Elszálltak a szállodai árak

Utazás2022. márc. 12.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

A kétszámjegyű áremelkedés ellenére jól alakultak a hosszú hétvégére a szállodai előfoglalások. Körbekérdeztünk, mennyivel nőttek a szállodák költségei, és milyen mélyre kell a zsebünkbe nyúlni, ha most utazunk.

A viszonylag kedvező makrogazdasági kilátásokkal ellentétben a hazai szállodák nem túl optimisták. A fő gondot a növekvő rezsi- és bérköltségek jelentik számukra - derül ki a Szallas Group és Nielsen IQ felméréséből, amelynek résztvevői magyar, cseh, román, lengyel és horvát szállásadók voltak.

Többségük úgy nyilatkozott, hogy a járvány után átlagosan 8-11 százalékkal emeli az éjszakánkénti árat, hogy biztosítsa a stabil működéshez szükséges bevételt. 

- A szobaárak képzése egy nagyon összetett feladat: függ a mindenkori foglaltságtól, a várható kereslettől és természetesen a járulékos kiadásoktól is, úgy mint munkaerő-, alapanyag- és energiaköltségek - mondja a Növekedés.hu-nak Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója,

ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy idén januárban minden kiadott szobának az energiaköltsége a 3-5-szeresére drágult.

- Ezt a  drasztikus mértékű emelkedést természetesen az árainkban nekünk is érvényesítenünk kell - mutat rá az igazgató.

 

A 2019-es rekordévnél is több most a foglalás

Megkérdeztük a Szallas.hu-t, hogy alakulnak idén a vendégéjszaka-árak. Az idei évre vonatkozó statisztikákat még nem kaptunk, azt azonban megtudtuk, hogy

tavaly az egy főre eső éjszakánkénti szállásköltség 9988 forint volt, ami 13,3 százalékkal több, mint 2020-ban, és 20 százalékkal több, mint 2019-ben. Ez a tendencia várhatóan még kicsúcsosodik hazánkban is. 

A Szallas.hu szakértői minimum a 2019-es szintet várják, ami nagyságrendileg 120-130 milliárdos összeg a belföldi bruttó szoba árbevételt illetően. Ennek eléréséhez azonban elsősorban nem a foglalási darabszámok növekedése, sokkal inkább a hároméves árnövekedés indukál. 

Bizakodásra ad okot, hogy a napi megtett foglalásokban jelenleg a tavalyi szint felett vagyunk, és az idei első, március 15-ei hosszú hétvégére nagyobb ütemű az előfoglalás, mint a korábbi években.

Igaz, tavaly a korlátozások miatt, tavalyelőtt az első lemondási hullám miatt volt más a március 15-ei hosszú hétvége, de idén a 2019-es rekordévnél is jobban állunk jelenleg.

A korábbi évekhez képest idén kétszer annyi foglalás áll bent a nyári időszakra az adott év január 26-ig beérkezett nyári foglalásainak száma alapján - tudjuk meg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldalától.

Azt is elárulják, hogy  a Szallas.hu foglalási adatai szerint Budapest, Eger, Hévíz, Pécs és Hajdúszoboszló a hónap sztárjai. A legkedveltebb úti célok között szerepel még Gyula, Szeged, Visegrád, Zalakaros és Egerszalók is.

Mindenhol fojtogató a munkaerőhiány

A munkaerőhiány riasztó probléma, amitől az ágazat szenved - állapítja meg a Szallas Group kutatása. A legtöbb szálláshelyen kétségbeesetten keresnek takarítókat, szobalányokat, szakácsokat és pincéreket.

A Nielsen IQ felmérése szerint Magyarországon szállásonként átlagosan 2,3, Romániában 2,1, Horvátországban 1,7 nyitott pozíció van. Bár Csehország relatíve bőséges munkaerővel rendelkezik a régió más országaihoz viszonyítva, mégis akad szálláshelyenként átlagosan 10,5 szabad pozíció. 

Ráadásul azok a vendéglátóipari dolgozók, akiket koronavírus-járvány miatt elbocsájtottak, nagy számban hagyták el végleg a pályát, és találtak más munkakört, emiatt viszont most különösen nehéz új munkaerőt toborozni. Ehhez pedig a korábbinál lényegesen magasabb bért kell felkínálniuk a szállodáknak, ellenkező esetben a toborzás eredménytelen lesz. 

Megfelelő munkaerőt találni jelenleg az egyik legkomolyabb kihívása a szakmának. A turizmus-vendéglátás szektor iránti bizonytalanság még mindig erősen érezhető a munkavállalókban - mondja Kovács Balázs.

A vezérigazgató elismeri, hogy a bizalom visszaépítése egy hosszabb folyamat eredménye lesz, de azt is hozzáteszi, bizakodóak a foglaltságot illetően, ezért folyamatosan toboroznak.

- Megbízható, nagyvállalati környezetet, képzési és fejlődési lehetőségeket kínálva, százas nagyságrendben tervezünk felvenni munkaerőt, erre megvannak a megfelelő eszközeink - teszi hozzá.

Ezek a hatások együttesen máris számos hotel és szálláshely áraiban megjelentek, és bár vannak, akik egyelőre még számolják, hogy hol húzzák meg a határt, mire a nyári szezon beköszönt, mindenhol bekövetkezik a kétszámjegyű drágulás.

Nem tudunk tömeges bezárásról

Bármilyen mostohán bánt is a szálláshelyekkel az elmúlt két év, a számadatok szerint nincs kiugró bezárás-hullám. Megkérdeztük a Szallas.hu-t, hogy tapasztaltak-e visszaesést partnereik számában, ezért utánanéztek, hogyan alakult azon szálláshelyek aránya, akik inaktiválást kértek.

Válaszukból kiderült, hogy évről évre ugyanannyian kérték nagyságrendileg, nem történt kardinális változás a kilépők számát illetően a járvány hatására.

Sőt olyan régiók is vannak, ahol a 2021-es évben is nőtt a partnerszám, ezen a listán első helyen  Észak- és Délnyugat-Balaton és Közép-Dunántúl végzett, második helyen Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl valamint Budapest, míg harmadik helyen a Dél-Alföld és Délkelet-Balaton végeztek.

Településekre lebontva Siófok, Hajdúszoboszló és Budapest hozták számukra a legtöbb új partnert.  A cég rálát a horvátországi adatokra is,  ott hatvan százalékkal nőtt a foglalható szálláshelyek száma 2021-ben az előző évhez képest.