Ezen nem érdemes spórolni - meglódulhat a rezsi, ha a tetőn át szökik a hő 

Elemzések2024. feb. 21.Kovács Dániel

Ha az ember meghallja, mennyibe kerül otthona teljes energetikai felújítása, gyorsan rangsorolni kezdi a feladatokat, hogy csökkentse a költségeket. A tető szigetelése húzós kiadás lehet, mégsem érdemes ezen spórolni, vagy utoljára hagyni, ugyanis a meleg, mint az közismert, felfelé száll, és ha a tető hőátbocsátási tényezője magas szinten áll, akkor gyorsan el is illan.

Rendkívül felkapott téma manapság a szigetelés, és okkal. A rezsiszámlán a legtöbbet a ezzel tudunk lefaragni. Új lakóingatlant ma már nem is lehet enélkül átadni, bőven vannak viszont Magyarországon olyan házak, amelyeknél ez teljes egészében kimaradt.

A jelenleg több mint 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 százaléka ugyanis 1990 előtt épült, és csak kis része tekinthető energetikai szempontok alapján hatékonynak: a korszerűt megközelítő, a korszerű vagy az ennél is jobb besorolású ingatlanok aránya nem éri el a 10 százalékot.

Bőven vannak tehát, akik jelentősen tudnák csökkenteni a rezsiköltségeiket, ha belevágnak a munkába, csakhogy hosszas drágulás után ma már  5000 forint egy sziloplaszt, e körül adják a kis kiszerelésű  fugázót is, és szinte minden építőanyagról elmondhatjuk, hogy az elmúlt két évben brutálisan felment az áruk.

Még egy kisebb felújítás is horribilis költséggel jár, nemhogy egy ház teljes energetikai felújítása, ami bőven 10 millió forint feletti összeget igényel, nem csoda, hogy sokan lépésről lépésre tudnak csak haladni vele. Noha rendkívül fontos, sokan mégis ezen szeretnének spórolni, vagy az utolsó utáni feladatként tekintenek a tető helyes szigetelésére. Rosszul teszik, ugyanis abban minden szakértő egyetért, hogy

a megfelelő tető- és födémszigetelés jelentős megtakarításokat eredményezhet a rezsiköltségek terén. A hőveszteség minimalizálása révén a fűtési költségek akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek, nyáron pedig kevesebbet pörög a klíma, ha a szigetelés kint tartja a meleget.

Olcsón is megúszható, ha nem kell a padlás

Akinek úgy épült meg a háza, hogy a mennyezet fölött csak egy kisebb padlástér rejtőzködik a tető alatt, és ezt nem szándékozik a jövőben használni, az jól járt, mivel a szigetelést kellő odafigyeléssel házilag is el tudja végezni.

Ehhez jó választás lehet az üveg vagy kőzetgyapot, a tekercsben árult építőanyagokból egy egység hat-nyolc négyzetméterre elég. Ezek ára négyzetméterenként 2-3000 forint körül mozog, vagyis a mérettől függően pár százezres tétel.

- A művelet ebben az esetben abból áll csupán, hogy a padlástérben le kell teríteni kőzetgyapotot, természetesen hézagmentesen. Ez a legolcsóbb megoldás, és még szakembert sem kell okvetlenül hívni hozzá - mondja a Növekedés.hu-nak Török András.

Az épületfelújításokkal foglalkozó Alpinnováció Kft. vezetője azt sem rejti véka alá, hogy jelentősen megugrik a kivitelezés költsége, ha a padlás használatban van, és a jövőben is szükség lesz rá, vagy egy tetőteret kellene szigetelni, amit be is lakna a család. 

- Ebben az esetben a födémet kell szigetelni. Ez kivitelezhető a cserépre fújt szigetelőanyaggal, vagy itt is szóba jövet a kőzetgyapot, ár szempontjából szinte lényegtelen, hogy melyiket választja a megrendelő,egy 150 négyzetméteres tető esetében mindkét esetben 4-6 millió forintot kér el a kivitelező. - mutat rá Török András. 

Lehet még a mennyezet nikecellezését is választani, de csak ott, ahol nem okoz problémát a szoba belmagasságának a csökkenése, esetleg a padlástérben lehelyezni a polisztirol szigetelőtáblákat, amire egy vaskosabb betontréteg is kerülhet, de a betonozás manapság igen drága mulatság, így aligha éri meg ezt az utat választani.

Ezernyi lehetőség van

Mivel a szigeteléshez annyi különböző anyag áll rendelkezésre, hogy az ember csak kapkodja a fejét a kereskedésben, röviden összefoglaljuk, melyek a legnépszerűbbek, és milyen előnyökkel bírnak. 

Üveggyapot: Kedvelt választás, könnyen beszerezhető és telepíthető. Hatékony hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. 

Kőzetgyapot: Kiváló hőszigetelő anyag, ellenáll az égéseknek és a nedvességnek. Környezetbarát és könnyen kezelhető.

Cellulóz: Az újrahasznosított papírból készült szigetelőanyag, kiváló hőszigetelő képességekkel rendelkezik. Környezetbarát és gazdaságos megoldás.

EPS: Könnyű és jó hőszigetelő képességekkel rendelkezik. Alacsony költségű és könnyen kezelhető.

Cserépre és tetőszerkezetre fújható szigetelések:

Poliuretán hab: A poliuretán hab kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és fújható formában alkalmazható a tetőszerkezeten és a cserép alatt is. Könnyű és rugalmas, így kiválóan alkalmazkodik az alakváltozásokhoz és repedésekhez.

Polisztirol hab: A fújható polisztirol hab könnyű és hatékony hőszigetelést biztosít. Rugalmas alkalmazhatósága révén a tetőszerkezet egyenletesen szigetelhető, és kiváló hőszigetelő réteget hoz létre.

Cellulózhab: Az újrahasznosított papírból készült cellulózhab környezetbarát alternatíva a fújható hab szigeteléseknél. Hatékony hőszigetelő képességekkel rendelkezik, és könnyen alkalmazható a tetőszerkezetre és a cserép alá is.

Ezek közös előnyei a seamless alkalmazhatóság, azaz a fújható hab szigetelések lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy egyenletes és szoros réteget alkossanak a tetőszerkezeten és a cserép alatt, megakadályozva a hőveszteséget.

Mellettük szól a magas hőszigetelő érték, és a Rugalmas alkalmazhatóság, mivel a fújható hab könnyen alkalmazkodik az alakváltozásokhoz és repedésekhez, biztosítva a folyamatos szigetelést.