Akcióba lendült a Fed, itt az újabb vágás

Elemzések2019. szept. 19.Harsányi Péter

A kereskedelmi háború és a megemelkedett kockázatok miatt idén második alkalommal is kamatot vágott a Fed, azonban a nagyfokú bizonytalanság miatt egyelőre még nem kötelezte el magát a jegybank egy kamatcsökkentési ciklus mellett. Mutatjuk, hogy miért volt erre szükség, mi várható a jövőben, és mi lesz mindennek a hatása.

Miről döntött ma a Fed?

A piaci konszenzusnak megfelelően 0,25 százalékponttal az 1,75-2,00 százalékos sávba csökkentette a Fed az irányadó rátát, azonban továbbra sem kötelezte el magát a jegybank egy kamatcsökkentési ciklus mellett.

A kilátások ugyanis rendkívül bizonytalanok, ezért egyelőre csak kisebb lépésekkel próbáltak a kockázatok elébe menni a döntéshozók. A jegybankárok ráadásul rendkívül megosztottak, nincs egyetértés a jövőbeni kamatcsökkentésekkel kapcsolatban.

A júniusi inflációs előrejelzéseket – az Európai Központi Bankkal ellentétben - változatlanul hagyta a Fed, míg a GDP növekedésre vonatkozó prognózisokat enyhén meg is emelte a jegybank. A döntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell kihangsúlyozta, hogy továbbra sem várnak recessziót az Egyesült Államokban.

2022 végéig 2 százalék körüli GDP növekedéssel, illetve jellemzően enyhén 2 százalék alatti inflációval számolnak a jegybankárok.

Alacsony szinten ragadhatnak a kamatok

A világszerte lazuló monetáris politika, a (G4) jegybankok hatalmasra hízó mérlegfőösszege, a bankrendszerben lévő hatalmas likviditás, és az alacsony inflációs környezet abba az irányba mutat, hogy tartósan alacsony szinteken maradhatnak a hitelkamatlábak és a kötvénypiaci hozamok.

Az alacsonyabb amerikai kamatkörnyezet másrészről segít mérsékelni a feltörekvő országokban a kamatlábakat, és egyúttal növeli a többi jegybank mozgásterét, melyek így szintén könnyebben tudnak lazítani.

Ezért kellett vágni

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőttek a lefelé ható kockázatok, és számos negatív folyamat bontakozott ki, melyek az alábbiak:

  • jelentősen lassult a globális növekedés
  • a Fed jegybankárai szerint a kereskedelmi háború miatti bizonytalanság önmagában 2018 vége és 2020 eleje között egy százalékponttal is csökkentheti az amerikai GDP növekedési ütemét, és ebben a kalkulációban még nincs benne a kereskedelmi háború elmélyülésének és elhúzódásának a veszélye
  • az infláció 2021-ben kerülhet csupán a 2 százalékos jegybanki cél közelébe, ezért megnőtt annak a veszélye, hogy az inflációs várakozások alacsony szinten ragadnak
  • az üzleti beruházások és az exportszámok elkezdtek gyengülni, miközben a feldolgozóipar szenved a protekcionista intézkedések miatt
  • nemrég inverzé vált a hozamgörbe, a 10 éves hozamok a 2 éves hozamok alá estek, amit eddig szinte mindig recesszió követett 1-2 éves késéssel
  • megemelkedtek a geopolitikai kockázatok
  • tartósan magasabb olajárak gyengíthetik a lakossági fogyasztást.

Mindazonáltal a munkaerőpiac továbbra is egészséges, a lakossági fogyasztás és a szolgáltatói szektor erős, a GDP bővülési ütem nem esett számottevően a potenciális növekedési szint alá, ezért a bizonytalan kilátásokkal összhangban egyelőre csak kismértékben lazított a Fed.

A későbbiekben a kereskedelmi háború kimenete döntheti el, hogy fennmarad-e a világgazdaság növekedése, és az amerikai gazdaság momentuma.

Piaci várakozások

A határidős jegyzések, piaci várakozások alapján 2020-ig két további kamatvágásra kerülhet sor, ami ha elmaradna, akkor újra erőre kaphatna a dollár, illetve nyomás alá kerülhetnének a részvénypiacok.

Fontos továbbá a mérlegpolitikával kapcsolatos fejleményeket is figyelni, ugyanis az eszközvásárlási programok újraindítására utaló jelzés jelentős vételi hullámot válthatna ki a részvénypiacokon (és a kockázatos eszközökben), ugyanis rendkívül szoros a kapcsolat a Fed mérlegfőösszegének mérete és a részvénypiaci teljesítmény között.

Trump már reagált

Donald Trump amerikai elnök korábban 100 bázispontos kamatcsökkentést és az eszközvásárlási programok újraindítását tartotta indokoltnak, így számára a mai döntés csalódás volt. Ennek tükrében ismét meglehetősen kemény üzenet fogalmazott meg az amerikai elnök: „Jay Powell és a Fed ismét elbukott…”.

A Fed döntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell Fed elnök nem kommentálta Trump kijelentéseit. Powell mellesleg korábban már többször is kifejtette, hogy a Fed teljes mértékben független.

Mindenki lazít

Valamilyen formában már szinte minden nagyobb jegybank lazít a monetáris kondíciókon. Az Európai Központi Bank újraindította az eszközvásárlási programját és tovább vágta a negatív területekre a betéti kamatlábakat.

Az ausztrál és az indiai jegybankok is több alkalommal csökkentettek már kamatot az idén.

Kína a kormánnyal karöltve széleskörű lazító, serkentő intézkedéscsomagot vetett be a belső fogyasztás felpörgetése érdekében. Japánban sem indította el a központi bank a régóta várt normalizációt.

Végezetül a legnagyobb tűzerővel rendelkező Fed már másodjára csökkentett kamatot, illetőleg az elmúlt napokban tapasztalt átmeneti likviditás szűke miatt újabb intézkedéseket láthattunk (a bankok jegybanknál lévő betéteire kisebb kamatot fizetett a Fed).