Biden: Nem lesz hidegháború Kínával

Hírek2022. nov. 14.Sz.A.

Nincs újabb hidegháború, és marad az "Egy Kína politika" Tajvan esetében – mondta Joe Biden amerikai elnök, aki Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott Bali szigetén a G20-as csúcs előtt. A két vezető megegyezett abban is, hogy közös érdek a nukleáris háború elkerülése.

Összességében pozitív a kicsengése Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozójának, melyet a G20-as értekezlet előtt tartottak az indonéziai Bali szigetén.

Biden szerint nyitott és őszinte beszélgetést folytatott egymással a két vezető, és sikerült közös nevezőre jutni olyan alapvető kérésekben, mint

  • a nukleáris háború elkerülése,
  • az élelmiszerbiztonság,
  • a klímavédelem, és
  • a további diplomáciai erőfeszítések a két nagyhatalom közötti kapcsolatok javítására.

Az egyik legfontosabb bejelentés, hogy az USA – és Kína is - békét szeretne Tajvan kapcsán, és Washington tartja magát az Egy Kína politikához, vagyis, hogy Kínának egyetlen hivatalos kormánya van. Mindez annak a fényében különös jelentőségű, hogy Nancy Pelosi a Képviselőház elnöke augusztusban Tajvanra látogatott, melyet Kína részéről az utóbbi évek legnagyobb hadgyakorlata követett a sziget közelében.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Biden úgy fogalmazott, hogy teljes mértékben hisz abban, hogy nem lesz új hidegháború Kínával, és Kína részéről nincs próbálkozás arra, hogy elfoglalja Tajvant.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök

A gazdasági verseny nem torkollhat konfliktusba, bármilyen erős és kiélezett is a  gazdasági versengés. Ugyanakkor Kínának Észak-Koreáért felelnie kell, meg kell próbálnia megakadályozni, hogy Észak-Korea további atomkísérleteket hajtson végre. Bár nem vagyok benne biztos, hogy Kína féken tudja-e tartani Észak-Koreát - hangsúlyozta az amerikai elnök.

A két nagyhatalom megegyezett abban is, hogy melyek az úgynevezett vörös vonalak, és ezek közé tartozik az atomháború elkerülése is. A találkozón szóba került ezzel kapcsolatban az orosz-ukrán háború is, amelyben mindkét fél ellenzi az atomfegyverekkel való fenyegetést - számol be a BBC.

Az atomfegyverekről szóló egyetértés különösen fontos, mert Kína az elmúlt 10 évben komoly reformokat hajtott végre a haderő tekintetében. Fejlesztették a haditengerészetet, megnövelték a rakétaarzenált, megreformálták a parancsnoki struktúrát, és új tengeri bázisokat hoztak létre a délkelet-ázsiai térségben.

Joe Biden és Hszi Csin-ping a vártnál hosszabb, több mint három órás beszélgetést folytatott.

Ez az első kínai-amerikai csúcstalálkozó Biden elnöki ciklusa alatt, noha a két vezető az elmúlt közel két évben több alkalommal is telefonon beszélt egymással.

Biden még alelnökként az Obama-kormányzat alatt találkozott személyesen Hszi Csin-pinggel, akit nemrég harmadszorra is a Kínai Kommunista Párt elnökének választottak.