Hazánk első számú tőkebefektetői voltak többször is - még az akkugyártást is előbb hozták ide, mint a kínaiak

Globál2024. máj. 26.Áldott Rebeka
A rovat támogatója:

Magyarország és a Koreai Köztársaság között 35 éve kezdték meg a diplomáciai kapcsolatok felvételét. A szakértők a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának konferenciáján idézték fel a két ország együttműködéséhez vezető lépéséket, a diplomáciai kapcsolat fennállásának mérföldköveit és eredményeit.

Mind 2019, 2020 és 2022-ben is Koreából érkezett a legtöbb FDI Magyarországra. Mára, összesen 260 koreai hátterű vállalat működik hazánkban, ami 20 ezer embert foglalkoztat. Így Magyarországon Korea számít az ötödik legnagyobb befektetőnek.

Tíz év alatt a Magyarországon lévő koreai vállalatok száma megnégyszereződött, körülbelül 7.860 koreai állampolgár él jelenleg Budapesten, és más magyar nagyvárosokban. Emellett heti 8 repülőjárat biztosítja Szöul és Budapest között az üzletemberek és a turisták közlekedését.

- foglalta össze Korea és Magyarország együttműködésének eredményeit Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete.

Az ’56-os forradalomtól a diplomáciai kapcsolatokig

Az 1956-os forradalomnak nagy visszhangja volt a félsziget déli részén. Dél-Koreában úgy gondolták, hogy a magyar eseményekhez hasonló fejlemény esetlegesen a félsziget északi részén is elkezdődhet. Dél-Korea szerte megkezdődött egy nagy szolidaritási mozgalom, pénzgyűjtéssel, illetve demonstrációkkal a magyar szabadság mellett.

-emelte ki a magyar-koreai diplomáciai kapcsolatokat megelőző eseményeket Dr. habil. Csoma Mózes volt nagykövet.

Az 1980-as évek első felében a japán Toshiba EMI kiadóvállalattal kötött megállapodás alapján három Neoton Família-lemez (Newton Family) jelent meg Dél-Koreában. A magyar együttes kitörő sikerét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a zenészeket, a diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére is, meghívták Dél-Koreába, és hasonló látogatásra több alkalommal is sor került.

1988 nyarán Demján Sándor, a Magyar Hitelbank elnöke Szöulba utazott, ahol ismertette, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének nincs a magyar részről akadálya. Ugyanakkor a politikai kapcsolatépítéshez 1 milliárd dollár értékű gazdasági csomagot is igényelt. Hosszas tárgyalások után, mindkét országban felállították az állandó képviseleteket, és megkezdődött a teljes körű diplomáciai kapcsolatfelvétel is. A 650 millió dolláros gazdasági csomagból pedig a Magyar Nemzeti Bank 250 millió dollárt vett igénybe hitel formájában.

Az 1988. évi nyári olimpiai játékok volt Magyarország második legsikeresebb Olimpiai részvétele (6 arany-, 11 ezüst és 11 bronzérem). Azonban nemcsak a sportolók értek el kiemelkedő eredményeket Szöulban, hanem egy évvel később Magyarország volt az első a Kelet-Európai országok közül, aki aláírta a diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló dokumentumokat.

-vette számba az 1988-as magyar sikereket Csányi Sándor külkereskedő, nyugalmazott gazdasági diplomata.

Szárnyaló diplomáciai és gazdasági kapcsolatok

Az 1987-es fordulópontot egyrészt a külkereskedelmi szakemberek és vállalkozások egymás közötti kommunikációja alapozta meg. Szintén a két ország kapcsolatát segítette elő a magyar és koreai gazdasági kutatók és tudósok éves kerekasztal konferenciái, és az 1988-as Olimpia sportdiplomáciai sikere is.

Magyarországnak tetszett az, hogy a Koreai Köztársaság egy olyan gazdasági modellje van, ami a piaci gazdasági alapokon állt, de jelentős volt az állami beavatkozás mértéke is. Ez pedig egyfajta példaként szolgált Magyarországnak a teljes államilag kézben tartott és irányított gazdaság átmenetelére a piaci viszonyokra.

-magyarázta Magyarország érdekeltségét a koreai kapcsolatok felvételében Csányi Sándor.

Az utóbbi években Magyarország 38,7 millió dollárnyi külföldi működőtőke állományt regisztrált Koreában, ezzel szemben a Magyarországon befektetett koreai működőtőkeállomány jóval meghatározóbb, 551,5 millió dollár. Ez a két ország közti aszimmetriára utal, illetve tükrözi az országok nemzetgazdasági dimenziói közötti különbséget.

A koreai FDI-beáramlás 2018 után gyorsult fel, ami különösen az akkumulátoriparra koncentrálódott.

A Samsung SDI (Göd) és az SK Innovation (Komárom, Iváncsa) alapozta meg a magyarországi akkumulátorgyártást, még jóval a kínai befektetések előtt. Ezek a cégek egyenként 4.000 főnek adnak munkát.

-hívta fel a figyelmet a koreai befektetések jelentőségére Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár, a Budapesti Gazdasági Egyetem Doktori Iskolájának vezetője.

A Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatairól szóló teljes konferenciát ezen a linkentekintheti meg.