Annyi acélt építettek be a MOL poliolüzemébe, amennyi két Eiffel torony megépítésére elegendő lenne

Hírek2021. dec. 15.D.F.D.

Elérte a 89 százalékos készültséget a MOL tiszaújvárosi poliol üzeme. A projekten 350 mérnök dolgozott a világ számos pontjáról. Az 1,3 milliárd eurós beruházás a társaság eddigi legnagyobb organikus befektetése, de országos viszonylatban is nagyon jelentős. A poliol üzem elindulása után a MOL a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát.

Jövőre elkészülhet a poliol üzem

Tiszaújvárosban 2019 őszén indult a poliol komplexum építése, amely a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése. A kivitelezés meghaladta a 80%-ot, a teljes projekt, amelybe az előkészítés és tervezés is beletartozik, pedig elérte a 89 százalékos készültséget. Az építési munkálatok befejezése 2022 második felére várható. A gyárban ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, amelyből többek között szigetelő anyagok, bútorok, háztartási eszközök és autóalkatrészek készülnek.

A MOL Petrolkémia tiszaújvárosi poliol üzeme, itt még alacsonyabb készültségi szinten áll a projekt; forrás: molgroup.info

Egyedülálló beruházás

A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia hosszú évtizedek óta a magyarországi vegyipar központja: itt épül a poliol üzem, amely méretét és technológiáját tekintve is egyedülálló a régióban. Az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, de országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.

2 Eiffel toronnyi acél

A MOL Petrolkémia tiszaújvárosi poliol üzeme, itt még alacsonyabb készültségi szinten áll a projekt; forrás: molgroup.info

A projekthez kapcsolódó tervezési munkák mostanra teljes egészében befejeződtek. Összesen 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon. A kulcsberendezések tervezése, gyártása és helyszínre szállítása megtörtént, Olaszországtól Thaiföldig a világ minden tájáról érkeztek elemek az új gyárhoz. A kivitelezés, azaz a helyszíni építési munkák is a végük felé közelednek. Az építkezés 35 hektáron folyik, az elmúlt két év alatt összesen 13.000 tonna acélszerkezetet építettek be, ami 2 Eiffel torony megépítésére elegendő mennyiség. Emellett lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

A poliol projekt az egész MOL-csoport történetében fontos mérföldkövet jelent, hiszen a régióban egyedülálló, csúcstechnológiás komplexum megépítésével tovább erősítjük vegyipari pozíciónkat, munkahelyeket teremtünk és a vállalat átalakulást is felgyorsítjuk. Az építkezésen résztvevő mintegy 2500 szakmunkás kiváló munkát végez, így a tervek szerint a jövő év második felében elkészülnek az építési munkálatokkal. Ez sok új lehetőséget teremt a vállalatnak és az egész országnak, hiszen a poliol napjaink egyik legkeresettebb műanyagipari alapanyaga

– fogalmazott Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója.

 

Fontos alapanyag

A poliolt számos különböző iparágban használják fel termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban (párnák, ülések), autóiparban (karosszéria-elemek)  és építőiparban (szigetelő habok) egyaránt. A felhasználási területe rendkívül széleskörű és sokrétű.

Első a régióban

A poliol üzem elindulása után a MOL a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. Ez fontos eredmény a teljes MOL-csoportnak, hiszen a vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A MOL tiszaújvárosi poliol üzemének alapkövét még 2019-ben tették le, a növekedés.hu írását az eseményről ide kattintva olvashatja.

Az alábbi videón megtekinthető, hogyan szállítottak különleges óriásberendezéseket a tengerentúlról a tiszaújvárosi építkezésre:

(A címlapi és a cikkoldali képen a MOL tiszaújvárosi üzeme látható, a kép forrása: molgroup.info)