Jakab Ferenc: Brutálisan tombol a járvány Magyarországon

Hírek2020. szept. 15.Haiman Éva

Ha továbbra is ilyen ütemben terjed a koronavírus hazánkban, semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre – jelentette ki Jakab Ferenc virológus. A pécsi professzor az egyetem online konferenciáján hansúlyozta: 5-7 héten belül nem csak a megbetegedések, de a halálesetek száma is nagyon meg fog emelkedni.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a koronavírus-járványban jelenleg elsősorban a fiatalok fertőződnek meg, mert ez nem jelenti azt, hogy az idősek biztonságban vannak. A járványügyi megfigyelések alapján tudni lehet, hogy a fertőzések számának növekedését 5-7 héttel követi a halélesetek számának az emelkedése. Már most látszik, hogy minden egyes nappal többen vannak lélegeztető gépen, márpedig akik a Covid-19 következtében gépi lélegeztetésre szorultak, azoknak a 80 százaléka nem jön le onnan. Felesleges első és második hullámról bszélni, járvány van és egyre nagyobb Magyarországon – húzta alá Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Víruslaborjának vezetője. Rámutatott: most Európán belül Franciaországban és nálunk terjed a leggyorsabban a koronavírus-fertőzés, megelőzve Spanyolországot és messze megelőzve Olaszországot, ahol tavasszal hatalmas méreteket öltött a pandémia. Mint a virológus fogalmazott, „európai szinten is durva ez a terjedési dinamika, brutálisan tombol a járvány Magyarországon", semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre. Csak az olyan egyszerű járványügyi intézekdésekkel lehet a járványt kordában tartani, mint a maszkhasználat, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés – hívta fel a figyelmet.

Betlehem József, a pécsi egyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese hozzátette: az európai egyetemekkel létrehozott platformból kapott információk szerint Európán belül Ausztriában hasonló a helyzet most, mint nálunk, a többi országban konszolidáltan terjed a járvány, köszönhetően az idejében meglépett intézkedéseknek. Arról is beszélt, hogy minden fórumon igyekeznek meggyőzni a fiatalokat, hogy a szabadosság visszaüt, és az az oktatóikat, a szüleiket, a nagyszüleiket is veszélybe sodorhatják, ezért sokkal komolyabban kell venniük az óvintézkedéseket.

Jakab Ferenc még elmondta: a pécsi egyetemen is folyamatos monitorozzák az új típusú koroanvírus genetikai állományát, nem alakul-e ki olyan új variáns, ami negatívan befolyásolhatja a vakcinafejlesztési kíréleteket. Ez már csak azért is életbevágó, mert – mint emlékeztetett – ezt a járványt csak a vakcina fogja megállítani, a korlátozó intézkedésekkel legfeljebb lassítani lehet a terjedését. Jelezte: 130 potenciális vakcinával folynak jelenleg világszerte kutatások, 6-8 már a végső fázisban van. Az oxfordi oltóanyag-vizsgálat leállíását, amelyet, mint ismert, egy páciensnél jelentkezett komoly mellékhatások indokoltak, sajnálatosnak nevezte. De, mint mondta, reméli, hogy azt folytatni fogják, mert egy nagyon ígéretes vakcináról van szó.  

Videók ajánlása vagy bármi