Moody's: az idén várhatóan már kevesebb negatív minősítési lépés lesz

Hírek2021. márc. 11.MTI

A tavalyinál várhatóan sokkal kevesebb olyan negatív minősítési lépés lesz az idén, amely a globális koronavírus-járványhoz kötődik - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 14 oldalas tanulmányából kitűnik, hogy a cég által az elmúlt egy évben leminősített vállalati adósok nagyon nagy többsége már a negatív minősítési döntés idején is a spekulatív - vagyis nem befektetési ajánlású - osztályzati sávban volt.

A Moody's a kimutatás szerint 2020 márciusa és az idei év februárjának vége között 993 spekulatív - "Ba1" vagy ennél gyengébb - besorolású vállalat adósbesorolását rontotta.

A befektetési ajánlású - "Baa3" vagy ennél magasabb - osztályzattal ellátott cégadósok közül 141 minősítése romlott a vizsgált tizenkét hónapban a Moody's besorolási listáján. A nyilvántartásában spekulatív osztályzattal szereplő vállalatok 41 százalékát, a befektetési ajánlású besorolással ellátott cégadósok 13 százalékát minősítette vissza a február végével zárult egy évben.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor, hogy várakozása szerint - hacsak a világgazdaságot vagy a piacokat nem éri komoly sokkhatás - az idén már közel sem lesz szükség olyan intenzitású negatív osztályzati kiigazításokra, mint a koronavírus-járvány eddigi tizenkét hónapjában, a járvány ugyanis enyhülőben van, és ennek nyomán a gazdasági aktivitást is érintő korlátozások fokozatos oldása várható világszerte.A hitelminősítő közölte: ennek nyomán immár kevesebb törlesztési csőddel számol a globális vállalati szektorban, mint amennyi az egy évvel ezelőtti előrejelzésében szerepelt, mivel a járványhoz köthető hitelpiaci visszaesés valószínűleg viszonylag rövid ideig tart.

A szerdai tanulmány szerint a törlesztési csődök globális rátája a cég besorolási listáján spekulatív osztályzati kategóriába sorolt vállalatok 6,8 százalékán tetőzött az év elején.

A hitelminősítő előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2022 februárjának végén már csak 3,9 százalék lesz a törlesztési csődben lévő cégadósok aránya a Moody's által nem befektetési ajánlású vállalati körben.Felidézik, hogy tavaly még 11 százalékra taksálták a törlesztési csődök arányának tetőzését a spekulatív besorolású vállalatok körében, de mindenekelőtt a globális jegybankok gyors és jelentős monetáris válaszlépéseinek segítségével sikerült alacsonyabb szinten tartani ezt a rátát.

A szerdai szektorelemzés szerint a cég besorolási univerzumán belül a szuverén adósosztályzati kategória is robusztus maradt az elmúlt egy évben, elsősorban azért, mert a magasabb államadósság-terheket alacsony - nem egy esetben a járvány előtti szinteknél is alacsonyabb - finanszírozási költségek ellentételezik.

A Moody's által a szuverén adósok körében tavaly végrehajtott negatív minősítési lépések az alacsony jövedelmű feltörekvő gazdaságokra koncentrálódtak, amelyekben a hitelkockázatok már a járvány előtt is növekedtek - áll a tanulmányban.

A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a "Baa3" szintű magyar szuverén osztályzat kilátását.

A cég március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.