Még kivárt az MNB, de hamarosan jöhet a kamatemelés

Elemzések2021. máj. 25.Harsányi Péter

A Magyar Nemzeti Bank nem változtatott a kamatkondíciókon, ugyanakkor június végéig az irányadó kamatlábak kismértékű, hozzávetőlegesen 0,15 százalékos megemeléséről dönthet. A gazdasági kilábalás ugyanis gyorsabb lehet a korábban gondoltnál, akár már a harmadik negyedévre utolérhetjük a járvány előtti szintet. A gyorsabb növekedést pedig valamelyest élénkebb infláció kísérheti. Az árdinamikát átmenetileg megemelik a magasabb olaj- és üzemanyagárak, de az újranyitó gazdaság és a kínálati sokkok is gyorsabb inflációhoz vezethetnek. Ezen folyamatoknak mehet elébe az MNB a szigorítással, így az inflációs várakozások visszafogottan alakulhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank nem változtatott a kamatlábakon a mai kamatdöntő ülésén. Az alapkamat 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelkamatláb pedig 1,85 százalékon maradt. Az egyhetes betéti kamatláb továbbra is 0,75 százalékon áll.

Kilátások

A Magyar Nemzeti Bank korábbi jelzésével összhangban június végéig kismértékben, hozzávetőlegesen 0,15 százalékkal megemelheti az egyhetes betéti kamatlábakat, illetve az alapkamatot.

A gazdasági kilábalás ugyanis gyorsabb lehet a korábban gondoltnál, akár már a harmadik negyedévre utolérhetjük a járvány előtti szintet. A gyorsabb növekedést pedig valamelyest gyorsabb infláció kísérheti.

Az újranyitás után a szolgáltató, illetve a vendéglátó szektorokban kapacitáshiány alakulhat ki, miközben az elhalasztott kereslet óriási. A vendéglátásban például fele annyian dolgoznak most, mint a járvány előtt, így a vállalkozások magasabb bérekkel tudják majd visszacsalogatni az ágazatba a munkavállalókat, ami áremeléseket vonhat maga után.

A fogyasztói árak fokozódásához rövidtávon még hozzájárulnak a magasabb olaj és üzemanyagárak, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának az emelkedése is. Mellesleg utóbbi összhangban van az uniós irányelvekkel.

Összességében tehát ezen inflációs kockázatoknak mehet elébe a Magyar Nemzeti Bank a pénzpolitika finomhangolásával. A lépéssel az MNB elkerülheti az inflációs várakozások jelentősebb megemelkedését.

Számottevő kamatemelésekre ugyanakkor nem kell számítani, hiszen a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció stabilan 3 százalék környezetében alakulhat az idén, jövőre és 2023-ban is.

Az infláció is április, május tájékán tetőzhet 5 százalék környezetében, majd ezt követően fokozatosan csökkenhet az árdinamika. A fogyasztói árindex 2022 első negyedévétől újra 3 százalék körül alakulhat az MNB előrejelzései szerint.

Jegybanki programok

A támogató jegybanki programok a várható szigorítástól függetlenül hosszú ideig velünk maradhatnak. Erre jó példa a megemelt keretösszegű NHP Hajrá, melyből már több mint 2200 milliárd forintnyi kedvezményes hitel jutott a hazai kis és középvállalkozásokhoz.

Folytatódhat továbbá a nagyvállalatok forrásbevonását segítő Növekedési Kötvényprogram. Emellett velünk maradhat a jegybanki állampapír-vásárlási program is, aminek köszönhetően alacsony szinten maradhatnak a kötvényhozamok, ezáltal pedig lényegesen olcsóbban tud finanszírozáshoz jutni a magyar állam. Az állampapír-vásárlásoknál a 3000 milliárd forintos határnál tart majd technikai felülvizsgálatot az MNB, addig azonban még közel 800 milliárd forintnyi államkötvényt vásárolhat a jegybank.