Negyedével csökkenthető az irodák energiaköltsége a LEO szerint

Hírek2022. nov. 3.Növekedés.hu

Akár 15-25 százalékkal is mérsékelhető egy átlagos irodaépület energiafelhasználása a megfelelő beszabályozással és a bérlők, felhasználók együttműködésével – fejti ki Schmidt József a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) elnöke.

Miközben az egész ágazat számára jelentős csapás, hogy alig hevertük ki a covid okozta sokkot, rögtön utána most, az energia árrobbanás teremt súlyos, megoldandó feladatot. Az egyetlen örömteli hír az, hogy az egymásra utaltságot és a közös érdeket felismerve, az ingatlantulajdonosok többsége igyekszik szorosabbra fűzni az létesítményüzemeltetőkkel kialakított kommunikációt, valamint együttműködést

- magyarázza Schmidt József a LEO elnöke.

Schmidt József a LEO elnöke

A szakember szerint a magyarországi irodaállományt az energiafelhasználást tekintve három részre lehetne osztani.

Az egyik részt a régi, korábbi építésű irodaházak képviselik a ma már korszerűtlen gépészettel és az ennek megfelelően gazdaságtalan energiafelhasználással. A második kategóriába a nagyjából tíz éven belül épített úgynevezett A kategóriás irodaházak tartoznak, amelyeknél már a modern energiarendszerek között a zöld energia is megtalálható. A harmadik kategóriát pedig azok az irodaépületek jelentik, amelyek még a tervezőasztalon vannak, és amelyek megtervezésénél az új helyzetnek megfelelően, már kiemelkedő szerep jut az energiahatékonyság megteremtésének.

A mostani energia-árrobanás következményei hatványozottan kiemelik, mennyire fontos az, hogy a tervezőmérnökök már a kezdetektől szoros együttműködést alakítsanak ki a megszülető irodaházak létesítménygazdálkodási szakembereivel. Közösen meghatározva az elvárásokat és ahhoz társítva a megfelelő műszaki megoldásokat. Ebben a munkában a LEO tagjai, a több évtizedes üzemeltetési tapasztalataik alapján kialakított modellezési megoldásaikkal tudják elősegíteni az új irodaházak átlagosan 50 évre tervezett életciklusa alatt várható energiafelhasználás optimalizálását is. Ezért is fogadtuk örömmel, hogy ebben – a közelmúltban tartott közös konferencia tapasztalatai alapján -, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara vezetése is partnernek tekinthető.

– emelte ki Schmidt József.

A szakember, a LEO tagvállalatainak idei tapasztalatait elemezve kijelentette:

még a kevésbé korszerű irodaépületekben is 20-25 százalékos energia megtakarítást tudnak elérni az energiafelhasználás mérésével, beszabályozásával és megfelelő monitoringjával, amennyiben ehhez a felhasználók, munkavállalók szokásjogainak felülvizsgálatát is társítani lehet.

Az igy elért, jelentős üzemelési költségmegtakarítást pedig egyre több helyen már a fenntartható, zöld energia beruházások elindításához használjhatják fel.