Milyen hazai részvényekbe fektessünk?

Elemzések2019. szept. 26.Harsányi Péter

OTP, Richter, Waberer's. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. szenior stratégája szerint a felsorolt részvények hosszabb távon jelentős növekedés előtt állhatnak.

Miró József kifejtette, hogy indításképpen mindig fontos megnéznünk, hogy egy adott piac értékeltsége milyennek mondható. A BUX esetében azt az érdekességet láthatjuk, hogy az idei évben a magyar index elég gyengén szerepelt. Miközben Kína 31, vagy az amerikai Nasdaq 22, addig a BUX index csak kevesebb, mint 3 százalékkal emelkedett. Ezzel alulmúlja még – az idén amúgy kifejezetten gyengén teljesítő – MSCI feltörekvő piaci indexet is, amely majd 6 százalékkal értékelődött fel.

Pedig ha a cégek összeredményét vesszük górcső alá, akkor nincs okunk a panaszra, hiszen a cégek összesített nyeresége történelmi csúcsra szaladt, miközben a hosszú hozamok soha a nem voltak olyan mélyen, mint mostanában.

Mindeközben például a P/E alapú értékeltség több mint 10 százalékkal az elmúlt 15 év átlaga alatt van, hiszen az idei évre várt eredménnyel a BUX 9,7-es értékeltségen forog, miközben a sokéves átlagérték 11 körül van. Ráadásul a vezető részvények közül több esetben is a kilátások attraktívak.

OTP Bank

Miró József rámutatott, hogy az OTP az elmúlt néhány évben sikeres akvizíciókat hajtott végre. Mindeközben a korábbi problémák (magas nem fizető állomány) már a múlté. Ugyan a hozamkörnyezet alacsony, amely alacsony kamatmarzsokat eredményez, de úgy tűnik, hogy ez már nem vagy csak kismértékben romlik tovább a 4,2 százalék körüli szintről (konszolidált).

Ugyanakkor a hitelállomány moderált mértékben, 5 százalékkal növekszik (akvizíciók nélkül), s az állomány minősége is sokat javult, hiszen a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya a tavalyi második negyedévi 8,1 százalékról 5,5 százalékra csökkent.

Azaz a cég teljesítmény mutatói jól alakulnak, amelyek egy lassú profitbővülést hoznának.

A tőkeellátottság magas, 15,9 százalékon áll még az után is, hogy a bolgár és az albán akvizíció már lezajlott. Hátra van még két nagyobb bank felvásárlásának lezárása, amelyek az év végéig megtörténhetnek Szerbiában és Szlovéniában.

Ezek az új leányok első körben jelentősen növelik az eredményt, amely az idei évben akár meg is haladhatja 350 milliárd forintot, de második körben a szinergiák kihasználása, elsősorban Bulgáriában és Szerbiában jelentősen tovább emelhetik az eredményt az elkövetkező két évben.

Mivel a tőkeellátottság jó és várhatóan tovább javul, ezért a cég vezetése szeretne további akvizíciókat végrehajtani a konszolidációs folyamatot követően. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hosszútávú növekedési sztorit láthatunk, ahol egy lassúbb organikus növekedés, s ugyanakkor egy erre épülő akvizíciós tevékenység gyorsítja a profitbővülést.

Különben a növekedés az első félévben 18 százalék volt év per év alapon. Mindeközben a részvény ára nem tűnik magasnak, hiszen 10-es P/E ráta alatt forog a fentebb vázolt – konzervatívnak – mondható eredményvárakozással. Ezért egy hosszabbtávú kiegyensúlyozott áremelkedést várunk a bank részvényeitől.

Richter Gedeon

Miró elmondása alapján a Richter az elmúlt két év során sokat szenvedett, s jelentős árcsökkenésen ment keresztül. Az okok jól ismertek.

Az Esmya körüli bonyodalmak hasítottak előszőr ki egy nagyobb részt az eredményből, amely várhatóan nem is tér vissza, hiszen a gyógyszer újbóli piacra vezetése után már jóval kisebb az értékesítés volumene, s a növekedés kilátások sem túl biztatóak.

