Furcsa káresetek: amikor a kamera felveszi a darázstámadást

Ingatlan2020. feb. 10.BGA
A rovat támogatója:

Számos extrémhelyzet adódhat a lakásban vagy a házban. Ha szakember segítségét kérjük az ingatlanbiztosítás, illetve a kiegészítők kiválasztásánál, még a lakáskulcs elvesztésekor, vagy a darázsfészek kiirtásánál sem kell aggódnunk, csak úgy, amikor egy focilabda vagy a kutya letarolja a díszkertet.

A nagyjából 4,4 millió hazai lakóingatlannak mintegy háromnegyede van biztosítva, így azoknál megszokott, ha kár történik, akkor fizet a biztosító. Ám nem mindegy mennyit! Az alapbiztosításhoz egy-egy jól megválasztott kiegészítés mindig jól jöhet, a teljes körű védelem sosem árt. Lényeges, hogy valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk úgy, mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés. Azonban a biztosítási esemény meghatározása, a tűzesetek után nyújtandó biztosítási szolgáltatás és a biztosítási feltételekben megfogalmazott kizárások biztosítónként és akár termékenként eltérőek lehetnek.

Megfelelő szolgáltatást csak abban az esetben tud nyújtani a biztosító, ha a biztosítani kívánt valamennyi vagyontárgyunkat megfelelő értéken vonjuk be a fedezetbe.

A kiegészítő biztosítások tárháza viszont sokféle, a lakásbiztosítás esetében 2020-2021 évben a biztosító társaságok még több kedvezményt kínálnak – mondta Cseh Anett a Netrisk termékfejlesztési vezetője.  Hozzátette: a portálon számos biztosító legkedvezőbb ajánlata közül lehet választani. Azt természetesen kinek-kinek magának kell eldöntenie, mely fedezetek a legfontosabbak számára, de általánosságban elmondható, hogy a nagy összegű károkat (több milliós, esetleg totálkárokat) okozni képes események a legfontosabbak, míg a kiegészítő fedezetek már inkább kényelmi szempontokat, a fedezeteink teljes körűvé tételét szolgálják. 

A kiegészítő biztosítások fontosságába, ha nincs baj, akkor kevesen gondolnak bele. Ám a legfurcsább esetek is rémálommá válhatnak!

Letarolt növények, betört ablak - Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk és a magas kerítésünk ellenére is egy jól irányzott focilabda vagy az utcáról a kertünkbe beszökik egy kutya beszabadul a gondosan dédelgetett virágágyásba. Igen, ebben a helyzetben is segíthet a biztosításunk! Ha a családi ház kertjébe kiültetett dísznövény vandalizmus áldozatává válik, annak ellenére, hogy kerítésed legalább 150 cm magas és minden oldalról zárt —, a biztosítás fedezi a virágban keletkező kárt.

Széfek - Mindenképpen csak olyan értéktárolót válasszunk, amely rendelkezik a Magyar Biztosítók Szövetségének ajánlásával. A MABISZ különböző kategóriákba sorolja a széfeket és páncélszekrényeket A-tól egészen O-ig. Az ajánlott kockázatvállalási értékhatárt nagyban befolyásolja ez a besorolás, ezért érdemes odafigyelni a biztonságtechnikai ábécére. Akár széfben, akár páncélszekrényben őrizzük a készpénzt és/vagy vagyontárgyainkat, a biztonságot tovább fokozhatjuk beépített nyitás-, rezgés- és fúrásérzékelővel, amely már a betörési kísérletet is jelzi a tulajdonosnak. Az elektronikai (riasztók, kamerák, távfelügyelet) és mechanikai (rácsok, értéktárolók stb.) védelmet pedig nem árt a megfelelő lakásbiztosítással kiegészíteni.

Támadnak a darazsak - Ha otthonunkat megszállják a darazsak, nem kell a spórolt pénzünkből hadat üzenni nekik! A biztosító ugyanis nemcsak a darázsfészek kiirtásának költségeit téríti, hanem a darazsak és az irtás által az épületben keletkező esetleges károkat is. Nyugodtan felhagyhatunk a népi darázsűző praktikákkal és segítséget kérhetünk a hozzáértő szakemberektől. Vonatkozik ugyanez a többi kártevő rovarra is!

Oda az aranyhal - Egy kisebb lakás üvegezése is több tízezres tétel lehet. De ha üvegkárról beszélünk, akkor közel sem biztos, hogy az ajtó vagy az ablak lesz a legdurvább kiadás! Ha kiömlik 200-300 liter víz a parkettára vagy a drága szőnyegre. Sokszor összetörik vagy csak megreped a lakás díszeként funkcionáló akvárium. Az elázó berendezési tárgyak, bútorok kapcsán is költségek merülnek fel. Kivéve, ha a biztosító fizeti azt!

Kár az albérletben - Egy lakás albérletként való kiadása remek állandó bevételi forrásként szolgálhat, főleg a jelenlegi lakáspiaci árak ismeretében. De mi történik akkor, ha a lakásban vagy az épületben olyan kár keletkezik, ami miatt a bérlőnek jogában áll megtagadni a lakbér fizetését? Erre is van megoldás, ugyanis a biztosító megtéríti a biztosítási eseményből adódó elmaradt lakbért/ bérleti díjat a helyreállítás befejezéséig.

Lakhatatlan lakás - Bár ebbe a helyzetbe senki nem gondol bele szívesen, de sajnos bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb időre el kell hagynunk az otthonunkat. Ha az illetékes hatóság az épületet lakhatatlanná nyilvánítja, a kiköltözéstől a lakhatóvá válásig a biztosító megtéríti a biztosítási összegen felül az azonos színvonalú ideiglenes lakás indokolt és igazolt többlet bérleti díjait.

Elveszett a lakáskulcs - Nem érhet kellemetlenebb meglepetés, minthogy észrevesszük, hogy elveszett a lakáskulcsunk. Ekkor jöhet a kétségbeesett keresgélés, majd a szakember felkutatása, aki segít betörni a saját otthonunkba és kicseréli a zárat. Jó ha tudjuk: ha véletlenül kizárjuk magunkat (vagy elveszítjük a lakáskulcsot) és emiatt ki kell cserélni a zárat, a biztosító megtéríti a zárcsere számlával igazolt költségét.

Ezek után sokat számít az is, hogy a kamera felvette-e a káreseményt, akár rendőrségi, akár bírósági eljárás során bizonyító lehet a felvétel, legyen szó társasházról, családi házról, vagy lakásról. Ám vigyázat!

A kép-és hangfelvétel rögzítéséhez az egyre szigorodó adatvédelmi szabályokat be kell tartani.

Ehhez is érdemes biztosítási, biztonságtechnikai szakember segítségét kérni, mert baj lehet a törvény megszegéséből. A video eszközök alkalmazása, amelyek egy magánszemély épületén belül működnek, a háztartási kivételek alá eshetnek. A kamerás megfigyelőrendszer akkor telepíthető, ha az adatkezelés célja nem érhető el az érintett alapvető jogaiba és szabadságaiba kevésbé beavatkozó módon. Lényeges, hogy általában a kamerás megfigyelőrendszer szükségessége, ahhoz hogy az adatkezelő épületét megvédje az ingatlan határainál végződik.