésére, és ezáltal belekerült egy adósságkörforgásba.

A pénzügyi tanácsadójával kidolgoztak egy pénzügyi tervet, amely többek között azt tartalmazza, hogy hogyan osszák fel a bevételét úgy, hogy minden kötelezettségre és még a kikapcsolódásra is jusson az összegből.