A vezető BÉT-részvények idei kilátásai

Tőzsde2021. jan. 24.Fellegi Tamás
A rovat szponzora:

A TrendFM Prémium kategória műsorának vendégeként ezúttal Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője vette górcső alá a BÉT blue chipjeinek lehetőségeit.

Globális piacok

Vágó Attila szerint hosszú távon – a gazdasági normalizálódással, a fogyasztás fellendülésével - fennmaradhat a részvénypiacok felülteljesítése. Ami a vezető piacokat, mindenekelőtt az S&P 500 indexet illeti, vannak elemzők, akik további növekedést várnak a már eleve túlfűtött piacon, de olyan szereplő is akad, aki 25 százalékos vagy ennél nagyobb visszaesést is vár, ahogy ez ilyen magas szinteken nem ritkán előfordul. A magyar piac a nagy trendek alól nem tudja kivonni magát a nemzetközi trendekből, rövidtávon azonban előfordulnak jelentős eltérések.

Richter

Jelenleg a Richter tűnik a legérdekesebbnek a blue chipek közül, miután a részvény 8000 forintos árat elérve jócskán minden korábbi csúcsa fölé jutott. Vágó Attila szerint a fő ok, hogy a cég legfontosabb készítménye, a Vraylar sokkal nagyobb siker, mint korábban számítottak rá, lényegesen nagyobb árbevétel jöhet belőle, ezt árazhatta be most a piac. Az elemző magasabb, 9000 forintos célárat ad meg, számítva arra, hogy vélhetően valóban erősebbek lesznek a számok a korábbi várakozásoknál.

A továbbiakban a siker fenntartásához azonban szükség lesz a más termékekből adódó profit növelésére is. A növekedés egyik motorja az akvizíciók lehetnek a felhalmozott jelentős készpénz felhasználásával, főleg a nőgyógyászati termékeket gyártó cégek irányában.

OTP

A bankpapír esetében jelentős felpattanás volt 8-ről 14 ezer forintra, az utóbbi hónapok pénzbeáramlása megtette hatását. Az idei növekedési kilátások jók világszerte, és a kötvényhozamok, így a banki marzsok növekedhetnek, pláne, ha a jegybankok is mérséklik az eszközvásárlást, majd ki is vonulnak belőle. Itthon vélelmezhetően fennmarad az alacsony kamatszint, az OTP többi piacán azonban lehet javulás a kamatmarzsokban. Az árazás nagyjából reálisnak tekinthető jelenleg, az árfolyam leginkább attól függ, hogy a feltörekvő piacokon mi a trend.

Mol

A Mol is nagy felpattanáson van túl, a társaság vett is bőségesen sajátrészvényt, azonban most már reális az ár, 4,8-as EV/EBITDA szinten, itt már nem vásárol a társaság, csak visszaesés esetén. Az olajpiac sokat javult a válság mélypontja óta, a finomítói marzsok is javultak. A vegyipar is hasított, idén az energiaszektor általában is jobban teljesíthet a nagyon gyenge tavalyi év után. A szektorban már nem feltétlenül a Mol a vonzó, vannak olcsóbb regionális olajcégek is.

Telekom

A Telekom esetében, mint azt oly sokan oly gyakran elmondják mások is, az osztalék mértéke és általában az osztalékpolitika a döntő, ugyanakkor a számai alapján a jelenlegi 400 forint körüli árnál többet érhet a papír, jellemzően 5-600 forint körüliek a célárak.

A teljes műsor itt hallgatható meg.