Festői magyar falvak, amelyeket látni kell

Utazás2022. jún. 25.D.J.
A rovat támogatója:

Most, hogy tombol a nyár, itt a kiváló alkalom, hogy felkeressük az ország rejtett kincseit. Összegyűjtöttünk pár hazai falvat, amelyet mindenképp érdemes szemügyre venni.

Egerszalók

Aki sódombot akar látni az nem sok hely közül válogathat. Amerikában csak a Yosemite Nemzeti Parkban látható ilyen látványos képződmény, Ázsiában pedig kizárólag a törökországi Pamukkale-ban. De szerencsére a nagyvilágban még akad egy harmadik opció is: bevágódhatunk az autóba és ha Budapestről indulunk akkor másfél óra alatt lejuthatunk Egerszalókra, ahol Európa egyetlen sódombja magasodik.

A mélyről feltörő víz egy 1200 négyzetméteres mészkőlerakódást hozott létre.

De ha már a heves megyei településen vagyunk a festői barlanglakásokat vagy a titokzatos kaptárköveket is ejtsük útba. Utóbbiaknál máig nem tudni, hogy a vulkanikus eredetű sziklákba annak idején miért vájtak fülkéket az emberek.

Kép forrása: Szallas.hu

Magyarpolány

A település történelmi főutcájára nem csak itthon, hanem az Európai Unióban is felfigyeltek: Magyarpolány ezért az EU műemlékvédelmi elismerését az Europa Nostra-díjat is megkapta. Bár alig ezren lakják, mégis vagy száz védett épület található a faluban. Különösen látványosak a tornácos bakonyi parasztházak és a helyi kálvária, amelynek a tetejére 153 lépcső visz fel,

a stációiban pedig életnagyságú szobrok állnak.

Hajós

A magyar vidéken gyakran a bortermelők egymás szomszédságában építették fel a pincéiket és a présházaikat, emiatt számos olyan falu van hazánkban, amelyben nem csak pincesorok, hanem komplett pincefalvak jöttek létre.

Mind közül a legnagyobb Kalocsa szomszédságában Hajóson alakult ki, amely méretét tekintve nem csak nálunk, hanem egész Európában rekordernek számít.

Úgy 1300 löszbe vájt épületből áll. A legrégebbi 1840-ben készült el.

Hajós külön látogatóközponttal várja a belföldi turistákat.

Kép forrása: hajosvaros.hu

Zebegény

A falu egykori főutcájában, hasonló, régies stílusú házak követik egymást. A manzárdtetők kékre vannak festve, a házszámokon pedig napraforgó díszeleg. A sajátos utcakép eredetileg a "falu nagyasszonya" gróf Károlyi Lászlóné ötlete volt. A díszes épületekben annak idején egyfajta „gyerekparadicsmot” hoztak létre.

Zebegényben hála a közeli Dunakanyarnak a látkép szinte mindenütt olyan mintha egy képeslapról mászott volna le.

A település a sziklakápolnájáról is híres, melyben annak idején egy remete lakott. De akad itt szecessziós templom és egy mutatós kastély is, amely egy lépcsősorral kapcsolódik a Duna-parthoz.

Paloznak

A környékét az ókorban is lakták, a falu első írásos említésére pedig már az egyik legrégibb fennmaradt oklevelünkben, Guden vitéz 1079-es végrendeletében sor került.

A Balaton-felvidéken azon ritka települések egyike, amely a török hódoltság alatt sem vált kihalttá.

Nem csak a temploma számít roppant réginek: egy 1600-as években épült vincellerház is áll az alig pár száz fős faluban, rögtön a Pongrácz-kastély mellett.

Amiért a helyiek gondosan megőrizték a faluképet Paloznak Hild-díjat is kapott.