Nő az infláció - Megéri most szuperállampapírba fektetni?

Elemzések2020. szept. 16.Harsányi Péter

A befektetési alternatívák hiánya és a középtávon mérséklődő inflációs pálya miatt most különösen kifizetődő Magyar Állampapír Pluszba fektetni.

A fenti kérdésre a rövid válasz az, hogy igen. Sőt, jobban, mint valaha. Nagyon kevés ugyanis jelenleg az alternatív befektetési lehetőség, miközben az inflációval kapcsolatos általános aggodalmak túlzók.

Az inflációs mutató csak átmenetileg, néhány hónapig marad ilyen magas szinteken majd az év végétől fokozatosan lecseng. A fogyasztói árindexet eleve egész éves átlagban érdemes nézni, mely idén 3,3 százalék körül alakulhat. Ez párosul a MÁP Plusz 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamával.

Az első évben ugyan 3,75 százalékot kereshetünk a szuperállampapírral, de a lépcsőzetes kamatozásának köszönhetően az ötödik évben már 6 százalék ütheti a markunkat.

A MÁP Plusz emelkedő kamata és a középtávon lecsengő infláció kombinációjával egyre nagyobb reálhozamot érhetnek el a befektetők.

Kötvényalapok

A kötvénypiaci befektetési alapok vonzereje eléggé megcsappant. A kamatok rendkívül alacsony szinten vannak. Emiatt már kicsi a tere egy újabb komolyabb hozamsüllyedésnek, ami jótékonyan szokott hatni a kötvények árfolyamára.

A pillanatnyilag elérhető kötvénypiaci kamatlábak a 3 és az 5 éves lejáratokon mindössze 1,2 és 1,7 százalék körül mozognak. Könnyű belátni, hogy a kötvényalapoknak nincs reális esélyük a MÁP Plusszal szemben.

Ingatlanok

Az ingatlanok kockázatosság szempontjából valahol a részvények és a kötvények közé tehetők. Mégis gyakran összehasonlítják az ingatlanokon és a MÁP Pluszon elérhető hozamokat.

Az ingatlanpiaci emelkedés már a járvány előtt megállt. A koronavírus negatív gazdasági hatásai miatt pedig enyhén elkezdtek esni az ingatlanárak. Az alku átlagos nagysága a duplájára nőtt.

Az ingatlanpiaci árak jó eséllyel két-három évig stagnálhatnak. A kiadáson elérhető nettó hozam pedig valahol 4 százalékra becsülhető és akkor még nem kalkuláltunk nagyobb amortizációs költségekkel.

A MÁP Plusz másfelől sokkal likvidebb. A kedvező visszaválthatósági feltételei miatt a rövidtávú befektetők számára is ideális lehet. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy 5 éves távon jön ki a Magyar Állampapír Plusz 5 százalékos kockázatmentes átlaghozama.

Részvények

A részvények hosszú távon felülteljesíthetik a szuperállampapírt, ugyanakkor egy teljesen más kockázati szint mellett.

Egy-egy piaci esés esetén meglehetősen nagy mínuszok is keletkezhetnek, amiből sokszor csak évek alatt lehet felépülni. Ráadásul a részvénybefektetések ajánlott időtávja minimum 5, de inkább 10 év. Sok megtakarító nem tud ilyen hosszú távban gondolkodni. Gyakoriak emellett egy-egy mélypontnál a pánikeladások is, melyek érdemben rontják a részvényeken elérhető hozamokat.

A részvénypiacokon az időzítés is nagyon fontos. Napjainkra visszaemelkedtek a járvány előtti szintek közelébe a német és az amerikai részvénypiacok, de a feltörekvő régiós indexek is sokat meneteltek. Emiatt most meglehetősen drágák a részvények figyelembe véve a borús makrogazdasági kilátásokat világszerte.

A nemzetközi monetáris politika már igencsak feszegeti a határait, így a jegybankok irányából újabb számottevő mentőcsomag sem várható egyelőre. Ez pedig korlátozhatja vagy legalábbis lassíthatja a részvénypiacok emelkedését.

Deviza

A forint gyengülő pályán mozog, ami miatt csökken a forintban tartott megtakarítások értéke. A mostani 355 forintos euró árfolyam mellett azonban már viszonylag kisebb az esélye a forint újbóli lendületes leértékelődésének.

A devizaárfolyamokra történő spekulációnak kiemelten magas a kockázata. Az eltérő kockázatosság miatt nem célszerű a devizakereskedést összehasonlítani a kockázatmentes forint állampapírok hozamával.

Inflációkövető állampapír

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama követi az infláció alakulását. A 3 és az 5 éves futamidejű PMÁP kötvények 1,0 és 1,4 százalékos kamatprémiumot plusz inflációt fizetnek.

Ötéves időtávon a PMÁP hozama nagy valószínűséggel elmarad a MÁP Plusz hozamától. Az MNB aktuális előrejelzései szerint ugyanis idén 3,3, jövőre 3,3, míg 2022-ben 3,0 százalék körül navigálhat a hazai infláció.

A fogyasztói árindex későbbi süllyedését a rendkívül alacsony importált infláció, a mérsékeltebb belső kereslet és a magasabb bázis egyaránt támogatja.

Heti jegyzések

A MÁP Plusz vonzerejét a heti jegyzések is alátámasztják. Az idei áprilisi mélypontot követően újra felélénkült a kereslet a szuperállampapír iránt. A lakossági jegyzések idén átlagosan heti 45 milliárd forintot tettek ki.

MÁP Plusz heti jegyzéseinek alakulása, milliárd forint

Forrás: ÁKK