Milyen hazai részvényekbe fektessük a pénzünket?

Elemzések2022. okt. 17.HP

Az elmúlt hónapok részvénypiaci esése után kedvező beszállási lehetőségek adódtak több hazai részvény esetében. Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője szerint a Richter Gedeon, a Magyar Telekom, az Alteo és A MOL részvények jelentősebb árfolyam emelkedés előtt állhatnak.

Az idén rossz évük volt a részvénypiacoknak. Az évet még bőven 50 ezer pont felett kezdte a BUX index, míg mostanra alig 40 ezer körül jár, vagyis látványos a visszaesés – mondta el Cinkotai Norbert. A KBC Equitas vezető elemzője szerint a nemzetközi hangulat sem túl kedvező. Problémát jelent a magas infláció, illetve mostanra már a recessziós félelmek is erősödnek.

A kedvezőtlen környezetben az árfolyamesések után ugyanakkor több részvényben is kedvező hosszú távú beszállási lehetőség adódik.

Richter

A Richter nem kezdte túl erősen az évet. 2022 során jóval a mostani árfolyamszintek alatt is járt a papír, azonban az elmúlt hónapokban valamelyest sikerült javítania.

A jelenlegi 8000 forintos árfolyamnál a részvény jóval többet érhet. A piaci célárfolyam a konszenzus alapján 10000 forint – világított rá Cinkotai Norbert.

Ennek lehet is oka, hiszen a cég profitálhat a gyengébb forintból. A Richter bevételeinek ugyanis 90-95 százaléka exportból származik, ami így forintban is magasabb. Ezt a hatást lehetett már látni a jelentésekben is.

Az idei gyorsjelentések során kiemelkedő eredményt ért el a Richter.

Közben a Vraylar gyógyszerkészítmény eladásai szintén igen erősek, amiből komoly bevétele és profitja származik a Richternek. Ez pedig még a következő években is így lesz, vagyis a fundamentumok egyre erősebb képet festenek. Mindez idővel az árfolyamban is testet ölthet.

A Richter árazását tekintve nem drága, vagyis érdemes figyelni a részvényt.

Magyar Telekom

A Telekom is gyengébben indította az évet, illetve az újabb adóteher szintén nem tett jót a cég megítélésének a részvénypiacon.

Ez ugyanakkor egyelőre átmenetinek tűnik, miközben az inflációs folyamatok erősödése mellett az áremelési potenciál is megnőtt a cégnél. Ez a bevételekre pozitív hatást fejt ki.

A következő években a vártnál jobban javulhatnak a bevételek, melyek végső soron a profitszámoknál is éreztethetik majd hatásukat – fejtette ki a KBC Equitas vezető elemzője.

A telekommunikációs szektor közben komoly változáson megy át az utóbbi hetek bejelentései alapján. Ez viszont megnyugvást is hozhat a piacra. Az állam már régóta tervezte növelni a jelenlétét a szektorban, így ez a bizonytalansági faktor is kiárazódhat idővel.

Ezzel együtt nem kizárt, hogy a nyomott szinteken lévő árazásban pozitív fordulat veszi kezdetét. A részvény elindulhat abba az irányba, ahová a különböző célárak és elemzői modellek alapján elvileg tartoznia kellene.

A célárfolyamok bőven 400 forint felett vannak. Az árfolyam jelenleg 285 forint körül mozog. Mindez több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált sejtet.

Alteo

Az idei évben a nemzetközi piacokon az energiaszektor messze felülteljesítő, azonban nemcsak az olaj- és gázipari vállalatok részvényeire érdemes gondolni, hanem a megújuló energiacégekre is. A hazai tőzsdén a blue chipek közül a Mol, míg a midcap, vagyis a közepes méretű vállalatok közül az Alteo profilja illik bele a fenti kategóriákba.

Az Alteo az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb BUX index komponense volt.

A részvény árfolyama az idei évben közel 35 százalékkal emelkedett. Az emelkedő energiaáraknak és a felvásárlásoknak köszönhetően pedig az árbevétel a tavalyi első félévéhez képest több mint 18 milliárd forinttal bővült. Az EBITDA, vagyis a kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredmény közel duplázódott.

A növekedésnek viszont koránt sincs vége, például a közelmúltban jelentett be a vállalat egy újabb napelempark akvizíciót. A cég a mostani kihívásokkal teli környezetben is folytatja a növekedést.

A féléves eredményekből látható, hogy a negatív hatásokkal szemben ellenálló maradt az Alteo. Ez a magyar piacon befektetők számára fontos szempont lehet – mondta el Cinkotai Norbert.

Mol

A második negyedév során újabb rekorderedményt ért el a Mol, annak ellenére, hogy az eredményt magasabb adóhatások terhelték.

Az olcsóbb orosz olaj miatt megugrottak a finomítói marzsok, és az olajár emelkedése rekordprofitot hozott a finomítói és a kitermelési szegmensben is.

Ha megnézzük a részvény értékeltségét, a Mol esetében historikusan átlagosan 4-5 körüli EV/EBITDA volt látható.

A mostani időszakban 2-3 közé csökkent a mutató, elsősorban a magasabb eredménytermelésnek köszönhetően. Ez alapján a részvény olcsó – világított rá Cinkotai Norbert.

A jelenlegi EV/EBITDA alapú értékeltség azonban beleillik a szektor átlagába a nagyobb európai cégek esetében is. A részvénypiaci teljesítmény pedig az idei évben 5 százalékos árfolyamnövekedést mutat, de a befektetők jelentős mértékű osztalékkal is számolhattak.

A jelenlegi olajárszintek mellett látható, hogy a kitermelési szegmens is kiemelkedő tisztított EBITDA-t tud elérni.

Emiatt nem elhanyagolható az olajárak változása sem. Az integrált működés szempontjából a stabilan maradó árak a kedvezőek. Kedvező esetben a következő időszakban is lehet tér egy nagyobb mértékű osztalék kifizetésére, ami vonzóbbá teszi a részvényeket.