Oxford Economics: Több sokk együttes hatása válságot hozhat

Hírek2019. szept. 23.MTI

Londoni pénzügyi elemzők szerint a világgazdaság a növekedési ütem meredek lassulása ellenére még mindig "valamelyes távolságra" van a recessziótól, és több sokkhatás egyidejű érvényesülése kellene ahhoz, hogy a globális növekedés mínuszba forduljon.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics hétfőn ismertetett átfogó tanulmányában öt olyan sokkhelyzeti fejleményt azonosított, amelyek - vagy amelyekből néhány - együttesen recesszióba sodorhatják a világgazdaságot:

  • az olajárak meredek emelkedése,
  • a részvénypiaci árfolyamok ugyancsak meredek ívű zuhanása,
  • a banki hitelellátás feltételeinek szigorodása,
  • pénzügyi sokkhelyzet kialakulása a feltörekvő térségben,
  • és a kereskedelmi feszültségek eszkalálódása.

Az Oxford Economics közölte: saját fejlesztésű számítási modellje - Oxford Global Economic Model (GEM) - alapján ha 100 dollárra emelkedik a hordónkénti olajár, az 1,5 százalékponttal emelné a globális inflációt, és 0,4 százalékponttal lassítaná az éves világgazdasági növekedést.

A ház szerint az amerikai részvénypiacok magas árazása is kockázati tényező.

Az Oxford Economics elemzői kimutatják, hogy a ciklikusan kiigazított átlagos részvényárfolyam-ráta (CAPE) az amerikai piacokon jelenleg 40 százalékkal magasabb az 1970-es évek eleje óta mért átlagnál, ugyanakkor a vállalati eredmények a korábban vártnál sokkal alacsonyabb ütemben emelkedtek az elmúlt néhány évben.

Ha az amerikai CAPE árfolyamráta a 2011-2012-es szintekre csökkenne, az 35 százalék körüli átlagos részvényárfolyam-zuhanást feltételezne az amerikai tőzsdéken 2020 végéig. Az ebből és más nagy piacok hasonló visszaeséséből eredő globális részvényárfolyam-sokk következményeként az Oxford Economics GEM modellje alapján 2020 végéig 0,6 százalékra lassulna az egy főre jutó globális hazai össztermék (GDP) éves növekedési üteme.

A ház szerint hasonlóan drasztikus visszahúzó hatása lenne a kereskedelmi feszültségek eszkalálódásának. A tanulmány szerint mindez és a többi kockázati tényező egyenként még mindig nem lenne elégséges ahhoz, hogy a világgazdaság recesszióba kerüljön.

Ha azonban e tényezők egyes kombinációi egyszerre hatnak - például 110 dolláros hordónkénti olajárhoz a feltörekvő térség szuverén kockázati kötvényfelárainak megugrása és a tanulmányban körvonalazott mértékű részvényárfolyam-sokk járul -, az Oxford Economics londoni elemzői szerint ez már elég lenne a globális recesszió előidézéséhez.A ház szakértői hangsúlyozzák, hogy történelmi távlatú visszatekintésben meglehetősen gyakori több sokkhatás egyidejű vagy egymást időben átfedő jelentkezése.

Ennek alapján messze nem tekinthető minimálisnak az a veszély, hogy a mostani globális növekedési lassulás sorozatos negatív sokkokat okozó, önerősítő folyamattá válik. Erre a kockázatra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet legutóbbi előrejelzéseikben.