Már az összes lőszert előre eladták, amit Várpalotán gyártanak a következő években

Belföld2024. márc. 28.Kovács Dániel

A magyar hadiipar az elmúlt években ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A védelmiipari kapacitások soha nem látott mértékben növekedtek, ennek köszönhetően Magyarország olyan fegyverrendszereket, lőszereket, eszközöket lesz képes gyártani, amelyek nem csak a Honvédség felfegyverzését segítik, de az exportpiacokon is komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Utánajártunk, milyen lehetőségek előtt áll a magyar fegyver- és lőszerexport és mekkora lehet a kereslet a magyar gyártmányú védelmiipari termékek iránt.

- Már a 2010-es évek elején felismertük azt, hogy újra kell fejlesztenünk, újra kell építenünk tulajdonképpen az egész Magyar Honvédséget. 2015 környékére jutott az ország gazdasági teljesítőképessége arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf  honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) által szervezett partnervállalati találkozón.

A miniszter kiemelte, jókor sikerült az építkezést elkezdeni, mivel - bár sokkal kisebb védelmi ipari kapacitásra támaszkodva - kedvezőbb árakon és elfogadható szállítási határidőkkel tudtak megkötni rendkívül fontos szerződéseket.

Így aztán, miközben a világ a feje tetejére állt, napjainkra megmutatkozott az időben és jól meghozott döntések hatása, az akkor létrejött szerződésekből beérkező eszközök egy része már rendszerbe állt.

Vissza kell építeni a magyar exportképességet

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, feltétlenül fontos, hogy ezek a gyártóegységek a Magyar Honvédség igényein túl később nemzetközi exportpiacokra is be tudjanak.

- Ma már Zalaegerszegen gyárt páncélozott gyalogsági harcjárművet a Lynx gyárunk, amely alkalmas arra is, hogy nem csak gyalogsági harcjárművet, hanem klasszikus harckocsit is gyártáson. Harckocsifejlesztési programhoz is csatlakoztunk időközben.

Tehát az építkezés zajlik, és komoly eredményeket mutat fel. Ott tart a folyamat, hogy az üzemek állnak már, gyártani képesek, eladható termékeket állítanak elő, de abban a tekintetben feladatok vannak még előttünk, hogy ezek a termékek a nemzetközi piacokra is eljussanak

- mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint ez egy olyan képesség, ami szintén visszaépítésre vár. Hozzátette: vissza fogjuk építeni ezt a képességet, mert enélkül gyakorlatilag féllábú lenne az egész védelmi ipari fejlesztésünk.

Orbán Viktor, miniszterelnök a zalaegerszegi Lynx üzem átadóján, a háttérben egy Lynx harcjármű, egy Rheinmetall műszaki jármű, illetve egy Rheinmetall 10 kerék meghajtásos 155mm-es önjáró löveg; Kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A lőszer már mind elkelt

- Az a feladat áll előttünk, hogy a VEX intézményi fejlesztésével el tudjunk  jutni oda, hogy Magyarország újra képes legyen a magyar védelmi ipari vállalatok termékeit nagy mennyiségben és jó profittal nemzetközileg is értékesíteni,

valamint az állami tulajdonban vagy résztulajdonban lévő, a Honvédség által is használt, de exportra termelő gyárak termékeit a partnereink értékesítési csatornáin túl saját magunk értékesíteni, hiszen természetesen az egész víziónak az volt az alapja, hogy a Rheinmetall, az Airbus és a többiek bejönnek, akkor azok majd természetes módon - a saját érdekük által irányítva majd értékesíteni fogják a termékeket, amiket itt gyártunk - sorolta a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy

máris vannak eredmények, a várpalotai lőszergyárunk évekre előre le van már úgy szerződve a kapacitásaival úgy, hogy még nem is készült el a gyár teljes egészében, a gépek beszállítása folyamatban van. Mindennek oka, hogy a leromlott a biztonsági környezet, a háború hatására történő elképesztő tüzérségi lőszerfelhasználás miatt kiürültek raktárak, és erőltetetten zajlik ezek feltöltése.

Government to government megállapodások kellenek

A honvédelmi miniszter leszögezte, működik a partnereken keresztül történő értékesítés, de hozzátette, nem lehet még hátradőlni, nem támaszkodhatunk csak a döntően sajnos egyelőre külföldi tulajdonban lévő nemzetközi partnereinkre, hanem nekünk is fel kell ezt a képességet építeni.

Hangsúlyozta az úgynevezett G2G, azaz Government to Government megállapodások felépítésének jelentőségét is.

- Ez egy jól használható eszköz, különösen a military industrial complexbe tartozó termékek és szolgáltatások értékesítése tekintetében, hiszen azt is látni kell, a védelmiipar teljes mértékben össze van nőve a haderővel, a hadsereg használja, teszteli, végeredményben pedig hitelesíti azokat a termékeket,

amiket mi gyártunk. És ezt látjuk mi magunk is, akik egyben nagy vásárlók is vagyunk a nemzetközi piacokon, hogy a nemzetközi piacokon kínált eszközök értékesítésében a haderőknek a hitelesítő ereje elképesztő jelentősége - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf