Erős dollár: egyre több amerikai vásárol nyaralót Európában

Ingatlan2022. szept. 3.B.F.
A rovat támogatója:

Az euró gyengült, miközben a dollár erősödött, így az amerikaiaknak nagyobb vásárlóereje lett Európában. Sokan vesznek itt második otthont vagy nyaralót. Olaszország, Franciaország és Portugália üdülőhelyei nagyon kelendőek.

Előnyös helyzetbe kerültek az amerikaiak az euró gyengülése miatt, egyre többen vásárolnak lakást drága európai városokban, kihasználva a dollár jelenlegi erejét külföldön – írja a Business Insider.

A gázárak emelkedése rontja az euró értékét, többéves mélypontot ért el, ezzel szemben az amerikai dollár többéves csúcsot ért el. A Societe Generale francia befektetési cég szerint valószínű, hogy mindez addig így marad, míg Európa meg nem tudja fékezni a földgázválságot.

Az amerikai dollár és az euró júliusban 20 év után először paritást ért el, vagyis a két valuta azonos értéket képviselt. Múlt hónapban arra is volt példa, hogy a dollár értéke még meg is haladta az euróét.

Miközben az amerikai dollár erősödik, az amerikaiak a tengerentúlon fektetik be a pénzüket.

A dollár-euró árfolyam alakulása az elmúlt egy évben (forrás)

A dollár-euró árfolyam alakulása az elmúlt egy évben (forrás)

London, Párizs, Provence, Toszkána, az észak-olaszországi Comói-tó és Lisszabon az amerikaiak legnépszerűbb célpontjai jelenleg, ahol ingatlanokat vásárolnak.

Az Európában ingatlant vásárló amerikaiak közül sokan számoltak be arról, hogy sikerült jó ajánlatot kifogniuk.

Amerikában a magas infláció, az alacsony bankbetéti kamatok és a tőzsdei gyengülés miatt is vonzó célpont lett az európai ingatlanpipac.

A dollár az elmúlt egy évben megközelítőleg 15 százalékot erősödött az euróval szemben. Az euró/dollár árfolyam a 2003-ban látott szintek közelébe süllyedt.

Ez alapvetően két fő okra vezethető vissza.

Geopolitika

Egyrészről megnőttek a geopolitikai kockázatok. Az Európai Unió határai közelében háború zajlik.

Emiatt a piaci szereplők eladják a kockázatosabbnak vélt befektetéseiket és a felszabaduló pénzekből jellemzően dollárt vesznek, dollárba menekülnek. Ez a folyamat erősíti az amerikai dollárt.

Infláció

Másfelől az Egyesült Államokban 40 éves csúcsra ugrott az infláció. Mind az inflációs, mind a mögöttes folyamatokat jobban megragadó maginflációs mutató magasabb a tengerentúlon, mint az eurózónában.

Kamatkülönbözet

A fentiek következtében a Fed, vagyis az amerikai jegybank viszonylag lendületes szigorítási ciklusba kezdett.

A kamatpálya emelkedik az Egyesült Államokban, illetve a Fed leépíti a mérlegfőösszegét, vagyis hagyja kifutni az általa korábban megvásárolt állampapírokat és nem újítja meg őket. Emiatt szűkül a rendszerben lévő likviditás, avagy pénzmennyiség.

Ezzel szemben az Európai Központi Bank (EKB) még nem kezdett szigorítani.

Az esetleges kamatemelésekre csak később kerülhet sor, illetve erősen kérdéses, hogy meddig képes az EKB emelni a kamatokat és mekkora mérlegleépítést tud végrehajtani.

Az eladósodott periférikus országok, mint például Olaszország és Görögország nem bírnának ki egy jelentős kötvénypiaci hozamemelkedést, ami egy komolyabb jegybanki szigorítással járna. Ezáltal az Európai Központi Bank nem tud túl nagyot szigorítani, különben egy újabb adósságválságot idézne elő az eurózónában.

A pénzpolitika terén a különbség tehát nő az Atlanti-óceán két partján, ami a növeli az amerikai állampapírok kamatelőnyét. Ez pedig növeli a keresletet a dollár és végeredményben az amerikai államkötvények iránt. A végeredmény az erősebb dollár.