Harmadszor is kamatot vágott a Fed: Itt a döntés háttere!

Elemzések2019. okt. 31.Harsányi Péter

A globális lassulás, a visszafogott inflációs kilátások, valamint a magas nemzetközi kockázatok következtében a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékponttal csökkentette az irányadó rátát a Fed. Ez alapvetően jó hír a feltörekvő országoknak, így nekünk is.

Miről döntött a Fed?

A piaci konszenzussal összhangban 0,25 százalékponttal az 1,50-1,75 százalékos sávba vágta az amerikai jegybank az irányadó rátát.

Ez volt idén a harmadik kamatcsökkentés, ami után egy kis szünet következhet. Jerome Powell, Fed elnök már többször kihangsúlyozta, hogy a friss makrogazdasági adatok tükrében finomhangolják a jövőben a monetáris politikát.

Miért volt szükség a kamatvágásra?

Többek között a Kína és az Egyesült Államok között dúló kereskedelmi háborúnak köszönhetően számottevően lelassult a világgazdaság növekedése. Ezzel egyidejűleg a Fed által figyelt inflációs mutatók elmaradnak a 2 százalékos jegybanki céltól, és csupán 2021-ben érik el azt fenntartható módon.

Az Egyesült Államok gazdasága tovább lassult a harmadik negyedévben az előzetes adatok szerint. A növekedés mértéke negyedéves alapon 1,9 százalék volt, ami a vártnál jobb adat. A lakossági fogyasztás ugyan viszonylag még erős az USA-ban a kedvező munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhetően, azonban a beruházások jelentősen visszaestek. Utóbbi a kereskedelmi háborúval és a nagyfokú bizonytalansággal magyarázható. A protekcionista intézkedésekkel összhangban az export szektor teljesítménye is lecsökkent.

Eszközvásárlások

A Fed szeptember eleje óta megközelítőleg 200 milliárd dollárral növelte a mérlegfőösszegét. Előretekintve a jegybank 2020 második negyedévéig havi 60 milliárd dollár értékben rövid lejáratú állampapírokat vásárolhat annak érdekében, hogy stabilizálja a rövid hozamokat.

A program tehát nem tekinthető klasszikus értelemben vett eszközvásárlási programnak, amit a Fed a korábbi válságok idején használt, miután nem hosszú lejáratú kötvényeket vásárol.

Azzal viszont, hogy a Fed megnöveli a mérlegfőösszegét, és lenyomja a rövid lejáratú hozamokat, óhatatlanul emelkedő hullámokat indíthat el a részvénypiacokon is. Ráadásul, ha a rövidebb lejáratú hozamok esnek, akkor a befektetők sok esetben átsúlyoznak a hosszabb államkötvények irányába. A hosszabb lejáratú államkötvények iránti magasabb kereslet közvetetten lenyomja azok hozamait. Egy alacsonyabb hozamkörnyezet pedig már növeli a hitelfelvételi kedvet is. Hasonló – nyilván jóval nagyobb – hatása a korábbi eszközvásárlási programoknak volt.

Fed mérlegfőösszegének alakulása

Forrás: Fed

Jó hír a feltörekvő világnak

Ha a Fed lazít a monetáris politikán, akkor jellemzően megnő a globális kockázatvállalási kedv, aminek fényében jobban megveszik a feltörekvő régiós kötvényeket, részvényeket és devizákat a befektetők. Ezzel összhangban a hazai kötvény- és részvénypiac, valamint a forint is kedvezően fogadhatja a fejleményeket.