5 dolog, amire egy hatékony vezetőnek feltétlenül oda kell figyelnie

HR2019. ápr. 15.Növekedés.hu

Nem a veleszületett tulajdonságok, sokkal inkább a döntései tesznek valakit sikeres vezetővé – derült ki egy felmérésből, amelyet a világ legnagyobb vállalatainak tanácsot adó cége végzett

Travis Bradberry a TalentSmart globális tanácsadó cég társalapítója - amely a világ legnagyobb vállalatainak ad tanácsokat HR ügyekben – egyik előadása alkalmával megkérte a közönséget, hogy jellemezzék a legjobb és legrosszabb vezetőket, akikkel együtt dolgoztak.

A közönség figyelmen kívül hagyta a veleszületett tulajdonságokat (például: intelligencia, extrovertáció, vonzerő) és inkább azokra a személyiségjegyekre koncentráltak, amelyek mondhatni teljesen az ember irányítása alá tartoznak (például: őszinteség, indulatkezelés, éleslátás).

Egy sikeres vezető – legalábbis Travis Bradberry felmérése alapján - a következő dolgokat teszi meg rendszeresen:

1. Megosztja az információt

Néhány felsőpozícióban lévő ember úgy gondolja, hogy az információ, amit megosztanak, csökkenti a hatalmukat és tekintélyüket. Azonban ennek valójában pont az ellentétje az igaz: a sikeres vezetők tudják, hogy ha megosztják a tudásukat, csak erősíti a munkamorált és megkönnyíti a munkavégzést, ahelyett, hogy gyengítené a hatalmukat.

2. Segíti mások előbbre jutását

A sikeres vezető figyelembe veszi mások véleményét, észrevételeit, és nyitott a beosztottai javaslataira is. Felhasználja a munkatársak visszajelzéseit a problémák közös megoldására, szakmailag és a vezetésben is a helyes irányba tereli a beosztottakat. A legjobbat hozza ki a csapatból és arra inspirálja őket, hogy ők is sikeres vezetőkké váljanak.

3. Empatikusan áll az alkalmazottakhoz

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak abból a szemszögből tekintenek a dolgozókra, hogy azok munkája milyen hatással van az ő megítélésükre. Egy hatékony vezető ezzel szemben arra, törekedik, hogy a munkavállalók szemszögéből nézze a dolgokat, ami nem azt jelenti, hogy naivan mindent elnéz a beosztottaknak, de tudja, milyen fontos a munka és a magánélet egyensúlya.

4. Elismeri a jó munkát 

Egy sikeres vezetőben nem merül fel az, hogy természetesnek vegye a kiváló munkát, hanem megdicsér érte, ha kiemelkedően teljesítenek beosztottai. Keresi az alkalmat arra, hogy elismerje a munkavállalókat, mind négyszemközt, mind pedig mások előtt, és időt szán arra, hogy megünnepeljék a mérföldköveket, az újabb feladatok kiadása mellett. Továbbá megérti, hogy a fizetés nem helyettesíti az elismerést.

5. Tiszteli a beosztottak idejét

A sikeres vezető nem kelti azt a benyomást, hogy az ő ideje sokkal értékesebb, mint a dolgozóé: például nem várat meg másokat egy előre egyeztetett értekezlet előtt. Nem okoz felesleges stresszt vagy kötelez sok túlórára, vagy ha igen, annak okát elmagyarázza, bevonva a problémamegoldásba a beosztottait. Olyan mértékű elköteleződést vár el a kollégáktól, ami lehetővé teszi, hogy a munkahelyen kívül is ki tudjanak teljesedni.