Fontos információkat hallgattak el a koronavírus eredete kapcsán

Hírek2022. jan. 15.Scheffer Joakim

Brit és amerikai tudósok már 2020-ban valószínűnek tartották, hogy a vírus egy kínai laborból szivároghatott ki, azonban mivel nem akartak ártani a tudományos munkának és közösségnek, nem hozták nyilvánosságra kutatásaik eredményeit.

Újabb fejleményekre derült fény a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatban, miután az ezt vizsgáló amerikai képviselőházi felügyelő bizottság birtokába került több brit és amerikai tudós levelezéseinek dokumentációja.

Az üzenetváltásokból kiderül, hogy a nyugati tudományos világ már a pandémia kialakulásának korai szakaszában a laboratóriumból való kiszivárgást tartotta a legvalószínűbb magyarázatnak az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő vírus létrejöttével kapcsolatban.

– A koronavírus valószínűsíthetően egy emberi szövetbe ágyazott súlyos akut légúti szindrómához (SARS) hasonló vírusból fejlődhetett ki egy gyenge biztonsági rendszerrel rendelkező laboratóriumban – írja Sir Jeremy Farrar, a Wellcome Trust egészségügyi kutatással foglalkozó alapítvány igazgatója Anthony Fauci virológusnak és Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) akkori vezetőjének címzett e-mailjében 2020 februárjában.

– Egy olyan vírus jöhetett létre, melynek egyik legfőbb erőssége az emberek közötti gyors átvitel – folytatta a tudós.

Nem Jeremy Farrar volt azonban az egyetlen kutató, aki hasonló következtetésre jutott. Mike Farzan professzor, aki az eredeti SARS-vírus genetikájának feltérképezésénél játszott kiemelkedő szerepet, szintén úgy vélte, csekély az esélye annak, hogy laboratóriumi, steril környezet hiányában ki tudjon alakulni a Covid–19-hez hasonló kórokozó. Ugyanezen az állásponton volt a sydney-i egyetem oktatója, Eddie Holmes, valamint a texasi egyetem professzora, Bob Garry is.

Egyszerűen nem értem, hogyan valósulhatott volna meg ehhez hasonló a természetben

– mondta utóbbi a The Daily Telegraph brit napilapnak.

A tudósok aggodalmát leginkább a koronavírus molekula S fehérjéjében jelenlévő furin-hasítóhely keltette fel.

Ez felelős a vírus sejtekbe való bejutásáért, s a kutatók szerint ez egy olyan tulajdonsága, amely a természetben csak véletlenek sorozatának következtében alakulhatott volna ki. Ellentétben a laboratóriumi környezettel.

A bizottság birtokába került dokumentumokból az is kiderül, hogy a tudományos világ vezetői mindent megtettek azért, hogy ezek az információk ne kerüljenek napvilágra.

Ron Fouchier, holland virológus Jeremy Farrar levelére válaszolva azt írta: a vírus kialakulása körüli további viták szükségtelenül akadályoznák a kutatásokat és károkat okoznának a tudományos munkának, kifejezetten Kínában. Francis Collins is osztotta ezt a véleményt, az NIH korábbi igazgatója a „nemzetközi harmónia” fenntartása miatt döntött úgy, hogy elhallgatja és elhallgatattja ezen információkat.

A levelezések nyilvánosságra kerülése nagy port kavart az amerikai és nemzetközi sajtóban.

Az e-mailek a nyugati tudományos világ körében tapasztalható átláthatóság és nyitottság hiányát mutatják. Úgy tűnik, hogy a kutatókat még mindig rá lehet venni arra, hogy politikai érdekek miatt elálljanak egy olyan hipotézistől, melyet nagyon is valószínűnek tartottak

– fejezte ki csalódottságát Viscount Ridley, a Viral: the search for the origin of Covid című könyv egyik társszerzője.