Gigantikus összeget bukik Magyarország, ha decemberig nincs megegyezés az Unióval 

Elemzések2022. júl. 19.Sz.A.

Magyarország a Helyreállítási Alapból nekünk járó vissza nem térítendő források 70 százalékát, vagyis több mint 1600 milliárd forintot veszít el, amennyiben nem egyezik meg az Európai Bizottsággal december végéig - válaszolta a Növekedés.hu kérdésére a Bizottság Magyarországi Képviselete. A pénz lehívásához nem elég a megegyezés: kell a Bizottság értékelése és a végrehajtásra irányuló javaslata is.

A rendelet határidőt állapít meg az Európai Unió Helyreállítási Alapjának (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz - RRF) pénzek lekötésére: a támogatások 70 százalékát még ebben az évben le kell kötni

- válaszolta a Növekedés.hu kérdésére az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Mint fogalmaztak: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Bizottságnak idén év végéig finanszírozási megállapodást kell aláírnia Magyarországgal.

Ehhez a Tanácsnak a Bizottság javaslata alapján minden esetben tanácsi végrehajtási határozatot kell elfogadnia a nemzeti terv jóváhagyásáról.

A pénzeszközök lekötésének tehát előfeltétele a Bizottság értékelése és a tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslata -

hangsúlyozták.

Ha tehát idén nem kerül sor a megegyezésre és a források lekötésére, akkor az Alap vissza nem térítendő forrásának 70 százaléka elúszhat.

Mennyi pénzről van szó?

Tavaly a magyar gazdaság az előző évhez képest 8,1 százalékkal bővült, igaz, a bázis alacsony volt, mert a 2020-ban a járvány miatti lezárások nyomán komoly gazdasági visszaesés alakult ki nálunk is.

Az uniós Helyreállítási Alap aktualizált elosztási kulcsa alapján Magyarország vissza nem térítendő forrása (allokációja) 5 812 665 000 euró, vagyis - 405-ös forint/euró árfolyammal számolva - mintegy 2350 milliárd forint. Ha nincs egyezség decemberig, akkor ennek a 70 százaléka veszhet el, vagyis 1645 milliárd forint. 

A Bizottság értékelése szerint a magyar gazdaság tavaly dinamikus fellendülésen ment keresztül.Tavaly Magyarország GDP-je 2,3 százalékkal meghaladta a 2019. évi szintet, míg az EU GDP-je 0,8 százalékkal maradt el attól.

A hazai gazdaság gyors talpra állása a Covid-válságot követően a többi uniós tagállamhoz képest is magasabb költségvetési bevételeket eredményezett.

- Így, az eredetileg előre jelzettnél erősebb magyar gazdasági teljesítmény alapján az ország Helyreállítási Alapból járó forrása (a vissza nem térítendő támogatások tekintetében) az eredeti becsléshez képest közel 20 százalékkal lefelé módosult - fogalmaztak.

- Magyarországon az állami beruházások továbbra is intenzívek, a munkaerőpiac erős - állapította meg a Bizottság.

A hétéves költségvetés támogatása marad

Az Alapról eddig csak Magyarországgal nem jött még össze a megállapodás. Az Alap terhére egyébként már történtek előleg kifizetések, ezért is lenne fontos a mihamarabbiu megegyezés.

A Helyreállítási Alapról szóló megállapodás nem érinti a 2021-27-es költségvetés Magyarországnak járó felzárkózási forrásait - szögezték le.

Az uniós hétéves költségvetésből 22 milliárd euró forrás jár nekünk, ennek programjairól jelenleg is zajlanak az egyeztetések.

A kabinet eddigi jelzései szerint őszre várható a megegyezés az Alapról, és a következő területen történt érdemi előrelépés a vitás pontokban.

  • Csökkentik az egyszereplős tenderek arányát az EU-s közbeszerzéseknél és az állami megrendelések esetében is.
  • Lesz helye az ügyészséggel szembeni bírósági jogorvoslatnak a korrupciós büntetőügyekben.
  • Lesz idő társadalmi egyeztetésre a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően, tehát csökkenni fog a gyors jogalkotások aránya.
  • Magyarország elfogadta, hogy a források jelentős hányadát az energiafüggőség csökkentésére fordítja, azokat a forrásokat pedig, amelyeket hitelként kapunk majd meg teljes egészében erre a célra fordítjuk.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég úgy fogalmazott, hogy "be kell húznunk" az uniós forrásokat, ami a beruházásoknak erős löketet adna.

A Helyreállítási Alapból opcionálisan 9 milliárd euró kedvezményes hitelt is fel lehetne venni.

Emellett a forint árfolyamára is kedvezően hatna a megállapodás, elemzők szerint 10-12 egységgel is erősödhetne a forint, ha sikerül az Európai Bizottsággal dűlőre jutni decemberig.