Sőt az USA-ban egyre inkább valószínűnek tűnik a bevezetés elmaradása, miközben Európában hamarosan megjelenhetnek a generikus készítményei is a gyógyszernek. Erre jött rá az idei év első felében a szerializációs probléma (egyedi, követhető jellel kell ellátni a gyógyszereket), amely komoly értékesítés kiesést okozott a cégnél.

Ezt nagy részben már az augusztusi leállásnál orvosolták, hiszen új csomagoló sorokat állítottak üzembe, amely megszünteti a többlet munka által kialakult szűkös kapacitást. Így ez a probléma nagy részben mostanra megoldódott.

Ellenben az év második felétől a cég sikerterméke a cariparzin új indikációval, bipoláris depresszióra szóló terápiával jelent meg az amerikai piacon, amely azt jelenti, hogy a mostani 600 millió euró körüli éves értékesítés egy-két év távlatában meghaladhatja – sőt valószínűleg nem kis mértékben – az 1 milliárd dollárt.

Ebből mintegy 180 millió dollár, mintegy 54 milliárd forint (az idei nyereségvárakozás 60 milliárd) ütheti a Richter markát mindenféle költségvonzat nélkül.

Mindeközben elindult az első bioszimiláris készítményének, a Teriparatide-nek az értékesítése is, amely mérföldkő a jó pár éve elindított stratégiai átalakulásban. Ugyan ez még csak kis eredménnyel kecsegtet, de egyértelműen a biológiai készítményeké a jövő.

Egy szó mint száz, az elkövetkező években az elmúlt 1-2 év szenvedését követően újra növekedési pályára állhat a gyógyszergyár profitja, ráadásul nem is akármilyen dinamikával. Az éves eredménynövekedés meghaladhatja átlagosan a 20 százalékot az elkövetkező 4-5 év távlatában.

Waberer’s

Az Erste Befektetési Zrt. szenior stratégája szerint fordulóban van a Waberer’s. Ugyan az idei év még nagy valószínűséggel veszteséges lesz, de az év elején elindított változások az év végére már meghozhatják a gyümölcsüket. Az alacsony kamion kihasználtságot látva a cég több mint 10 százalékkal csökkentette a gépjármű parkját, s az értékesítési csapatot is megerősítette.

Ennek már látszanak az első jelei. Új, komolyabb megrendelést nyert el, igaz azt belföldön (Audi), s a kamionok kihasználtsága is kezd visszatérni a korábban elért 2017-es szint környékére.

Mindeközben a Brexit-re is készül, akár lesz akár nem. Tavaly az árbevétel 10 százaléka jött az Egyesült Királyságból, amely mintegy 40 százalékos csökkenés az előző évhez képest, s nagy valószínűséggel idén tovább csökkent ez az arány.

A cég azonban a Brit partnereit már felkészítettet a Brexitre. Kidolgozták azokat a folyamatokat és elkészítették azokat a dokumentumokat, amellyel a lehető legzökkenőmentessebbé tehetik az átallást.

Ne feledjük, hogy a Waberer’s annak idején hosszú ideig működött úgy, hogy vámhatárokat kellett kereszteznie a kamionoknak. Így megtanulta, s még él a rendszerben ez a tudás, szemben számos európai versenytárssal.

Összességében a várakozásaink szerint az év végére újra nyereségbe fordul a cég, s az tovább javulhat 2020-ban, még akár rendezetlen Brexit esetén is, amelyet különben nem tartunk valószínűnek.

Az árazás tekintetében mérvadó hír volt, amely a részvények alulértékeltségére hívta fel a figyelmet, hogy felülvizsgálják a biztosítási üzletág jövőjét, amely akár a leányvállalt értékesítéséhez is vezethet.

A biztosító értéke, becslésünk szerint 80 millió euró körül lehet, amely Waberer’s részvényenként 1475 forintot jelent, miközben a részvények 1350 forint körül forognak a börzén.

Ez azt jelenti, hogy a regionális és nemzetközi üzletágak együttes értékét negatívra értékeli a piac, ami szerintünk komoly alulértékeltséget sugall.