Trump késélen táncol - Most a politikai jövője a tét

Elemzések2021. szept. 8.D.J.

Valaha ő volt a kívülálló, aki megígérte, hogy teljesen meg fogja reformálni az amerikai politikát. Azonban most már a volt elnökhöz ez a szerep egyre kevésbé passzol.

Hiányzom már? – írta Donald Trump, volt amerikai elnök egy sajtóközleményben nem sokkal azután, hogy pár hete Afganisztánban az USA egyértelműen vereséget szenvedett.

Miután az amerikaiak támogatását élvező afgán kormány hetek alatt összeomlott és a tálibok gyorsan átvették a hatalmat, Trump okkal hihette, hogy most végre földbe döngölheti az utódját Joe Bident és visszatérhet a reflektorfénybe.

Elvégre a közvélemény-kutatásokból még az is kibukott, hogy már kevesebb, mint az amerikaiak fele támogatja a regnáló elnököt.

Csakhogy Trump előtt számos akadály magasodik. Először is a republikánus párt nagy pénzügyi támogatói közül jó páran már nem kérnek belőle. Az olyan dúsgazdag republikánusok, mint az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Stephen Ross vagy az Oracle társalapítója Larry Ellison

inkább közvetlen a pártnak adják a pénzüket.

Ha pedig a 2024-es elnökválasztásról van szó akkor szívesebben állnak be az olyan jelöltek mögé, mint amilyen a floridai kormányzó Ron DeSantis vagy Tim Scott. Utóbbi nem csak arról híres, hogy ő Dél-Karolina szenátora, hanem arról is, hogy ő volt az első afro-amerikai, aki a Kongresszus mindkét házában megfordult.

A pénzemberek a CNBC tudomása szerint ráuntak, hogy Trump a támogatásait főleg nagy kampányrendezvényekre költi, ahol a híveinek rendre azt sulykolja, hogy a tavalyi választást valójában nem Joe Biden, hanem ő nyerte meg.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem mindenki hagyta magára. A kaszinómágnás Phil Ruffin, a texasi bankár Andrew Beal vagy a párna eladásokból meggazdagodott Mike Lindell még mindig kitartanak mellette.

Trump befolyása a Republikánus Párton belül pedig nem veszett el teljesen. Augusztusban volt egy kisebb győzelme. Ohio állam 15-dik kongresszusi körzetében volt egy republikánus előválasztás, ahol a 11 indulóból Trump jelöltje Mike Carey nyert.

A kerület republikánusai egyértelmű üzenetet küldtek a nemzetnek, hogy Donald J. Trump elnök kétségkívül pártunk vezetője

– nyilatkozott a győzelme után Carey. Ám szemben azzal, amit Carey állít a kép messze nem ennyire tiszta. Texasban egy nyári választáson például épp Trump jelöltje vesztett. A fő oka annak, hogy Trump még mindig befolyásos tud maradni, azaz, hogy a párton belüli ellenzék képtelen felsorakozni egyetlen erős kihívó mögött.

A kegyeire viszont nem feltétlenül van szüksége a republikánus politikusoknak.

A támogatása még mindig számít valamit a párt egy részének. De nem hiszem, hogy a támogatása már annyira fontos lenne

- nyilatkozta egy republikánus politikai tanácsadó Sarah Longwell.

Trumpnak láthatóan komoly kárt okoz, hogy a nagy közösségi oldalak az év elején kitiltották a felületeikről és még mindig nem engedték vissza. Hiába akart saját oldalt indítani, ez a kezdeményezés csúfos kudarc lett.

De Trumpnak legalább ennyire árt, hogy kezdi elveszteni, azt a tulajdonságát, ami 2016-ban még politikailag annyira népszerűvé tette. Akkor még ő volt a kívülálló, aki megígérte, hogy mindent meg fog változtatni.

Mindezt pedig hitelesen tudta előadni, hisz akkor még nem volt múltja Washingtonban.

Mostanra ez a felállás azonban megváltozott. Jól jelzi ezt az is, hogy Alabamában pár hete a saját hívei kifújjolták, pusztán azért, mert arról beszélt, hogy a koronavírus elleni vakcinát érdemes beadni. A rajongói nem ilyen tanácsokat akarnak hallani. Ők egy rebellist vártak, aki minden téren szembemegy a rendszerrel.

De ahhoz a Trumphoz, akit évek óta politikai tanácsadók hada vesz körbe, ez a szerep egyre kevésbé passzol.

A volt elnök nagy szerencséje, hogy a mostani helyzetben nem csak a saját pártjában, hanem a Demokrata Pártban sincsenek igazán erős kihívója. Mivel a járvány az amerikai gazdaságot se kíméli Joe Biden  támogatottsága az utóbbi hetekben jelentősen visszaesett.