Magyarország a lehetőségek földje annak, aki ezen a területen terjeszkedik 

Interjú2023. ápr. 15.Kovács Dániel

Történelmi csúcsokat dönt hazánkban az M&A tranzakciók száma, elsősorban a kedvezőtlen kamatkörnyezetnek köszönhetően – mondja a Növekedés.hu-nak Lakatos Dániel. A tranzakciós tanácsadással, tőkebevonással foglalkozó CLEW vezetője azt is elárulta, milyen területen érdemes most terjeszkedni a magyar vállalkozásoknak, akár tőkebevonás igénybevételével is.

Hogyan alakul az M&A piac most Magyarországon?

Eltérő adatokat lehet olvasni ezzel kapcsolatban. Az EY becslése szerint éves szinten eddig volt körülbelül kilencven-száz ilyen ügylet Magyarországon, ehhez képest tavaly 137 környékén alakult az M&A tranzakciók száma. Az elmúlt tíz év hazai viszonylataihoz képest ez szignifikáns növekedés,

még sosem volt ennyi tranzakció mint 2022-ben. A tranzakciós piac becsült mérete 6 milliárd dollár volt tavaly Magyarországon, ami a 2012-es 0,5 milliárd dollárhoz képest komoly előrelépést jelent.

Ami még érdekes a hazai piaccal kapcsolatban, hogy 2022-ben a magyar piacon a hazai tranzakciók továbbra is domináltak, és a belföldi tranzakciók aránya növekedett. A kifelé irányuló tranzakciók enyhén csökkentek, a leggyakoribb célországok főként európaiak voltak.

Iparágak tekintetében még mindig az IT dominál (26 százalék), amit az ingatlan (11százalék) és az energiaszektor (9 százalék) követ.

Mitől indult be ennyire a nyüzsgés? Elvégre egy globális gazdasági válság kellős közepén vagyunk…

A jegybanki alapkamat a tavalyi év januárjában még 2,90 százalék volt, de 2020-ban volt az 0,60 százalék is. Ehhez képest most 13 százalékra emelték fel, emiatt olyan kedvezőtlen lett a kamatkörnyezet hogy elég sok helyen felmerültek finanszírozási problémák. Háromhavi BUBOR 16,3 százalék, erre jöhet még rá némi felár. Amúgy vannak most államilag támogatott programok is, mint a Baross Gábor Újraiparosítási Program, de ezt nem igényelheti mindenki, és a keret is kimerült.

Lakatos Dániel, a tranzakciós tanácsadással, tőkebevonással foglalkozó CLEW vezetője

Ezen kívül sokan vannak, akik növekedni szeretnének, de ehhez forrásokra van szükségük. Magyarországon az ipar hatalmas fejlődés előtt áll, ami rengeteg lehetőséget jelent többek között a beszállítóknak.

Vegyük példaként Debrecent. Ide az elkövetkezendő években körülbelül 40 ezer ember fog bevándorolni, mivel a város vonzáskörzetéből nem fogják tudni a most épülő gyárak a munkaerő toborzását.

Az ide települőknek viszont sürgősen szálláshelyre lesz szüksége. Kiadó szoba és elérhető szálloda kevés van és magas költséggel járnak, így valamilyen alternatív megoldásra van szükség.

A hagyományos autóipar is terjeszkedik, itt is egyre több keresnivalójuk lenne a hazai kkv-knak, de a saját fejlesztésük rendkívül forrásigényes, drágán nem akarnak piaci alapon banki hitelt felvenni, és bár vannak államilag támogatott kölcsönök is, ezek kerete erősen limitált. Ennek köszönhető, hogy

egyre többen nyitnak a tőkebevonás irányába, a mi ügyfeleink nagyjából 800 millió és 5 milliárd forint között vonnak be tőkét, de ez iparág és projekt specifikus.

Így a vállalkozások pénzt kapnak, amiért cserébe tulajdonrészt adnak. Magyarországon ez egy elég hosszú folyamat, 10-12 hónap, nyugaton ez 5-7 hónap. Ebben segítünk mi a cégeknek, összeállítjuk nekik az ehhez szükséges anyagokat üzleti tervet, cashflow tervet csinálunk, megpróbáljuk a cég egy bizonyos százalékát eladni. Az utóbbi időszakban ez eléggé felfutóban van.

Könnyen jutnak így forráshoz a cégek?

Igen, mi azt látjuk, hogy elég sok a kihelyezetlen forrás, keresik a befektetők a jó projekteket, de bizony ezek száma is véges. Amikor befektetésről beszélünk, általában a startupok jutnak az ember eszébe. A befektetők egy része főleg ezekben gondolkozik, de ne felejtsük el, hogy nem csak a tech-intenzív szolgáltató szektor van.

Azok a befektetők viszont, akik nem a divathullámokat akarják meglovagolni, vagy csupán az alacsonyabb kockázatú befektetéseket preferálják más típusú cégekre vadásznak.

A mi ügyfeleink 80 százalékban nem startupok, hanem az ipari termelés valamelyik területét fedik le, mondjuk T1, T2 vagy T3-as beszállítója az valamelyik nagy autógyárnak, valamilyen terméket, csavart, vagy hajlított lemezt gyártanak, és ebben sikeresek tudnak lenni.

Ha ehhez még társul az, hogy a generációváltás problémáját sikerült megoldaniuk, vagy ha nem is, de a menedzsmentben van még elég lendület, megvannak az ötletek az expanzióra és még elég agilisek is, azok számára a lehetőségek földje a mai Magyarország.

A mi ügyfeleink 80 százalékban nem startupok, hanem az ipari termelés valamelyik területét fedik le, mondjuk T1,

Egyúttal éppen ezek a cégek azok, amelyeket a nagy nemzetközi beruházásoknak köszönhetően most különösen kedvelnek a befektetők, de kicsit szélesebb perspektívából nézve egész Európában népszerű hívószó most az újraiparosítás, a covid-válság óta mindenki fázik attól, hogy Ázsiába telepítse a gyártást.

Ketten kellenek a tánchoz, a magyar kkv-k tulajdonosai mennyire nyitottak arra, hogy megváljanak az általuk alapított, évtizedeken át vezetett cég egy részétől?

A magyar vállalkozások zöme sokáig nem foglalkozott a tőkebevonás lehetőségével.

Különösen igaz ez az ipari vállalkozásokra, ezek körében ugyanis a vezetők átlagéletkora magasabb, sokan közülük még a rendszerváltás előtt kezdték az építkezést, és még csak nem is hallottak arról, hogy lenne ilyen lehetőség.

Eddig nem is nagyon volt rá szükségük, a cég hozta a megfelelő növekedést, elégedettek voltak. Most viszont, hogy a banki hitelek ennyire megdrágultak, egyre többen gondolkodnak el azon, hogy új utakat kellene találni, hogyan tudnák optimalizálni a működésüket, és erre a tőkebevonás egy jól működő megoldás lehet.