Törökország lezárta a határait az afgán menekültek elől

Hírek2021. aug. 24.Sz.A.

A legtöbb afgán menekült Pakisztán és Irán felé tart, de sokan Európába próbálnak eljutni. Az iráni-török határon azonban nem juthatnak át - erről döntött Törökország. A török elnök Angela Merkellel telefonbeszélgetést folytatott, és jelezte: már eddig is öt millió menekültet fogadtak be.

Már a tálib erők kabuli hatalomátvétele előtt afgánok tízezrei indultak el Iránon keresztül Törökország felé, hogy végül Európába juthassanak. Sokan azonban már most az iráni-török határon várakoznak, a török hatóságok ugyanis nem engedik be az ország területére a menekülőket - írja a The New York Times. Még júliusban 1400 afgánt toloncolt vissza Iránba a török rendőrség.

Vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, a török fél jelezte, hogy nem képes több menekültet befogadni az országba.

Már öt millió menekült tartózkodik az országban, ahol az utóbbi évben sokat romlott a gazdasági helyzet, a menekültek és összességében a bevándorlók elleni hangulat is erősödött.

Eközben folytatódik a kabuli reptéren az evakuálás: a tálib erők augusztus 31-ig adtak határidőt az amerikaiaknak, hogy használják a repteret.

Augusztus közepe óta 37 ezer főt sikerült evakuálni Afganisztánból az amerikai és NATO erők segítségével, de sok tolmács és az előző kormányt segítő személy még Kabulban ragadt - írja a lap.

A menekültek befogadásával kapcsolatban Európai Unió megosztott, de a tagállamok többségében nem szeretnék, hogy megismétlődjön a 2015-ös szír bevándorlási hullám.

Korábban a legtöbb afgán menekült Németországba érkezett (kb. 180 ezer fő), de az országban tartózkodó afgánoknak csak töredéke, 33 ezer fő kapott hivatalosan is menekültstátust - a BBC összeállítása szerint.

Görögország 20 ezer afgánnak adott korábban menekült státust.

Az Egyesült Királyság hosszú távon 20 ezer afgán menekült átvételét tervezi, az első körben ötezer főnek engedélyeznék a letelepedést, főleg asszonyoknak és gyerekeknek, valamint a tálibok által fenyegetett vallási kisebbségeknek.

Ausztria és Svájc már jelezte, hogy nem fogadnak be közvetlenül Afganisztánból érkezőket.

Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott, hogy Európa nem tud egyedül megbirkózni a jelenlegi menekülthullámmal. Franciaországban már 46 ezer afgán menekült él, többségük hivatalos menekültstátus nélkül.

Európában Ausztria 46 ezer, Görögország 41 ezer, Svédország pedig 31 ezer afgánt tart nyilván, akik menekültként vagy menekültstátust kérelmezőként tartózkodnak az országban.

Az ENSZ adatai szerint a tálibok hatalomra kerülésekor már 3 és fél millió menekültet tartottak nyilván Afganisztán határain belül, és 2,2- 2,6 millióra becsülik a külföldre - elsősorban Pakisztánba és Iránba - menekült afgánok számát.