Nobel-díjas közgazdász: Ideje véget vetni a gyógyszergyártók profitéhségének

Hírek2020. máj. 4.Szabó Anna

Keményen ostorozza a nagy gyógyszergyártók profitéhségét Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. Szerinte elkeserítő, hogy világszerte több szabadalom van érvényben a Covid-19 három legígéretesebb kezelésére vonatkozó megoldásokra. Ezek a szabadalmak azonban akadályozzák a versenyt, és fenyegetik az új gyógyszerek kifejlesztését, illetve hogy megfizethető áron hozzájuk lehessen jutni. és két ifjú társa, Arjun Jayadev és Adhal Prabhala a Project Syndicate honlapján megjelent cikkében.

Stiglitz és két ifjú közgazdász társa, Arjun Jayadev és Adhal Prabhala a Project Syndicate honlapján megjelent írásukban egy olyan berendezkedést és támogatási rendszert szorgalmaznak, ahol a profitérdekek nem gátolják a legkülönbözőbb gyógyszerek kifejlesztését. Ebben a világban a Föld összes virológusa, gyógyszerfejlesztő szakembere megosztja egymással az információkat, aminek eredményeként közös adatbázis jön létre, és sikerül gyorsan kifejleszteni a betegségek elleni védőoltásokat, illetve a hatásos gyógyszereket. Majd hozzáteszik,

bár utópiának tűnik, ezzel a módszerrel fejlesztették ki az elmúlt ötven évben az influenza elleni védőoltást, illetve tartják karban jelenleg is.

Az Egészségügyi Világszervezet globális influenzamegfigyelő és reagáló rendszerén keresztül a világ minden tájáról érkező szakértők évente kétszer találkoznak, hogy elemezzék és megvitassák a felmerülő influenza törzsekkel kapcsolatos legfrissebb adatokat, és eldöntsék, mely törzseket kell beépíteni az éppen esedékes oltásokba.

A kormányok és részben alapítványok által finanszírozott és mintegy 110 országot átfogó laboratóriumi hálózat, a Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS), a gyakorlatban is megtestesíti a fenti elvet.

A mostani koronavírus-járvány megérkezésével nyilvánvalóvá vált, hogy ennek a betegségnek a megfékezése érdekében is hasonló együttműködésre lenne szükség, mert ha a profitérdekek maradnak a figyelem középpontjában, az fájdalmasan sok emberi életbe kerülhet.

Pillanatnyilag ugyanis az a helyzet, hogy a vírusvizsgálathoz használt technológiák monopóliumai akadályozzák a gyógyszeripari kutatásokat, ugyanis a 3M birtokában lévő lélegeztető gépekkel kapcsolatos 441 szabadalom, illetve az arcmaszkok gyártására vonatkozó „N95” szabadalom nagyon nehézzé teszi az új gyártók számára a lélegeztető gépek, illetve az orvosi minőségű arcmaszkok gyártását.

De még elkeserítőbb, hogy világszerte több szabadalom van érvényben a Covid-19 három legígéretesebb kezelésére vonatkozó megoldásokra. Ezek a szabadalmak akadályozzák a versenyt, és fenyegetik az új gyógyszerek kifejlesztését, illetve hogy megfizethető áron hozzájuk lehessen jutni.

Javaslatuk szerint túl kellene lépni ezen az idejét múlt rendszeren, amikor az egyéni és csoportérdekek felülírják a társadalom érdekeit, és amelyben magán monopóliumok húznak hasznot a nagyrészt állami intézmények által kifejlesztett tudás felhasználásával. Arra lenne szükség, hogy vonják össze a szabadalmakat a Covid-19 esetében is, ahogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évek óta törekszik erre, az AIDS, a hepatitis C és a tuberkolózis esetén. Az ez irányú munka egyébként már el is indult a két szervezetben. 

– Itt az ideje – írják –, hogy teret nyerjen ez az új szemlélet. A tudósok és politikai döntéshozók már megtették az első ígéretes lépéseket a szociális szempontokat is figyelembe vevő gyógyszerfejlesztés irányában. A jelenlegi helyzet éppen alkalmas arra, hogy a gyakorlatban is megvalósítsuk egy nagyszerű elképzelést.