Az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere hosszú ideig tartó és erőteljes védelmet biztosít a COVID-19 fertőzés ellen

Életmód2021. nov. 18.Növekedés.hu

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatástartamú antitest-kombinációs készítmény (LAAB, AZD7442) a megelőzési célú (PROVENT) és a korai kezelést célzó (TACKLE) 3-as fázisú vizsgálatokban is magas hatékonyságot mutat egyszeri izomba adott dózis mellett. A hathónapos utánkövetés során a vizsgálatban 83%-os hatékonyságot értek el, nem volt súlyos vagy halálos kimenetelű betegség. Egy ezzel párhuzamosan végzett vizsgálatban 88%-os sikerrel tudták megakadályozni a súlyos kimenetelt, ha a kezelést a fertőzést követően 3 napon belül megkezdték.

A megelőzési célú (PROVENT) vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyszeri (300 mg intramuszkuláris) adagolás mellett az AZD7442 83%-kal csökkentette a tünetes COVID-19 betegség kialakulását a placebohoz képest.

Mindez azért jelentős eredmény, mert a népesség kb. 2%-a a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz.

Közéjük tartoznak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immun-csökkentő kezelést kapó betegek (pl. a sclerosis multiplex vagy a sokízületi gyulladás miatti terápia).

A PROVENT vizsgálat az első olyan tanulmány, amely prospektív módon vizsgálja a megelőzési céllal adott AZD7442 monoklonális antitest készítmény hatását. Ennek során célzottan olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akik magas kockázatúak vagy immunszupprimáltak – a résztvevők 75%-a a bevonáskor olyan kísérőbetegségben szenvedett, amely kiemelten fogékonnyá teszik őket a súlyos COVID-19 betegséggel szemben.

A hat hónapos vizsgálat során nem fordult elő súlyos vagy halálos kimenetelű COVID-19 fertőzés azok között, akik AZD7442 kezelést kaptak. A placebo karon a fél éves vizsgálati periódusban összesen öt súlyos és 2 halálos eset fordult elő.

A korai kezelést célzó (TACKLE) vizsgálatba olyanokat vontak be, akik enyhe-középsúlyos COVID-19 betegség miatt szorultak kezelésre. Egyszeri 600 mg-os dózis mellett az AZD7442 készítmény a súlyos betegség kialakulását és a halálozást 88%-kal volt képes mérsékelni azokban, akik a kezelés megkezdésekor legfeljebb 3 napja mutattak tüneteket.

A vizsgálatba bevont résztvevők 90%-a magas kockázatú, társbetegségekben szenvedő betegcsoportokból került ki.

Mindkét vizsgálatban a résztvevők jól tolerálták az AZD7442 kezelést, nem találtak új biztonságossági kockázatra utaló jeleket.

Hugh Montgomery, a University College London Intenzív Terápiás Intézetének professzora, az AZD7442 vizsgálatok vezetője elmondta:

Ezek meggyőző eredmények – ezzel a hosszú hatású antitest-készítménnyel tartósan meg tudjuk védeni azokat a kiemelten sérülékeny betegeinket, akiknek erre sürgős szüksége van. A legalább 6 hónapos védelem nagyon fontos, mivel ezeket az eredményeket a delta variáns terjedésének időszakában tapasztaltuk olyan embereken, akik esetén a vakcinák kevésbé hatékonyak.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint

az AZD7442 az egyetlen olyan hosszú hatású antitest-készítmény, mely a fázis 3 vizsgálatok eredményei szerint előnyösnek mutatkozik a fertőzés megelőzéseként és kezelésként alkalmazva, egyetlen dózisban. Ezek az adatok alátámasztják azokat a bizonyítékokat, amely szerint az AZD7442 jelentős előrelépést jelenthet az COVID-19 betegség megelőzése és kezelése során. A tözskönyvezés folyamatban van világszerte és reményeink szerint minél előbb rendelkezésre állhat ez az új lehetőség a SARS-COV-2 vírus elleni küzdelemben.

A PROVENT és TACKLE vizsgálatok eredményei közlési céllal benyújtásra kerülnek rangos tudományos folyóiratokhoz és bemutatásra kerülnek tudományos eseményeken is.

Október 5-én a vállalat bejelentette, hogy benyújtotta a szükséghelyzeti felhasználási engedély iránti kérelmet a COVID-19 betegség megelőzésére az USA törzskönyvezési hatóságához (FDA).

Az AstraZeneca korábban már megállapodott az USA kormányzatával 700.000 adag AZD7442 leszállításáról abban az esetben, ha a felhasználási engedélyt a készítmény megkapja.