Példátlan zuhanásban a légi utasforgalom – sokáig szenvedhet még a budapesti turizmus

Utazás2020. szept. 22.HP
A rovat támogatója:

Nagyon lassú lesz a kilábalás a turisztikai és vendéglátó ágazatban. A járvány második hulláma és a korlátozó intézkedések miatt kicsi az esélye, hogy fél éven belül érdemben felpörögjön a külföldi turizmus. Budapest lehet a koronavírus egyik legnagyobb vesztese.

A Központi Statisztikai Hivatal kiadványa alapján a légi utasforgalom 97 százalékkal csökkent a második negyedévben. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 35 országba irányuló utasforgalma 117,5 ezer főre zuhant. Ezzel összhangban a járatszámok 85 százalékkal 4800 járatra mérséklődtek.

Forrás: KSH

Az utasok 77 százalékát fapados légitársaságok szállították, utasforgalmuk egy év alatt 96 százalékkal esett vissza. A második negyedévben a legnagyobb forgalmú légitársaságok a Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa voltak. Utasforgalmuk azonban megközelítőleg 96 százalékkal csökkent.

Nem úszta meg a visszaesést a Debreceni Repülőtér sem, melynek utasforgalma gyakorlatilag eltűnt: 99 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak április eleje és június vége között.

Kedvenc országok

Drámai visszaesés látható a korábbi kedvenc célországok esetében. Az Egyesült Királyság és Németország kimagasló utasforgalma árnyéka önmagának. Ugyanez igaz valamennyi európai országra.

Forrás: KSH

Nincs megállás

A KSH friss adatai alapján a kedvezőtlen tendencia júliusban sem javult túl sokat. A járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal csökkent. Nagyon komoly nyomás nehezedik tehát a szállodákra, panziókra, kempingekre, üdülőháztelepekre, valamint közösségi szálláshelyekre egyaránt. Az átmenetileg élénkülő autós turizmus sem tudta kellő mértékben kompenzálni a repülőgép forgalom zuhanását.

A külföldi vendégek távolmaradása legnagyobb mértékben Budapestet sújtotta.

Forrás: KSH

A Magyarország határain belül maradó belföldi turizmus ugyan enyhítette a nyári hónapokban a külföldiek hiányát, azonban ez jellemzően a vidéki, Balaton menti területekre volt jellemző. A Budapestre érkező belföldi utazások száma továbbra is nyomott szinteken maradt.

Második hullám

Az esetszámok alapján Európában nagy valószínűséggel nem kerülhető el a második hullám. Miután várhatóan sem Magyarországon, sem az EU-ban nem lesznek olyan szigorú lezárások, mint tavasszal, egy elhúzódó járványhelyzetre érdemes berendezkedni.

Ebből kifolyólag a külföldi turizmus jó eséllyel csak jövő év közepe tájékán kezdhet el érdemben éledezni.

A vendéglátó egységek helyzetét tovább nehezíti, hogy a helyközi személyszállítás is jelentősen mérséklődött, amire az alábbi ábra is rávilágít. Budapest e tekintetben is különösen nehéz helyzetben van.

Forrás: KSH

Moratórium

Minden jel arra mutat, hogy a turisztikai és a vendéglátó szektor még hosszú ideig szenvedhet. Nagy szükség lesz tehát az új, szelektív hiteltörlesztési moratóriumra, mely több százezer családot menthet meg az ellehetetlenüléstől.

Orbán Viktor bejelentése alapján meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget.