Háború: Áttörtek több orosz védvonalat az ukránok, az oroszok Odesszát támadják

Hírek2023. szept. 3.Sz.A.

Odesszára drónzápor zúdult ma hajnalban, a kikötő infrastrukturáját célozta az orosz tüzérség.

Három és fél órán át tartó dróntámadást hajtott végre az orosz hadsereg Odessza megyében vasárnap hajnalban. A támadások során a Duan kikötőit érte találat, két ember megsérült – kijevi források szerint.

- Az ukrán légvédelem a 25 iráni Sahed-drónból 22-t hatástalanított a levegőben, a támadások a legnagyobb kárt a kikötői infrastruktúrában tették – írja a Guardian a Reuters információi alapján. A dróntámadások hatására tűz keletkezett a kikötőben, melyet viszonylag gyorsan sikerült eloltani.

- A szintén Duna melletti Reni kikötőjét is robbanások rázták meg.

A lap kiemeli, hogy a Duna kikötőiből indulnak az ukrán gabonaszállító hajók, miután a Fekete-tenger útvonalait érintő ENSZ-gabonaegyezményből kilépett Oroszország július közepén.

- Zaporizzsja térségében áttörték az orosz első védelmi vonalak egy részét az ukrán csapatok, miután több héten keresztül a taposóaknákat hatástalanították. A következő hetekben a második védelmi vonalak támadását tervezi az ukrán haderő.

- Az első védvonalra az orosz források 60 százalékát, a másodikra és a harmadikra pedig az erőforrások is idő 20 százalékát szánták az oroszok. Ukrán források szerint most az első és a második védvonal között helyezkednek el az ukrán ellentámadásban résztvevő csapatok.

- Az ukránok előrenyomulását Volodimir Zelenszkij elnök is megerősítette, Telegram csatornáján jelentős előrehaladásról számolt be. Bárki bármit mond, előrehaladunk, és ez a legfontosabb – írta az elnök.

- Belgorod térségét ukrán drónok támadták szombaton, az orosz légvédelem mind a három drónt még a levegőben megsemmisítette.

- Ukrán rakétatámadásban az orosz-ukrán határon fekvő egyik faluban egy helyi lakos életét vesztette, szombaton Kurszk és Brjanszk megyékben a határ mentén fekvő, orosz területeken lévő falvakat ért rakétatámadás Ukrajnából.