Meglepő fordulat: a dúsgazdag olajország már nem is a "fekete aranyból" gazdagszik meg 

Elemzések2024. feb. 29.Tárik Meszár

Szaúd-Arábia továbbra is jelentős gazdasági átalakuláson megy keresztül a „Vízió 2030” fejlesztési tervnek köszönhetően, amelynek célja az olajfüggőség csökkentése és a gazdaság diverzifikálása.

Ahogy a királyság továbbra is elkötelezett a korábban kitűzött céljai iránt, egyre több helyi vállalat és állami befektetési szervezet ismeri fel a kormány által kínált lehetőségeket, amelyek ösztönzik az innovációt, elősegítik a gazdasági növekedést, de mindezt

már a nem olajágazatba történő befektetések révén kívánják biztosítani. A vezető piaci elemzők jelentős előrelépést észleltek a gazdasági diverzifikáció terén, különösen az olajszektoron kívüli ágazatokban, ahol

2023-ban 4,6% körüli növekedést jegyeztek fel az erőteljes belföldi keresletnek köszönhetően.

A szaúdi olajszektor GDP-hez való hozzájárulásának csökkenését regisztrálták az elmúlt időszakban, ugyanis a korábbi 70%-ról 35%-ra csökkent az arány. Fajszal al-Ibráhím szaúdi gazdasági miniszter Davosban azt is megjegyezte, hogy a Királyság

nem olajgazdasága 20%-kal bővült 2016 óta, így még az Egyesült Államok növekedési ütemét is meghaladta. A Century Financial adatai szerint 2005 és 2010 között az olajszektor uralta a gazdaságot, a GDP 45%-át, a bevételek 80%-át és az export 75%-át képviselve.

2017 és 2022 között azonban a diverzifikációs erőfeszítések ezeket a számokat 30, 57 és 60%-ra csökkentették.

Szaúd-Arábia kommunikációs és technológiai piaca növekedésre kész, és

2024-ben várhatóan eléri a 172 milliárd szaúdi riált (45,8 milliárd dollárt), ami az előző évhez képest 6%-os növekedést jelent. A növekedés fő hajtóereje

a mobil adatszolgáltatások iránti növekvő kereslet, amely 2024-ben a piaci részesedés közel 40%-át fogja kitenni. Mindezek érdekében a szaúdi kormány jelentős összegeket fektet be a távközlési és digitális infrastruktúra fejlesztésébe, ami teljes mértékben összhangban van a „Vízió 2030” kezdeményezéssel.

A kommunikációs ágazaton túl az egészségügy terén várható jelentős fejlődés, ugyanis az előrejelzések szerint a piac növekedése

2028-ra eléri a 23,60 milliárd amerikai dollárt, szemben a 2024-re jósolt 21,38 milliárddal.

A növekedéshez hozzájáruló tényezők közé tartozik a minőségi egészségügyi ellátás iránti növekvő kereslet, a kiterjesztett egészségbiztosítási lefedettség és digitális egészségügyi megoldások elterjedése.

Ez a megnövekedett kereslet az országba történő dinamikus népességbeáramlásnak tudható be, amelyet szintén a „Vízió 2030” által teremtett munkalehetőségek vezérelnek.

Ezenfelül a szaúd-arábiai e-kereskedelem terén fog jelentős növekedés bekövetkezni, mivel

a tervezett bevétel 2024-ben elérheti a 37 milliárd szaúdi riált (9,961 milliárd dollárt), és várhatóan az összetett éves növekedési ráta (CAGR) is 10,37% lesz. Az előrejelzések szerint az e-kereskedelmi piacon 2028-ra 21,2 millióra nő a felhasználók száma, 54,9%-os felhasználói penetráció mellett.

A gazdasági adatok és piaci előrejelzések hű bizonyítékai annak a szaúdi paradigmaváltásnak, ami elsősorban a koronaherceg, Mohammed bin Szalmán 2017 óta tartó nagyobb szerepvállalásának köszönhető.

Nagyon is reálissá vált, hogy a sivatagi ország a nem is olyan távoli jövőben képes lesz függetleníteni magát az olajtól, és más ágazatokra támaszkodva fenn tudja majd tartani magas életszínvonalát.

A szerző az Eurázsia Központ vezető kutatója.