Vállalatvezetés 85 év felett - Ők a világ legidősebb sikeres vezérigazgatói

Siker2023. júl. 15.Sz.A.

Összeállításunkban olyan személyek szerepelnek, akik anyagi helyzetükből fakadóan bármiféle akadály nélkül megtehetnék, hogy egy tengerparti villában, vagy a világ körül utazgatva, a hétköznapok gondjai és a munka okozta stressz nélkül töltsék nyugdíjas éveiket. Ők azonban másképp döntöttek, fütyülve az évek múlására, túl a 80-on is hatalmas vállalatokat igazgatnak.

A világ legsikeresebb vezérigazgatói közül válogattunk egy szubjektív listát.

Léj Ká-Szing (94 éves)

Léj Ká-Szing, Ázsia egyik leggazdagabb embere, vagyonát jelenleg 37 milliárd amerikai dollárra becsülik. Listánkra azonban nem csupán rendkívüli gazdagsága miatt került fel. A hongkongi üzletember ugyanis vezető tanácsadóként máig részt vesz a tulajdonában álló nagyvállalat, a Cheung Kong Holdings vezetésében, miközben idén tölti be a 94. életévét. A milliárdos 21 éves korától egészen 2018-ig, tehát 90 éves koráig volt az általa mindössze 6500 dollárnyi kölcsönből és családi megtakarításból indított vállalkozás elnöke. Cége 300 ezer alkalmazottat foglalkoztat és a világ 50 országában jelen van. Az eredetileg műanyagipari vállalkozásként elindult CK Holdings napjainkban elsősorban ingatlanbefektetéssel foglalkozik.

Warren Buffett (92 éves)

Warren Buffett neve sokak számára ismerős lehet, hiszen az amerikai milliárdos üzletember gyakran osztja meg befektetési tanácsait a médiában. Idén augusztusban ünnepli 92. születésnapját, Buffett azonban máig fáradhatatlanul dolgozik, és puritán életet él.Saját bevallása szerint a tudás mellett a szerencsére is szükség volt ahhoz, hogy óriási vagyont halmozzon fel a befektetéseinek köszönhetően. Befektetési vállalatát a Berkshire Hathaway-t máig erős kézzel irányítja, mint elnök-vezérigazgató, ami 92 éves korban kétségtelenül rendkívüli teljesítmény. Vagyona egészen elképesztő, meghaladja a 114 milliárd dollárt, több tíz milliárd dollárt fordított jótékonysági adományokra.

Rupert Murdoch (92 éves)

Rupert Murodch a kies Ausztráliában született 1931-ben. Napjainkban a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb médiamágnásai közé tartozik. A News Corporation alapítója. Ha ez a vállalat valaki számára nem lenne ismerős, érdemes kiemelni, hogy a cég egyik utódvállalata a 21st Century Fox, amelynek sokáig a tulajdonosa és a vezetője volt. A Fox filmstúdióban való részesedésének nagyrészétől azóta megvált Murdoch, médiabirodalma azonban továbbra is rendkívül kiterjedt. Vállalata a Fox Corporation birtokolja a Fox News televíziót, a The Wall Street Journal-t és a The Times of Londont. Jelenleg fia mellett a Fox Corporation társügyvezetője. Vagyonát 17 milliárd dolláron felülire becsülik. Az HBO Utódlás című sorozata több ötletet is merített a Murdoch-család életéből.

Alan B. Miller (86 éves)

Listánk következő szereplője kis túlzással fiatalnak mondható az eddig felsorolt három üzletemberhez képest, hiszen ’’csak’’ idén augusztusban tölti be a 86 életévét. Lássuk be azonban ebben a korban igen kevesen foglalkoznak vállalatvezetéssel. Miller viszont máig aktív és az általa alapított Universal Health Care (UHC) igazgatótanácsának ügyvezető elnöke és a vállalatcsoporthoz tartozó befektetésekkel foglalkozó Universal Health Realty Trust vezérigazgatója.

Az UHC vezérigazgatói posztját egyébként 2021-ig töltötte be, ezután a fia vette át a helyét az igazgatói székben. Vállalata az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egyik vezető egészségügyi szolgáltatója. Miller vagyona másfél milliárd dollárra tehető.

Leslie Wexler (86 éves)

Leslie Wexler születésnapi tortájára 2023. szeptemberében kerül fel a 86. gyertya. Az amerikai üzletember vagyonát a divatipar területén szerezte. Cége az L Brands egy nemzetközi ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó vállalat. Egészen 2020-ig az L Brands-hez tartozott a Victoria’s Secret is, ám Wexler eladta az ismert márkát. A 2020-as évben egyébként nem csupán a Victoria’s Secrettől vált meg, hanem a vezérigazgatói pozíciótól is. Az üzletember azonban nem vonult teljesen nyugdíjba.

Úgynevezett emeritus elnökként máig részt vesz a cég vezetésében. A vezérigazgatói székről való lemondásában egyébként vélhetően nem a kora játszott elsődleges szerepet. Mivel közvetetten érintett volt a Jeffrey Epstein féle botrányban (Epstein korábban pénzügyi menedzserként dolgozott nála), így valószínűleg inkább utóbbi okból lépett eggyel hátrébb a vállalat menedzsmentjében. Vagyona jelenleg 6 milliárd dollárt érhet.

Nobotsugu Shimizu (97 éves)

Japán közismert a lakosság rendkívül hosszú születéskor várható élettartamáról, Nobotsugu Shimizu, japán üzletember azonban már a távol-keleti szigetországban is igazán szépkorúnak számít. Shimizu 6 évtizeden keresztül vezette az általa alapított Life Corp.-ot. A vezérigazgatói posztjáról 2021 májusában 95 évesen távozott. Listánkra épp ezért került fel, hiszen napjainkban ugyan jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti a japán milliárdos, így is rendkívülinek tekinthető, hogy 95 éves koráig a vállalata élén maradt, amivel ő Japán eddigi legidősebb vezérigazgatója és a listán szereplő többi üzletembert is lekörözi.