Mi a legjobb módja a vagyonépítésnek?

Siker2023. feb. 26.Növekedés.hu

Az amerikaiak 23 százaléka gondolja úgy, hogy az ingatlan a legjobb módja a vagyonépítésnek, de csak 12 százalékuk vásárolt ingatlant idén.

Mi a legjobb módja a vagyonépítésnek? Az emberek 23 százaléka szerint az ingatlanbefektetés - derül ki a CNBC Make It: Your Money felméréséből.

Ezzel ez a legnépszerűbb vagyonépítési módszer, megelőzve

  • a részvénybefektetést (16 százalék),
  • a saját vállalkozás indítását (15 százalék)
  • és a másodállás vagy mellékállás vállalását (12 százalék).

Ugyanakkor, amikor a vagyonépítésről van szó, az amerikaiak mást mondanak és mást tesznek:

2022-ben az amerikaiak 27 százalékának az első számú, vagyongyarapításra irányuló lépése a tőzsdei befektetés volt. Mindössze 12 százalékuk fektetett ingatlanba.

Mi akadályozza meg őket abban, hogy úgy fektessenek be, ahogyan egyébként szeretnének? A pénzügyi szakértők szerint a legfontosabb tényező a magas költség.

Az ingatlannál eleve pénz kell ahhoz, hogy aztán pénzt keressünk

- mondta egy pénzügyi tanácsadó.

Nem is beszélve az ingatlan rendbetételéről és az éves karbantartásról. Ezek mind pénzbe kerülnek.

Nem meglepő, hogy a Make It felmérésében részt vevők közül inkább a tehetősebb válaszadók fektettek be ingatlanba.

Az 50 ezer dollárt vagy annál kevesebbet kereső válaszadók mindössze 6 százaléka mondta, hogy vásárolt idén ingatlant, szemben az 50 ezer és 99 ezer dollár között keresők 12 százalékával és a 100 ezer dollárt vagy annál többet keresők 21 százalékával.

Az világos, hogy a befektetők miért kedvelik az ingatlanbefektetéseket. Egyes felmérések adatai szerint az amerikai lakásárak 10 százalékkal emelkedtek a 2022 októberével végződő 12 hónapban. A részvényárak ellenben ugyanebben az időszakban több mint 15 százalékkal csökkentek.

De sok befektető számára nem feltétlen az ingatlanpiac a megfelelő megoldás. A részvények olyan vagyongyarapító hozamot biztosítanak, amely idővel meghaladja az inflációs rátát.

Ugyanez nem feltétlenül mondható el az ingatlanokról, mondta a pénzügyi tanácsadó.

Az ingatlanok történelmi múltra tekintenek vissza, de ez a múlt azt mutatja, hogy a hosszú távú hozamok gyakran megegyeznek az inflációval, vagy alig haladják meg azt.