5 dolog, amire egy hatékony vezetőnek feltétlenül oda kell figyelnie

HR2019. ápr 15.Növekedés.hu

Nem a veleszületett tulajdonságok, sokkal inkább a döntései tesznek valakit sikeres vezetővé – derült ki egy felmérésből, amelyet a világ legnagyobb vállalatainak tanácsot adó cége végzett

Travis Bradberry a TalentSmart globális tanácsadó cég társalapítója - amely a világ legnagyobb vállalatainak ad tanácsokat HR ügyekben – egyik előadása alkalmával megkérte a közönséget, hogy jellemezzék a legjobb és legrosszabb vezetőket, akikkel együtt dolgoztak.

A közönség figyelmen kívül hagyta a veleszületett tulajdonságokat (például: intelligencia, extrovertáció, vonzerő) és inkább azokra a személyiségjegyekre koncentráltak, amelyek mondhatni teljesen az ember irányítása alá tartoznak (például: őszinteség, indulatkezelés, éleslátás).

Egy sikeres vezető – legalábbis Travis Bradberry felmérése alapján - a következő dolgokat teszi meg rendszeresen:

1. Megosztja az információt

Néhány felsőpozícióban lévő ember úgy gondolja, hogy az információ, amit megosztanak, csökkenti a hatalmukat és tekintélyüket. Azonban ennek valójában pont az ellentétje az igaz: a sikeres vezetők tudják, hogy ha megosztják a tudásukat, csak erősíti a munkamorált és megkönnyíti a munkavégzést, ahelyett, hogy gyengítené a hatalmukat.

2. Segíti mások előbbre jutását

A sikeres vezető figyelembe veszi mások véleményét, észrevételeit, és nyitott a beosztottai javaslataira is. Felhasználja a munkatársak visszajelzéseit a problémák közös megoldására, szakmailag és a vezetésben is a helyes irányba tereli a beosztottakat. A legjobbat hozza ki a csapatból és arra inspirálja őket, hogy ők is sikeres vezetőkké váljanak.

3. Empatikusan áll az alkalmazottakhoz

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak abból a szemszögből tekintenek a dolgozókra, hogy azok munkája milyen hatással van az ő megítélésükre. Egy hatékony vezető ezzel szemben arra, törekedik, hogy a munkavállalók szemszögéből nézze a dolgokat, ami nem azt jelenti, hogy naivan mindent elnéz a beosztottaknak, de tudja, milyen fontos a munka és a magánélet egyensúlya.

4. Elismeri a jó munkát 

Egy sikeres vezetőben nem merül fel az, hogy természetesnek vegye a kiváló munkát, hanem megdicsér érte, ha kiemelkedően teljesítenek beosztottai. Keresi az alkalmat arra, hogy elismerje a munkavállalókat, mind négyszemközt, mind pedig mások előtt, és időt szán arra, hogy megünnepeljék a mérföldköveket, az újabb feladatok kiadása mellett. Továbbá megérti, hogy a fizetés nem helyettesíti az elismerést.

5. Tiszteli a beosztottak idejét

A sikeres vezető nem kelti azt a benyomást, hogy az ő ideje sokkal értékesebb, mint a dolgozóé: például nem várat meg másokat egy előre egyeztetett értekezlet előtt. Nem okoz felesleges stresszt vagy kötelez sok túlórára, vagy ha igen, annak okát elmagyarázza, bevonva a problémamegoldásba a beosztottait. Olyan mértékű elköteleződést vár el a kollégáktól, ami lehetővé teszi, hogy a munkahelyen kívül is ki tudjanak teljesedni.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.