Újra hatalmas területeket hódítottak vissza az ukránok

Hírek2022. szept. 11.Növekedés.hu

Az orosz invázió 200.napján lassan, de folyamatosan nyomulnak előre az ukrán erők Harkiv régióban, ahol több tucat helységet foglaltak vissza, például Balakliját, ahol a visszavonuló oroszok nagy mennyiségű katonai felszerelést hagytak hátra. Az ukrán előretörés nyomán 2000 négyzetkilométert foglaltak vissza az orosz haderőtől - Zelenszkij elnök mai bejelentése szerint.

Az ukrán védelmi minisztérium képeket tett közzé, arról, hogy az ukrán zászló leng a város felett. Zelenszkij elnök közölte: az orosz csapatok helyesen teszik, hogy menekülnek - írja az Euronews.

"Az orosz hadsereg azt teszi, amit a legjobban tud- hátat mutat. Jól teszik, hogy menekülnek, Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak. Katonáink mozgása folytatódik a front különböző irányaiban. Szeptember eleje óta mintegy 2000 négyzetkilométernyi területünk szabadult fel aktív hadműveletek közben" - írta.

Szeptember eleje óta mintegy 2000 négyzetkilométernyi területünk szabadult fel aktív hadműveletek közben

Az ukránok egészen a keleti Izjum faluig jutottak, ahol orosz katonai bázis található. A 25. légideszant dandár videófelvételein a város szélén elhagyott katonai felszerelés látható.

Moszkva egyre nehezebb titkolja, hogy a háború 28. hetében hadserege jelentős területi veszteségeket szenvedett.

A donyecki régióban azonban még ők vannak fölényben: orosz bombák hullottak Pokrovszkra, jelentős károkat okozva.

Az ukrán hadsereg sokat nyomult előre, az orosz határtól 30 kilométerre jutott Harkivtól északra - számol be a The Guardian.

A lap szerint az elemzőket is meglepte az ukránok előrehaladásának gyorsasága, és az ellentámadás sikere, eredetileg inkább a herszoni régióban számítottak lassabb előrejutásra.

Ma hajnalban lekapcsolták az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű utolsó blokkját az elektromos hálózatról biztonsági okok miatt, miután az épületkomplexum megsérült - közölte a létesítményt működtető ukrán Enerhoatom.

Az ukrán energiatermelés ötödét adó atomerőmű katonai támadásával az orosz és az ukrán fél kölcsönösen egymást vádolta az elmúlt hetekben.

Az atomerőműnél jelenleg is a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség több munkatársa tartózkodik megfigyelési céllal. Az ENSZ már korábban javasolta, hogy demilitarizált övezetet kellene létrehozni Európa legnagyobb atomerőművének területén.